Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ"Εκείνο που έχει καίρια σημασία στη σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στα χρόνια αυτά είναι η συνάντηση δύο κοσμοθεωριών και η γέννηση από τη συνάντηση αυτή ενός νέου κόσμου. [...] Η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στο επίπεδο της κοσμοθεωρίας δημιούργησε συγκρούσεις, αλληλοεπιδράσεις, αλλά και ιστορικής σημασίας μεταμορφώσεις τόσο στον Ελληνισμό, όσο στον Χριστιανισμό. [...]


Το 'ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος' που διακήρυξε ο Παύλος δεν ήταν εύκολο να γίνει ιστορική πραγματικότητα. Σήμαινε μια βαθύτατη αλλαγή στην Ιστορία, της οποίας δημιουργοί ήταν οι Έλληνες Πατέρες. Η δημιουργική συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στα πρόσωπα των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας έκρινε έτσι οριστικά και ευεργετικά την πορεία όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας".

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα), Ελληνισμός και Χριστιανισμός, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2003, σελ. 194 και 197 αντίστοιχα. 

Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι σε τοιχογραφία Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το παρακάτω τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, με τίτλο "Ας κρατήσουν οι χοροί", θεωρώ ότι αποτυπώνει με μεστό τρόπο τη σύγχρονη ταυτότητα του Νεοέλληνα και περιγράφει με συντομία (ορθά όμως!) τη σχέση του νεοελληνικού πολιτισμού με τον ανά τους αιώνες ελληνισμό και τη σύζευξή του με το χριστιανικό-εκκλησιαστικό τρόπο ζωής.
Για το σχεδιάγραμμα της δ.ε. 25 του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου βλέπε ΕΔΩ