Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2019

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου Πάσχα 2019

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΑΣΧΑ 2019 + Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ελπίδα χωρίς όρια Προς τον ευλαβή κλήρο και λαό, Τέκνα εν Κυρίω προσφιλέστατα, «Τῇ ἐλπίδι χαίροντες» ἀναβοῶμεν Χριστός Ἀνέστη!    Απροσμέτρητη ελπίδα, αδελφοί μου, προσφέρει η Ανάσταση. Ελπίδα βασισμένη στη χαρμόσυνη είδηση ότι νικήθηκε ο αδυσώπητος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος. Τον καταπάτησε ο Χριστός: «Ποῦ σου, θάνατε, τό κέντρον; Ποῦ σου, ἅδη, τό νῖκος; Ἀνέστη Χριστός, καὶ σὺ καταβέβλησαι·» αναφωνεί, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και μαζί του όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία «…Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται…. Χριστὸς γὰρ ἐγερθεὶς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχὴ τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο· αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».

Πατριαρχική Απόδειξις (Πάσχα 2019)

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ  ΕΠΙ Τῼ ΑΓΙΩι ΠΑΣΧΑ † Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Πασχάλιον Μήνυμα 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ διὰ τῆς χάριτος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ Μητροπολίτης τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου, πρὸς τὸν ἱερὸν κλῆρον καὶ τὸν φιλόχριστον λαὸν τῆς καθ̉ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τὴν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου ἀπαρχήν, καὶ σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τὸν αἴτιον, τὸν μόνον εὐλογητὸν τῶν Πατέρων, Θεὸν καὶ ὑπερένδοξον».

Ο Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής: Πρόδρομος της Ορθόδοξης ιεραποστολικής αφύπνισης

Νικολάου Γ. Τσιρέβελου, Δρ. Θεολογίας Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Πάντα τα Έθνη , τεύχ. 147 & 148, σελ. 16-21 & 3-9 αντίστοιχα. Εισαγωγή Η αναβίωση της ελληνόφωνης Ορθόδοξης μαρτυρίας στα έθνη ξεκίνησε σταδιακά στα μέσα της δεκαετίας του ’60 [1] . Στην πρωταρχική ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των χριστιανών για την ιεραποστολή συνέβαλαν διάφοροι κληρικοί και λαϊκοί. Οι ίδιοι μπορεί να μην εργάστηκαν ως ιεραπόστολοι στο εξωτερικό, ωστόσο με το έργο και το λόγο τους προετοίμασαν αθόρυβα την αφύπνιση της ελληνόφωνης Ορθόδοξης μαρτυρίας στα έθνη κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο όσιος Γέροντας της Πάτμου, αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μακρής. Το παρόν άρθρο αποσκοπεί να αποτυπώσει και να αναδείξει την προδρομική προσφορά του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου στην αναζωπύρωση της ιεραποστολικής μαρτυρίας στα έθνη. Το κείμενο διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμένα στιγμιότυπα από τον βίο του για τους αναγνώστες/τις αναγν

Συνομιλώντας με τον ιερέα της ενορίας μας

Πατέρας Νεκτάριος Κάνιας: «Η αγάπη είναι ο παράγοντας που θα κρατήσει μια σχέση, όπως και η αγάπη για τον Θεό θα στηρίξει μια ζωή». «Ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει μια “πυξίδα” στην ζωή του. Για μας η “πυξίδα” αυτή είναι ο Θεός και η αγάπη για τον συνάνθρωπο» Την Τρίτη 26 Μαρτίου και στα πλαίσια του Μαθήματος των Θρησκευτικών, οι μαθητές/μαθήτριες του Β3 του Βενετοκλείου 1 ου Λυκείου Ρόδου είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τον πατέρα Νεκτάριο Κάνια στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Ρόδου. Ο πατέρας Νεκτάριος μας υποδέχτηκε με θέρμη και με ευχαρίστηση δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Από αυτή τη θέση τον ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και κυρίως για την ειλικρίνεια στις απαντήσεις και την Αλήθεια που μας μετέδωσε. Στη συνέχεια απομαγνητοφωνήσαμε τις απαντήσεις και τις μεταφέρουμε με δικά μας λόγια.

