Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2024

Από τη σύγκρουση στη συνάντηση: Διδακτικές διαδρομές για την ανάσχεση της βίας, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας (βιωματική μάθηση)

  Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, με τίτλο «Από τη σύγκρουση στη συνάντηση: Διδακτικές διαδρομές για την ανάσχεση της βίας, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας» και είναι καρπός της εργασίας της Βάσως Γώγου, του Απόστολου Μπάρλου, του Νίκου Τσιρέβελου και του Χρήστου Φραδέλλου, τεσσάρων θεολόγων με μακρόχρονη πείρα στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην αντιμετώπιση φλεγόντων ζητημάτων της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Το υλικό του βιβλίου περιλαμβάνει βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Πρόγραμμα της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων

Ανακοινώνεται το τελικό  Πρόγραμμα της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από τις 6 μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο "Θεσσαλία", Μελισσάτικα Βόλος.

Συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά (Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ)

  Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θλίψη πληροφορήθηκε την κοίμηση του πανεπιστημιακού δασκάλου και συγγραφέα Χρήστου Γιανναρά (1935-2024).  Η ορθόδοξη θεολογία όπου γης θρηνεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της και ταυτόχρονα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της απέναντί του για την πελώρια σε όγκο και κυρίως σε ποιότητα συγγραφική και πνευματική παρακαταθήκη του. Ίσως ο πιο επιδραστικός και γόνιμος εκφραστής της θεολογικής γενιάς του ’60, κόμισε ένα νέο πνεύμα στα θεολογικά γράμματα, χάρη στη βαθύτητα και την τόλμη της σκέψης του, την ειλικρίνεια των προβληματισμών του και την απαράμιλλη σε κάλλος και εκφραστική δεινότητα γλώσσα του, που συνδύαζε ισόποσα ακρίβεια, διαύγεια και ποιητικότητα. 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Ethiopian College (Vatican) "ᾌσατε λαοί, τῇ Μητρὶ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν ᾄσατε· σήμερον γὰρ τὴν ὁλόφωτον ψυχὴν αὐτῆς, εἰς τὰς ἀχράντους παλάμας, τοῦ ἐξ αὐτῆς σαρκωθέντος ἄνευ σπορᾶς, παρατίθησιν, ᾧ καὶ πρεσβεύει ἀδιαλείπτως, δωρηθῆναι τῇ οἰκουμένῃ εἰρήνην, καὶ τὸ μέγα ἔλεος" ( Εἰς τὴν Λιτήν. Στιχηρὰ Ἰδιόμελα. )

Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

  Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου (Πολένα 2013)

Πρόγραμμα 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων

7η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων Βόλος,  6-8 Σεπτεμβρίου 2024  ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ «ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΩΗΣ» ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