2.1 "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν ..." - Α΄ Λυκείου
"Εσείς όλοι μαζί αποτελείτε το σώμα του Χριστού,
και είστε μέλη του, ο καθένας σας χωριστά."
(Α΄ Κορ. 12, 27)
ΕισαγωγήΣτις προηγούμενες αναρτήσεις μας εξετάσαμε για την Α΄ Λυκείου τη θ.ε. "Θρησκευτικότητα". Πλέον ξεκινάμε τη νέα μας θ.ε. με τίτλο "Κοινότητα". Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σχετίζονται με τις έννοιες εκκλησία, ευχαριστία, ενότητα, ταυτότητα, όρια/νόμος.
Ξεκινάμε με την αναζήτηση της έννοιας "Εκκλησία".
Τι άραγε να σημαίνει αυτή λέξη;
Με ποιους τρόπους εκφράζεται στην τέχνη;
Τι σημαίνουν αυτά τα σύμβολα και οι εικόνες;
Αν κάποιος/κάποια επιθυμεί να γνωρίσει τι είναι Εκκλησία μέσα από τα κείμενα της χριστιανικής παράδοσης, ποιο κείμενο θα προτείναμε;
Έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά για εμάς σήμερα;Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Η αναζήτησή μας θα ξεκινήσει από τη αιτιολογημένη θετική ή αρνητική ψήφο σας στις παρακάτω προτάσεις.
-Όταν πηγαίνω εκκλησία νιώθω το Θεό κοντά μου.
-Δεν χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στην Εκκλησία για να είναι πιστός χριστιανός.
-Η Εκκλησία είναι χρήσιμη μόνο για να τελούνται οι θρησκευτικές τελετές.
-Μπορώ να αναπτύξω μόνος/μόνη μου την πνευματικότητά μου στο σπίτι μου.
-Στην εκκλησία βρίσκω πραγματικό καταφύγιο, τόπο όπου ηρεμώ και βρίσκω τον πνευματικό εαυτό μου.
-Στην εκκλησία όλοι με κρίνουν και μου λένε τι και πώς να το κάνω.
-Στην εκκλησία συναντιέμαι με τους φίλους μου.
-Στην εκκλησία είμαστε μια λατρευτική κοινότητα.
-Στην εκκλησία συγχρωτιζόμαστε με ανθρώπους σαν κι εμάς.
-Είναι ωραίο να προσευχόμαστε μαζί
1. Η Εκκλησία και τα εκκλησιαστικά σύμβολα.
Οι θρησκείες χρησιμοποιούν σύμβολα και εικόνες για να μεταδώσουν με αμεσότητα το μήνυμά τους σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.
Ας γνωρίσουμε μερικά σύμβολα που περιγράφουν στον χριστιανικό χώρο την έννοια "Εκκλησία". Αλλά πρώτα ας διαβάσουμε τον ορισμό που δίνει ο καθ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Στο Φ.Ε. κάτω από τη λέξη "Εκκλησία" γράψτε συνειρμούς και που σας γεννά η λέξη και η ετυμολογία της.
Έπειτα συνδέστε τη λέξη "εκκλησία" με μια εικόνα-σύμβολο από αυτές του Φ.Μ., που σας αρέσει περισσότερο. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη εικόνα;
Κάθε σύμβολο έχει και το συγκεκριμένο νόημά του και εκφράζει την εμπειρία των πιστών για το τι σημαίνει Εκκλησία και τη σύνδεση του όρου με τον ίδιο τον Χριστό.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας;
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας;
Πρώτα όμως ας δούμε ποια είναι η άποψη κάθε τμήματος.
Υπάρχει μεγαλη ποικιλία στις απόψεις για τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Όμως, η Εκκλησία είναι ο χώρος σύναξης των πιστών, όπου λατρεύεται ο Τριαδικός Θεός και πραγματοποιείται δια του Αγίου Πνεύματος η ένωση των πιστών με τον Χριστό. Με άλλα λόγια, θα σημειώναμε ότι η Εκκλησία είναι μια λατρευτική κοινότητα που πορεύεται στους αιώνες και σε κάθε τόπο με αρχηγό τον ίδιο τον Θεάνθρωπο, τον Ιησού Χριστό.