Δύο ταινίες ενάντια στον ρατσισμό

Οι παρακάτω δύο ταινίες μεταδίδουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διάφορες μορφές του ρατσισμού και θεωρώ ότι μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο και ειδικά στα πλαίσια της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης. Αντιγράφω από κείμενα που αλίευσα στο διαδίκτυο και δίδουν πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες. 

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη "Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά" από το ποίημα "Μαρία Νεφέλη" ενέπνευσε τον Λουκά Λελόβα το 2010, τότε μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας να δημιουργήσει την παρακάτω ταινία μικρού μήκους. Η ταινία έλαβε το Πρώτο Βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΕΡΤ 2010.

Ένας Ιάπωνας δίχως σχιστά μάτια

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Ένας Ιάπωνας δίχως σχιστά μάτια. Νικόλαος Κασάτκιν, ο ευαγγελιστής των Ιαπώνων , εκδ. Αρμός, Αθήνα 2018, σελ. 110. Η παρούσα βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Χριστιανική" (Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, Φύλλο 1023 (1335), σελ. 11) Στο νέο του βιβλίο ο Θανάσης Παπαθανασίου παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό το έργο του ευαγγελιστή των Ιαπώνων, αγίου Νικολάου Κασάτκιν. Ο συγγραφέας ερευνά βασικά στιγμιότυπα της ιεραποστολικής δράσης του και αναδεικνύει τον τρόπο εργασίας, τα διλήμματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη σύσταση της ιαπωνικής εκκλησίας. Με αφορμή αυτά τα στιγμιότυπα, διεισδύει βαθειά στα γεγονότα και πετυχαίνει μια ρωμαλέα θεολογική αναμέτρηση με το χώρο και τον χρόνο της Χριστιανικής μαρτυρίας.

Ασκήσεις Ελευθερίας

Ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών (και για γονείς, συναδέλφους και όποιον άλλον επιθυμεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας) με την Ελένη Λιντζαροπούλου. Γενικό Λύκειο Γαζίου Παρασκευή 10 Μαΐου “Ασκήσεις ελευθερίας” ζωή ή θάνατος; θύτης ή μα-θητής; εκδίκηση ή μετάνοια; θανάσιμα ερωτήματα ή ουτοπικές απαντήσεις;

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: Θρησκευτική Εκπαίδευση και Σύνταγμα

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός", το Κέντρο Αριστείας Jean Monett "Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θρησκεία" και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Θρησκευτική Εκπαίδευση και Σύνταγμα: Συγκλίσεις και Πολώσεις".

Ο Θεός στο θρανίο

Στο νέο τεύχος του περιοδικού  Σχεδία τ.69  μπορείτε να διαβάσετε άρθρο με τον τίτλο "Ο Θεός στο θρανίο" που ασχολείται με τη θρησκευτική εκπαίδευση τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του ΣΤΕ 660/2018 & 926/2018 για τα Προγράμματα Σπουδών του ΜτΘ του 2016 κι ενώ εκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ για τα αντίστοιχα και βελτιωμένα μετά από τις παρεμβάσεις των ίδιων των θεολόγων,του 2017 το περιοδικό και συγκεκριμένα ο κ. Σπ. Ζωνάκης διερευνά τις τάσεις της Θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σύγχρονο ευρωπαϊκό  ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εμπεριέχει απόψεις των Ina de Avest, Mάριου Κουκουνάρα Λιάγκη, Εύη Βουλγαράκη, Γιώργου Καπετανάκη,  Ιωάννας Κλιάρη, Ρόη Ακανθοπούλου,  Νίκου Τσιρέβελου  κ.ά. «Ο Θεός στο θρανίο». Η θρησκευτική εκπαίδευση, όταν γίνεται με παιδαγωγικά ορθό τρόπο, δεν συνιστά ούτε κατήχηση ούτε προσηλυτισμό, αλλά εργαλείο ελευθερίας, διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας. «Οι εμπειρίες στη θρησκευ

«Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης: Διδάσκοντας Θεολογία και Θρησκειολογία στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση»

E-learning, 100% εξαποστάσεως, εκπαίδευση και επιμόρφωση του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 7,5 μήνες, 331 ώρες (εξ αποστάσεως ασύγχρονη επιμόρφωση και εκπαίδευση) Απευθύνεται σε αποφοίτους και φοιτητές/τριες Θεολογικών Σχολών, Παιδαγωγικών Σχολών, Φιλοσοφικών Σχολών, που έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, καθώς και σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενδιαφερόμενους/ες για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση.