Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;"Η κτιστότητα των όντων σημαίνει δεκτικότητα για την τελειωτική ή την εκμηδενιστική τους αλλοίωση. Το κακό είναι ο αυτοεκμηδενισμός ή ο κίνδυνος αυτοεκμηδενισμού κάθε πραγματικότητας, αφού αυτή προήλθε από το μηδέν" (σελ. 51).


     "Το σχήμα που κυριαρχεί στην Αγία Γραφή και στη θεολογία και ξεπερνάει το σχήμα αμοιβή-τιμωρία, είναι ζωή-θάνατος, αθανασία-θνητότητα, αφθαρσία-φθορά [...] Η θεολογία κάνει λόγο για έναν μελλοντικό παράδεισο που χάθηκε πριν προλάβει ο άνθρωπος να τον κατακτήσει ολοκληρωτικά. Η παραπέρα πορεία του λοιπόν είναι ξανά δυναμική και μελλοντική [...] Ο Θεός δεν είναι ο σκληρός και σαδιστής πατέρας, αλλά ο δημιουργός που καθιστά τα πλάσματά του συνδημιουργούς.

Επομένως το κριτήριο κάθε ανθρώπινης  πράξης είναι η επίτευξη της δημιουργικής τελείωσης ή
η αποτυχία σε τούτο το σκοπό -και το κριτήριο αυτό ελέγχεται και από την κοινή εμπειρία μας.. Δεν υπάρχουν συνεπώς πράξεις αδιάφορες ή πράξεις πότε καλές και πότε κακές. Η αγάπη, η αύξηση της κοινωνικότητας, η ειρήνη, η δικαιοσύνη αποτελούν εκφάνσεις της δημιουργικής τελείωσης του ανθρώπου. Ο φόβος, ο φθόνος, η οδύνη και η καταστροφή αποτελούν εκφάνσεις της αποτυχίας του ανθρώπου, ο οποίος σαν χάνει τον δημιουργικό του ρόλο, βυθίζεται στην άβυσσο του μηδενός" (σελ. 74-76).

      
"Ο Θεός καταλύει το κακό με τη δημιουργία, την οποία ολοκληρώνει ο άνθρωπος με τη μετοχή του ' σ' αυτήν. Η συνεργασία αυτή μεταξύ Θεού και ανθρώπου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας ευδαιμονίας, με τα φυσικά μέτρα, αλλά στην τελείωση. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά ενδεχομένως μπορεί να ανακαλυφθεί και να κατακτηθεί από έναν επαναστάτη κατά της "χριστιανικής" ειδωλολατρίας και υποκρισίας (σελ. 285).

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι του μακαριστού Νίκου Ματσούκα, καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ, από τη μελέτη του Το πρόβλημα του κακού, εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1992.

Για το σχεδιάγραμμα της δ.ε. 11 του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου βλ. ΕΔΩ

Για το ίδιο θέμα βλ. τη συνέντευξη του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά στην εκπομπή "Ανιχνεύσεις" της ΕΤ3 με τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη. Η συνέντευξη αυτή αναφέρεται στη μελέτη του Χρήστου Γιανναρά, Το αίνιγμα του κακού, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2010.