Και τι μπορεί να σημαίνει (αν σημαίνει) για εμάς σήμερα;
Διαβάζουμε τα χωρία Πραξ 2, 42-47 και 4, 32-37 και απόσπασμα από την επιστολή Προς Διόγνητον. Σε ομάδες επιχειρούμε να διηγηθούμε το ίδιο βιβλικό περιεχόμενο από την οπτική ενός χριστιανού/μιας χριστιανής της πρώτης κοινότητας, εκφράζοντας ακόμη και τα συναισθήματά του/της.
Στη συνέχεια, διαβάζουμε σε ολομέλεια απόσπασμα από την 1η Απολογία του Ιουστίνου και συγκρίνουμε το κείμενο αυτό με όσα γραψαμε.
3. Η Εκκλησία στο Σύμβολο της Πίστεως.
Έμπρακτη και αυτοθυσιαστική αγάπη, κοινοκτημοσύνη, καθημερινή τέλεση της θείας Ευχαριστίας και διαρκής αγώνας για να μεταμορφωθεί η κοινωνία και να γίνει εικόνα του Καινούριου Κόσμου του Θεού. Όλα αυτά αποτελούν επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία της ζωής των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων.
Όμως, ας επιστρέψουμε στα ερωτήματα της εισαγωγής της παρούσας ανάρτησης. Αν κάποιος/κάποια επιθυμεί να γνωρίσει τι είναι Εκκλησία μέσα από τα κείμενα της χριστιανικής παράδοσης, ποιο κείμενο θα προτείναμε;
Οπωσδήποτε το "Σύμβολο της Πίστεως" ή πιο απλά "Πιστεύω".
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας στο "Σύμβολο της Πίστεως". Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα θα παρατηρήσουμε τη βυζαντινή εικόνα της Πεντηκοστής, θα διαβάσουμε την ερμηνευτική λεζάντα καθώς και το άρθρο 9 του Συμβόλου της Πίστεως.
Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε εικόνα και κείμενο, και να δώσουμε μια αιτιολογημένη ερμηνεία και των δύο. Οπωσδήποτε μας είναι χρήσιμα και τα ακόλουθα βιβλικά χωρία, π.χ. Κολ 1,18, Εφ 5,25-27, Μκ 16, 15, Εβρ 3,1, Εφ 2,20.
Άραγε, τι σημαίνουν οι λέξεις "μίαν", "αγίαν", "καθολικήν" και "αποστολικήν" Εκκλησία;
Δημιουργούμε έναν εννοιολογικό χάρτη.
Τι χαρακτηρίζει όμως την Εκκλησία σήμερα;
Το ερώτημα αυτό θα το απαντήσουμε με σύγκριση κειμένων. το ένα είναι του Διονυσίου Αλεξανδρείας για τη δράση των χριστιανών σε επιδημία πανώλης, και το άλλο αφορά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας. Για περισσότερα σχετικά με το έργο της του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστασίου και της Εκκλησίας της Αλβανίας, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της, πατώντας εδώ .
Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές τους;
Εναλλακτικά μπορούμε να παρακολουθήσουμε και το ακόλουθο βίντεο.
Επίλογος
Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού που έχει μέλη όλους τους βαπτισμένους.Η Εκκλησία είναι μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν ως σκοπό να συνεχίσουν το έργο του Χριστού στο πέρασμα των αιώνων. Στο Σύμβολο της Πίστεως ονομάζεται
Μίαν (γιατί είναι μία και μοναδική, άσχετα αν υπάρχουν χιλιάδες εκκλησιαστικές κοινότητες-ενορίες σε κάθε γωνιά της γης - λεπτομέρειες στην επόμενη συνάντηση-ανάρτηση),
Αγίαν (διότι με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος πορεύεται στους αιώνες και εν δυνάμει όλα τα μέλη της είναι άγιοι, δηλαδή ζητούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος [πολλές φορές δεν το γνωρίζουν] και με την προσωπική τους στάση προσπαθούν να νικήσουν το θάνατο στην καθημερινότητά τους, έστω κι αν αποτυγχάνουν πολλές φορές),
Καθολική (γιατί τα μέλη της βιώνουν όλη την αλήθεια -πέρα από τις αστοχίες τους- και αναφέρεται γεωγραφικά σε όλους τους λαούς της γης) και
Αποστολική (δίοτι διαδόθηκε χάρη στους Αποστόλους και Μαθητές του Κυρίου και μέχρι σήμερα έχει μια αποστολή: τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου σε ολάκερη την οικουμένη).
Για να δείτε παλιότερες αναρτήσεις μας, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου