Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ονομάζομαι Νικόλαος Γ. Τσιρέβελος και υπηρετώ ως θεολόγος στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος", ενώ τα προηγούμενα χρόνια δίδασκα στο 1ο Λύκειο Ρόδου - "Βενετόκλειο".

Γεννήθηκα στη Λάρισα και είμαι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Θεολογία και Πολιτισμό, με ειδίκευση στην Οικουμενική Θεολογία. Στη συνέχεια εκπόνησα διδακτορική διατριβή με ειδίκευση στον τομέα της Ομιλητικής και της Ιεραποστολικής. Ο τίτλος της διδακτορικής μου διατριβής είναι Τα ιεραποστολικά περιοδικά και η αποτύπωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Επικοινωνιακή προσέγγιση. Το 2019 ολοκλήρωσα τη μεταδιδακτορική μου έρευνα στο ΑΠΘ, με θέμα "Το μήνυμα των Χριστουγέννων στα σύγχρονα Ομιλιάρια". Είμαι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Logos στα Τίρανα καθώς και στο’Université de lEglise Orthodoxe, Faculte de TheologeSaint Athanase Athonite” στο Κονγκό. Επιπρόσθετα έχω διδάξει ως συμβασιούχος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ δίδαξα ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πρώτη μελέτη μου με τίτλο Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην αναβίωση της Ορθόδοξης ιεραποστολής, αποτελεί τη διπλωματική μου εργασία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΣΠουδών και κυκλοφόρησε το 2007 από το Κυρίλλειο Κέντρο Θεσσαλονίκης (σ.σ. 189).

Το 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ostracon Publishing στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μελέτη μου με τίτλο Θεολογική θεμελίωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Σπουδή στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου (σ.σ. 250)


Το 2019 εκδόθηκε η μελέτη μου Ένα πρόδρομος της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην οικούμενη. Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής. Θεολογία – Επικοινωνία – Χριστιανική Αγωγή, εκδόσεις Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη 2019, (σσ. 174).

Το 2020 δημοσιεύτηκε η τελευταία μου ερευνητική εργασία στα αλβανικά με τίτλο Formimi dhe Edukimi i Krishtere: Nga teoria ne praktike, publ. Departamenti i Theologjise dhe Kultures, Kolegji Universitar Logos, Shen Vlash, 2020 (ISBN 978-9928-4594-0-4) [Μετάφραση στα ελληνικά: Χριστιανική Αγωγή και Εκπαίδευση: Από τη θεωρία στην πράξη, μτφρ. Rozeta Baba].

Μελέτες και άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ συνεργάζομαι με το περιοδικό Δωδεκάνησος, το οποίο αποτελεί επίσημο δελτίο των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και με το περιοδικό Πάντα τα Έθνη που εκδίδεται υπό την πρόνοια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Έχω λάβει μέρος ως εισηγητής σε ποικίλα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Τα θέματα της έρευνάς του αναφέρονται στην Ομιλητική –Επικοινωνία, στην Ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία, τον διαχριστιανικό-διαθρησκειακό διάλογο καθώς και στη θρησκευτική εκπαίδευση. 

Το ιστολόγιο αυτό με τίτλο "Η τέχνη του θεολογείν" δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2014 με σκοπό να υποστηρίξει τα μαθήματά μου στα σχολεία που υπηρετούσα. Βασικοί στόχοι του είναι να μεταφέρει στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη θεολογική σκέψη, να αποτυπώσει τον πολιτισμό της Χριστιανικής Εκκλησίας και να περιγράψει το θρησκευτικό φαινόμενο. Συγχρόνως, επιδιώκει να φιλοξενήσει και θεολογικά μελετήματα, που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Τελικός σκοπός του ιστολογίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/μαθήτριες των σχολείων την "τέχνη της θεολογίας" και να προβάλλουν τον τρόπο που την κατανοούν μέσα από τις εργασίες τους. Επομένως, εν δυνάμει "μαΐστορες της θεολογίας" είναι οι μαθητές/μαθήτριες των σχολείων και σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του ιστολογίου!

Καλή σας περιήγηση!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου