Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγιοκατάξη Γερόντισσας Γαβριηλίας

 


Σήμερα έγινε η αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο βίος της αγίας Γερόντισσας Γαβριηλίας είναι ένας ζωντανός ύμνος αγάπης προς τον Θεό και αυτοθυσιαστικής προσφοράς προς τον άνθρωπο.
Βέβαια, η αγιοκατάταξη αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για την Ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία (ιεραποστολή) στα έθνη. Η αγία Γερόντισσα διακόνησε ιεραποστολικά στην Ινδία. Μάλιστα είχε συνδεθεί πνευματικά με έναν νέο άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, ο οποίος με την πνευματική του καθοδήγηση συνέβαλε στην ιεραποστολική αφύπνιση.



Κατά τη δεκαετία του '60, ο άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου ενθάρρυνε και έδωσε την ευλογία τους σε πολλούς νέους και νέες να διακονήσουν ιεραποστολικά. Ενδεικτικά αναφέρω το νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον πρώην Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας και νυν Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιο Τσίκο και άλλους πολλούς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η αγία Γερόντισσα Γαβριηλία.
"Η Γερόντισσα Γαβριηλία (Παπαγιάννη) έλαβε την ευλογία του για την ιεραποστολική διακονία. Ο άγιος Αμφιλόχιος ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνάντησή του με τη Γερόντισσα: «Μια τέτοια ψυχή επιζητούσα να γνωρίσω για
την ιεραποστολή» (Ν. Τσιρέβελου, Ένας Πρόδρομος της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην οικουμένη. Άγιος αμφιλόχιος της Πάτμου. Θεολογία - Επικοινωνία-Χριστιανική Αγωγή, εκδ. Ostracon Publ., Θεσσαλονίκη 2019, σελ. 60).


Η αγία Γαβριηλία μπορεί να μη μιλούσε πολλές τοπικές γλώσσες ή διαλέκτους, αλλά γνώριζε 5 πανανθρώπινους κώδικες επικοινωνίας; το χαμόγελο, τα δάκρυα, το άγγισμα, την προσευχή και την αγάπη.


Την ευχή της αγίας Γαβριηλίας ας έχουμε!







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου