Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μοιράζοντας αγάπη ...

Πρωτάτο Αγίου Όρους

...Μνήμη αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας


Άραγε τι σημαίνει ανιδιοτέλεια και έμπρακτη αγάπη;

Η ζωή του αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας αποτελεί ορισμό του να αγαπάει κανείς δίχως να ζητάει αντάλλαγμα.

Ο άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας που γιορτάζει σήμερα,  ακολούθησε πιστά τα ίχνη του Χριστού και εφάρμοσε τις ευαγγελικές αρχές στην πράξη. Από μικρή ηλικία καλλιέργησε την αρετή της ταπείνωσης και απέκτησε ύψιστες τιμές από τον λαό, άνδρες και γυναίκες. Με την κατ’  επιλογήν άσκηση της φτώχειας και της ακτημοσύνης έλαβε τον πλούτο της αγιότητας.

Πολλά παραδείγματα από τη ζωή του φανερώνουν τη συμπόνια και την αυθεντική του αγάπη προς κάθε άνθρωπο και ειδικά εκείνους/εκείνες που τότε θεωρούνταν άνθρωποι του περιθωρίου και αμαρτωλοί.

Έτσι λοιπόν ο άγιος Νικόλαος δίδαξε με το εν Χριστώ ήθος του ότι κάθε άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού. Συγχρόνως φανέρωσε αυτόν τον δρόμο και σιωπηρά έδειξε πώς να τον βαδίσουν αυτοί που αναζητούν την Αλήθεια στη ζωή τους.

Σήμερα η ζωή του αγίου Νικολάου αποτελεί δείκτη πορείας για όσες/όσους παλεύουν να γκρεμίσουν το «αυτοείδωλό» τους  και αγωνίζονται να ανοιχτούν στον άλλον, τον διαφορετικό, τον ξένο ή τον γείτονα, τον περιθωριακό ή τον ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένο, εκείνον/εκείνη που συναντούμε καθημερινά αλλά επιλέγουμε να αγνοούμε.

Αυτά τα χαρίσματα που με κόπο καλλιέργησε ο άγιος Νικόλαος τον έκαναν να είναι ένας από τους λαοφιλείς αγίους της Χριστιανικής Εκκλησίας σε Ανατολή και Δύση.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα επιθυμούσα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τις ευχές σας για την ονομαστική μου εορτή! Αντεύχομαι υγεία, ευλογία και κάθε καλό! Ο άγιος Νικόλαος ας πρεσβεύει για όλες/όλους μας!!!



Μονή Πεκίου Αχρίδα

Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Θεσσαλονίκη (14ος αι)


Άγιος Νικόλαος Μύρα Λυκίας


Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά


Τάφος αγίου Νικολάου Μπάρι Ιταλίας

Νικολάου Τσιρέβελου, 

Δρ. Θεολογίας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου