Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημάδια μιας άλλης ζωής (θαύματα εν ζωή)


Μνήμη αγίου Νικολάου Επισκόπου Μυρών της Λυκίας

Τι άραγε σημαίνει να είναι κανείς φιλάνθρωπος; Υπάρχουν όρια στην ελεημοσύνη;

Αναμφίβολα μια μορφή φιλανθρωπίας είναι το μοίρασμα της αγάπης και η έμπρακτη υποστήριξη των ανθρώπων και ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Συνήθως οι άνθρωποι του περιθωρίου βιώνουν την κατάκριση και την απόρριψη από τους υπόλοιπους, τους "υγιείς" και  "αξιοπρεπείς" πολίτες. Η συγκατάβαση στον πόνο τους αλλά και η μέριμνα και ο αγώνας για να μη γίνει η ελεημοσύνη μια μορφή απενοχοποιήσης για την αδικία του κόσμου, εκφράζουν τη συμπόνοια, την αγωνία και την προσπάθεια για διαρκή αλλαγή του κόσμου.

Αυτά τα στοιχεία απαντούν στη ζωή του αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας που σήμερα γιορτάζει. Ο άγιος Νικόλαος σπάει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής του για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο. Βρίσκεται δίπλα τους χωρίς να νοιάζεται για την ανταπόδοση των πράξεών του αλλά ούτε και για την κατακραυγή της κοινωνίας. Μοιράζει την περιουσία του σε χήρες και ορφανά, άπορους, αναγκεμένους, εξαθλιωμένους. Συμπαραστέκεται συναισθηματικά και "ανασταίνει" εκείνους που η απελπισία κυριαρχεί και τους οδηγεί στο βαθύ σκοτάδι της μοναξιάς. Συγχρόνως οικοδομεί στην πίστη όλους τους χριστιανούς, εμπνεόμενος από την Αγία Γραφή. 

Με λόγια και πράξεις ο άγιος Νικόλαος διδάσκει βιωματικά, παραδειγματικά, κάνοντας "θαύματα" εν ζωή. Η ίδια του η ζωή είναι ένα ζωντανό "θαύμα" πίστης, γεμάτο από σημάδια πορείας  στο μονοπάτι που "άνοιξε" ο Ιησούς Χριστός για να αλλάξει ο κόσμος και να γίνει περισσότερο δίκαιος, περισσότερο όμορφος, περισσότερο ανθρώπινος, περισσότερο άγιος, μέχρι η διαδρομή να φθάσει στο τέλος. Τα σημάδια αυτά δεν είναι άλλα από τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, που είναι "η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια" (Γαλ. 5:22-23). 

Ο άγιος Νικόλαος με το παράδειγμά του μας καλεί να εργαστούμε για να αποκτήσουμε και να αυξήσουμε αυτούς τους καρπούς μέσω της αυτογνωσίας, των διαπροσωπικών μας σχέσεων και της συμπόνοιας που πηγάζουν από την πίστη στον Θεό. Πλέον είναι δική μας επιλογή να θέσουμε ως σημάδι της καινούριας αρχής μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή.


Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τις ευχές σας για την ονομαστική μου εορτή! Αντεύχομαι υγεία, ευλογία και δημιουργικότητα! Ο άγιος Νικόλαος ας πρεσβεύει για όλες/όλους μας!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου