Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάρε τον Παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου - Α1


Εργασία της μαθήτριας Ε.Ζ.


Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Προτύπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνέονται από το κείμενο του π Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, γνωστού και ως π. Λίβυου, με τίτλο "Όταν του μοιάσουμε" (βιβλίο Θρησκευτικών Α΄ Λυκείου" και δημιουργούν το δικό τους υλικό.

Οι μαθητές/μαθήτριες επέλεξαν ατομικά να ασχοληθούν με ένα από τα παρακάτω θέματα, μεαφορμή το κείμενο του π Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

"Ο Χριστός έρχεται όταν του μοιάσουμε".

"Πάρε τον Παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου"


Ν.Β.



Ν.Β.




Ακολουθεί μια εργασία που περιλαμβάνει και ένα κρυπτόλεξο.

 Εργασίες της μαθήτριας Ε. Α.

Ζωγραφιά:

 

Από ένα περιβάλλον ξερό και άγονο στο οποίο δεν υπάρχει αγάπη, μπορεί με συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κόσμος αδελφοσύνης που φωτίζεται από το λαμπρό παράδειγμα του Χριστού. Η ζωγραφιά απεικονίζει πώς μπορεί να «ανοιχτεί» η κόλαση και να προκύψει ένας παράδεισος.




E.A.

 

Μικρό κείμενο

Πώς το βίωμα του Χριστού μπορεί να αλλάξει τον σύγχρονο άνθρωπο;

Ο Χριστός με την αγάπη του για τον κόσμο έλαμψε τις ζωές των ανθρώπων και τους κάλεσε να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμα του που ενσαρκώνει την ανιδιοτέλεια και την ευσπλαχνία. Οι σύγχρονοι άνθρωποι ανεξαρτήτως λατρείας μπορούν να του ομοιάσουν και να δουλέψουν για να κατακτήσουν και να κάνουν πράξη τα διδάγματα του περί ηθικής. Ακόμα και μετά από 2000 χρόνια, το βίωμα του αποτελεί πρότυπο ζωής με το αποτύπωμα του να παραμένει ανεξίτηλο στην πορεία του ανθρώπου για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι πιστοί που δεν αποβλέπουν σε καιροσκοπικά συμφέροντα αλλά λειτουργούν ως αντιπρόσωποι της θείας διδασκαλίας του Χριστού θα καταφέρουν να σκορπίσουν την αγάπη που ξεκίνησε να διαχέει ο ίδιος. Σε μια εποχή ατομικότητας, αυτοί είναι που θα παροτρύνουν τους συμπολίτες τους να απλώσουν ένα χέρι βοηθείας στον συνάνθρωπο, όπως άλλωστε θα ήθελε να πράξουμε και ο ίδιος ο θεμελιωτής της. Ο Χριστός έρχεται και κατοικεί στις ψυχές μας μόνο όταν του μοιάσουμε και προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που μετέδωσε στους μαθητές του αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο με την θυσία του.

 

 

Κρυπτόλεξο

Στο κρυπτόλεξο κρύβονται 8 λέξεις-αξίες της χριστιανοσύνης, κάθετα, οριζόντια, διαγώνια και ανάποδα.

Μπορείτε να το λύσετε; 

Δ

Ζ

Η

Θ

Κ

Ε

Υ

Λ

Ζ

Ι

Ο

Α

Ν

Χ

Ω

Π

Υ

Π

Ρ

Ο

Ω

Κ

Ν

Γ

Λ

Μ

Ρ

Σ

Ρ

Φ

Δ

Σ

Χ

Ρ

Ο

Α

Α

Γ

Π

Ζ

Η

Λ

Ο

Σ

Φ

Τ

Μ

Π

Ο

Λ

Σ

Ο

Σ

Γ

Δ

Α

Π

Ν

Ξ

Η

Α

Η

Α

Υ

Β

Γ

Φ

Ρ

Ι

Ο

Ρ

Χ

Ρ

Β

Ε

Α

Η

Ο

Υ

Α

Β

Ω

Ν

Η

Σ

Ω

Ν

Ε

Σ

Ψ

Ξ

Η

Χ

Ι

Ξ

Β

Ω

Ξ

Ο

Ι

Σ

Ο

Ζ

Τ

Α

Κ

Σ

Χ

Ρ

Ψ

Ω

Τ

Α

Π

Ε

Ι

Ν

Ο

Τ

Η

Σ

Σ

Θ

Ι

Ζ

Τ

Γ

Λ

Ω

Υ

Σ

Κ

Η

Ρ

Θ

Υ

Σ

Ι

Α

Ρ

Σ

Ο

Ο

Η

Ν

Υ

Σ

Ο

Ι

Α

Κ

Ι

Δ

Ζ



Σχετικά με την παρακάτω  εικόνα, γράφει η μαθήτρια Ε. Κ. που τη ζωγράφισε: " Στην εικόνα με τον ήλιο απεικονίσω τον Χριστό και η ακτίνες υποτίθεται είναι η ελπίδα που στέλνει στους ανθρώπους. Επειδή πέθανε και μετά αναστήθηκε τους δίνει ελπίδα για αυτόν το λόγο έκανα και τους τέσσερεις ανθρώπους να χαμογελάνε γιατί όσο έχουν ελπίδα είναι χαρούμενοι.".






Για την επόμενη εικόνα γράφει η μαθήτρια Θ.Κ., η οποία τη ζωγράφισε:
Έχω ζωγραφίσει δύο πρόσωπα profile. Και τα δύο πρόσωπα δείχνουν τον ίδιο άνθρωπο ανεξαρτήτου το φύλο του. Στο δεξί πρόσωπο κυριαρχεί το κόκκινο, ένα έντονο χρώμα, που δηλώνει την "κόλαση", ενώ στο αριστερά κυριαρχεί το μπλέ, χρώμα που δηλώνει την γαλήνη και την ψυχική ηρεμία και συμβολίζει τον παράδεισο. Με αυτήν την ζωγραφιά ήθελα να δείξω τις δύο πλευρές που μπορεί να έχει ο άνθρωπος καθώς και ότι είναι δική του ευθύνη ποια θα επιλέξει να χρησιμοποιεί παραπάνω.



Η παρακάτω εργασία είναι ζωγραφική σε πέτρα. Ακολουθεί ο συμβολισμός από τον δημιουργό μαθητή Γ.Κ.
"Η θάλασσα συμβολίζει τις αμαρτίες.
Η σχεδία συμβολίζει τον χριστιανό."

Γ.Κ.



Α.Κ.

«Κατά τη γνώμη μου, η πρόταση «πάρε τον παράδεισό μου και δώσε μου την κόλασή σου» αναφέρει ως «κόλαση» το βίωμα του Χριστού, δηλαδή τα «Πάθη του Χριστού». Κάθε χρόνο το Πάσχα, η  Σταύρωση και η Ανάστασή Του μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να δείχνουμε ανθρωπιά και φιλότιμο. Έτσι λοιπόν, μέσω της εκκλησίας, το μάθημα των θρησκευτικών και καθημερινών βιωμάτων μας, αλλάζουμε. Μαθαίνουμε τον σεβασμό, να μην υποτιμούμε την αξία κανενός, την αγάπη και την ηθική ανωτερότητα». Θ.Ζ.

Θ.Κ.


Θ.Δ.







Π. Κ.

Π.Κ.


Π.Κ.

Π.Κ.



Στην παρακάτω εικόνα έχω ζωγραφίσει δύο γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην εκκλησία και το βίωμα του Χριστού, η πίστη τους,τις ενώνει και προσεύχονται μαζί.

Ι. Κ.


"ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ

Πολλοί στις μέρες μας προσπαθούν να καταλάβουν και να ερευνήσουν αν όντως υπάρχει ο Θεός ή αν τέτοιες πεποιθήσεις αφορούν μόνο το παρελθόν. Με αφορμή και την εικόνα του βιβλίου στη σελίδα 11 καταλαβαίνω ότι ο Θεός και η πίστη των ανθρώπων σε Αυτόν είναι κάτι διαχρονικό. Διαχρονικό στο πέρασμα τον αιώνων είναι και η αγάπη. Σε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια και κάθε σχέση η αγάπη είναι εκεί να δίνει φως στις ζωές των ανθρώπων σαν μια φλόγα. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πίστη και τον Θεό σύμφωνα με το κείμενο και την εικόνα του βιβλίου μου. Σημασία δεν έχει το αν θα το δεις, μα το αν θα το πιστέψεις και θα καταλάβεις ότι είναι εκεί να σε φωτίζει όταν το χρειάζεσαι.". Α. Κ.



Η.Κ.

 "Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου". Εμπνεύστηκα από αυτήν την φράση και ζωγράφισα την φωτιά γιατί μπορεί να είναι και παράδεισος, δηλαδή να μας δίνει την ζεστασιά και το φως της, αλλά και κόλαση καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα". Α. Μ. Σ.

Α.Μ.Σ.

"Το βίωμα του Χριστού μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να αναθεωρήσει την ζωή του. Να τον κάνει να αναρωτηθεί αν ζει την ζωή που θα ήθελε για τον εαυτό του. Ακόμη μπορεί να τον κάνει αν σκεφτεί αν οι άνθρωποι που είναι δίπλα του νοιάζονται πραγματικά για αυτόν ή απλώς είναι δίπλα του επειδή έχουν  κάποιο συμφέρον. Τέλος το βίωμα του θεού μπορεί να τον κάνει να αγαπάει πιο πολύ πιο βαθιά και πιο αγνά τους ανθρώπους που θέλει στην ζωή του και να τους το δείχνει καθημερινά". Λ.Κ. 



Ρ.Β.

"Ο Γιώργος ήταν ένα παιδί 15 χρονών που πάσχιζε από καρκίνο από τότε που είχε γεννηθεί. Βρισκόταν στο νοσοκομείο εβδομάδες λόγω της ασθένειας του και πονούσε ασταμάτητα κάθε μέρα με τα φάρμακα να μην λειτουργούν στην παύση του πονου. Καθώς η μέρες περνούσαν η κατάσταση του Γιώργου χειροτερεύει όλο και περισσότερο μέχρι που ήταν πάρα πολύ. Καθώς ήταν έτοιμος να ζητήσει από τους γιατρούς ένεση για να ελευθερωθεί από αυτην την καταπιεστική αρρώστια και τον πόνο κοίταξε την εικόνα του Χριστού που βρισκόταν απέναντι από το κρεβάτι του και άρχισε να προσεύχεται μουρμουριστά. Τότε άκουσε κάποιον να του λέει "πάρε τον παράδεισο μου και δος μου την κόλαση σου" και ένιωσε ξαφνικά λες και ένα απαλό σύννεφο αγκάλιασε όλο το σώμα του διώχνοντας τον πόνο και θεραπεύοντας τον απο την αρρώστια. Όταν η γιατροί είπαν ότι έγινε ένα θαύμα ο Γιώργος τους απάντησε " Δεν έγινε κανένα θαύμα, το χέρι του θεού με θεράπευσε από την αρρώστια"    Σ.Β.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου