Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σοφία του Σταυρού

 


Κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα στις 14/09/2023.

Το βίντεο του κηρύγματος.


 
“Μπροστά στο μυστήριο του Σταυρού” – είπε ο Μακαριώτατος – ” πολλοί στάθηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι τον είδαν σαν σκάνδαλο, πώς ήταν δυνατόν ο Θεός να άφηνε τον Υιό Του να υποφέρει επάνω στον Σταυρό; Υπήρχαν και άλλοι που τον είδαν σαν μωρία. Αυτό που συνέβη τον 1ο αιώνα μ.Χ. συνέβη και τον περασμένο αιώνα (20ος αι.). Η αθεϊστική προπαγάνδα παρουσίαζε και πάλι τον Σταυρό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – σκάνδαλο για πολλούς ανθρώπους, ανοησία για αρκετούς άλλους.


Όμως όπως ο Απόστολος μας τόνισε, για μας ο Σταυρός είναι το κεντρικό μυστήριο που έχει η Εκκλησία μας, το διαρκές σύμβολο της πορείας που έχουμε στη ζωή, δύναμη Θεού και σοφία Θεού. Αυτό που φαινόταν η μεγαλύτερη αδυναμία στην πραγματικότητα γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να υπάρχει. Με τη χάρη του Θεού, όσοι είμαστε κοντά Του, έχουμε βιώσει σε πολλές περιπτώσεις αυτή την εκπληκτική δύναμη που έχει ο Τίμιος Σταυρός σε πολύ δύσκολες στιγμές αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

Η σοφία του Σταυρού, όλης εκείνης της ταπείνωσης που έφτασε στην κορύφωσή της επάνω στον Σταυρό. Και αυτή η σοφία καθορίζει και φωτίζει το δρόμο που έχει ο καθένας μας.
Αδελφοί μου, ενώ σήμερα γιορτάζουμε και πάλι την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μέσα στην ιστορία, ας υψώσουμε μέσα στην καρδιά, τα συναισθήματα και το πνεύμα μας ακόμη περισσότερο το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού και ας αισθανθούμε πόσες φορές ο Κύριός μας μέσα από τον Σταυρό Του, Αυτός είναι η σοφία, η δύναμη που έχουμε.“Μπροστά στο μυστήριο του Σταυρού” – είπε ο Μακαριώτατος – ” πολλοί στάθηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι τον είδαν σαν σκάνδαλο, πώς ήταν δυνατόν ο Θεός να άφηνε τον Υιό Του να υποφέρει επάνω στον Σταυρό; Υπήρχαν και άλλοι που τον είδαν σαν μωρία. Αυτό που συνέβη τον 1ο αιώνα μ.Χ. συνέβη και τον περασμένο αιώνα (20ος αι.). Η αθεϊστική προπαγάνδα παρουσίαζε και πάλι τον Σταυρό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – σκάνδαλο για πολλούς ανθρώπους, ανοησία για αρκετούς άλλους.

Όμως όπως ο Απόστολος μας τόνισε, για μας ο Σταυρός είναι το κεντρικό μυστήριο που έχει η Εκκλησία μας, το διαρκές σύμβολο της πορείας που έχουμε στη ζωή, δύναμη Θεού και σοφία Θεού. Αυτό που φαινόταν η μεγαλύτερη αδυναμία στην πραγματικότητα γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να υπάρχει. Με τη χάρη του Θεού, όσοι είμαστε κοντά Του, έχουμε βιώσει σε πολλές περιπτώσεις αυτή την εκπληκτική δύναμη που έχει ο Τίμιος Σταυρός σε πολύ δύσκολες στιγμές αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Η σοφία του Σταυρού, όλης εκείνης της ταπείνωσης που έφτασε στην κορύφωσή της επάνω στον Σταυρό. Και αυτή η σοφία καθορίζει και φωτίζει το δρόμο που έχει ο καθένας μας.
Αδελφοί μου, ενώ σήμερα γιορτάζουμε και πάλι την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μέσα στην ιστορία, ας υψώσουμε μέσα στην καρδιά, τα συναισθήματα και το πνεύμα μας ακόμη περισσότερο το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού και ας αισθανθούμε πόσες φορές ο Κύριός μας μέσα από τον Σταυρό Του, Αυτός είναι η σοφία, η δύναμη που έχουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου