Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λατρεία στο Ισλάμ - Οι εργασίες των μαθητών/τριών του Α1

Οι μαθητές/τριες του Α1 του "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου αναζήτησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες σχετικά με τη λατρεία στο Ισλάμ. Οι εργασίες αυτές έγιναν στα πλαίσια της θ.ε. "2.2 Λατρεία" της Α΄ Λυκείου σύμφωνα με τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά.
Η λατρεία στο Ισλάμ του Διονυσίου Β. 

Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους φαίνεται στις ακόλουθες φωτογραφικές συνθέσεις καθώς και στο κείμενο του μαθητή Κώστα Γ.!

Η λατρευτική πράξη στο Ισλάμ από τον Στέλιο Αρ.

Τρόποι λατρείας στο Ισλάμ - Ένα κείμενο του Κώστα Γ.


       
Η καθημερινή προσευχή σε κάθε τόπο από τον Γιώργο Ε.
Ο τρόπος λατρείας τον ισλαμιστών κινείται γύρω από το ιερό τους βιβλίο το ΚΟΡΑΝΙ. Το Κοράνιο είναι ένα από τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν σε μια πρώιμη μορφή της αραβικής γλώσσας, τη λεγόμενη «κορανική» που είναι η καθαρότερη (καθαρεύουσα) γλώσσα της Χετζάζης (σημερινής Σαουδικής Αραβίας). Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «Απαγγελία» και ονομάζεται συχνά «αλ Κουράν αλ Καρίμ», δηλαδή το «Ευγενές Ανάγνωσμα». Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Κοράνιο είναι ο λόγος του Θεού. Οι μουσουλμάνοι λατρεύουν έναν και μοναδικό Θεό, τον Αλλάχ. Η λέξη Αλλάχ δεν είναι παρά η αραβική λέξη για τον Θεό. Ο Θεός των μουσουλμάνων είναι ο ίδιος με το Θεό των Εβραίων και των χριστιανών. Ο Αλλάχ έχει «κληρονομήσει» όλες ή τις περισσότερες από τις ιδιότητες που του αποδίδονταν από εκείνους, με κάποιες ρητές διαφορές, όπως είναι η αντίκρουση της χριστιανικής διδασκαλίας για την Αγία Τριάδα.

 
1) Προσκύνημα στη Μέκκα και 2) η προσευχή ενός φυλακισμένου από τη Σοφία Δημ.
Αφιέρωση στον Αλλάχ από τους Νίκο Ε. και Αγάπη Α.
      Στην ισλαμική θεολογία χρησιμοποιούνται 99 ονόματα για τον Θεό, Το 100ό όνομα του Θεού το αγνοούμε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γνώση μας γι' αυτόν δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης. Το Κοράνιο συντίθεται από 114 κεφάλαια που αναπτύσσονται σε ένα σύνολο 6.236 στίχους. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει από 3 μέχρι 286 στίχους. Ο ακριβής αριθμός των στίχων του Κορανίου, αποτελεί θέμα συζήτησης, καθώς υφίστανται διαφορετικές μέθοδοι αρίθμησης. Για παράδειγμα η σέκτα που ιδρύθηκε από τον χαλίφη Ρασάντ ισχυρίζεται ότι ο ακριβής αριθμός των στίχων είναι 6.346. Οι μουσουλμάνοι συνήθως αναφέρονται στα κεφάλαια όχι με τον αριθμό τους, αλλά με την επικεφαλίδα τους. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή ακολουθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο και το Κοράνιο κλείνει με τα μικρότερα σε έκταση. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τα κεφάλαια του Κορανίου άρχισαν να καταγράφονται πριν το θάνατο του Προφήτη, το 632. Οι μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι το Κοράνιο διαθέτει τα χαρακτηριστικά της πνευματικής ποίησης και χάρης και είναι η ίδια η λογοτεχνική του τελειότητα μια απόδειξη της θείας προέλευσής του. Εφόσον αυτή η τελειότητα είναι εμφανής μόνον σε εκείνους που μιλούν Αραβικά, μόνον το αρχικό κείμενο θεωρείται το πραγματικό Κοράνιο. Όλες οι άλλες μεταφράσεις έχουν απλά σχολιαστικό χαρακτήρα. Ένας μουσουλμάνος λόγιος θα πρέπει να είναι ικανός να διαβάσει και να καταλάβει το Κοράνιο στην αρχική του μορφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί πιστοί που δε γνωρίζουν την Αραβική αποστηθίζουν το αρχικό κείμενο, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη τους πλησιάζουν περισσότερο τον Θεό. 

 Η προσευχή ως επικοινωνία με τον Αλλάχ και ως πράξη ταπείνωσης από τη Μαριέλλα Α.

Για τους κοσμικούς λόγιους το Κοράνιο παραμένει ένα έργο στο οποίο ενσωματώνονται αρκετά στοιχεία από ιουδαιοχριστιανικά κείμενα. Το Κοράνι είναι η τελευταία διαθήκη του Δημιουργού προς το δημιούργημα του (τον άνθρωπο). Απευθύνεται σε όλη την κτίση και η διάρκεια του θα είναι μέχρι την Ημέρα 6 της Κρίσεως. Κανένα κείμενο, κανένα βιβλίο, και καμία θρησκεία/ιδεολογία δεν είναι ανώτερη από το Κοράνι οπου ο άνθρωπος καλείται να ακολουθήσει και να τηρήσει. Πολλοί πιστεύουν ότι μια Μουσουλμάνα αναγκάζεται να φορά μαντίλα και καταπιέζεται. Αλλά αυτό είναι εντελώς μακριά από την πραγματικότητα και αν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές είναι μεμονωμένες, και λανθασμένες σύμφωνα με το Ισλάμ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου