Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Χριστός έρχεται όταν του μοιάσουμε - Α2

 

Ι.Π.

Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Προτύπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνέονται από το κείμενο του π Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, γνωστού και ως π. Λίβυου, με τίτλο "Όταν του μοιάσουμε" (βιβλίο Θρησκευτικών Α΄ Λυκείου" και δημιουργούν το δικό τους υλικό.

Οι μαθητές/μαθήτριες επέλεξαν ατομικά να ασχοληθούν με ένα από τα παρακάτω θέματα, μεαφορμή το κείμενο του π Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

"Ο Χριστός έρχεται όταν του μοιάσουμε".

"Πάρε τον Παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου"

Ι. Π.


"Πως το βίωμα του Χριστού μπορεί να αλλάξει τον κόσμο"

Ι.Π.


"Ο Χριστός έρχεται όταν του μοιάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι για να μας εμφανιστεί ο Χριστός θα πρέπει να γίνουμε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσήν του. Δηλαδή, θα πρέπει να πιστεύουμε, να λατρεύουμε, να αγαπάμε απεριόριστα τον Θεό, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει επίσης να αγαπάμε και όλους τους συνανθρώπους μας, και να μην κάνουμε κακές σκέψεις για κανέναν τους. Αυτό είναι και το δυσκολότερο. Αν, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ένα βίωμα με τον Χριστό, θα πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τους γύρω τους, οπότε θα υπάρχει αλληλοσεβασμός, ομόνοια, και θα σταματήσουν οι έχθρες και οι διχόνοιες μεταξύ τους." Ν. Θ.

"Ανάληψη

 

Ο ήλιος έδυε σιγά και γλυκά. Μένονταν το τέλος και αυτής της πέμπτης μέρας της εβδομάδας. Ο γέρο-Νικος καθόταν αναπαυτικά στην ξύλινη καρέκλαστην αυλή του σπιτιού του στο χωριό. Το αγαπημένο του μέρος για ανάπαυση. Τις τελευταίες μέρες εδώ, ένιωθε μια αναπάντεχη γαλήνη, μια ηρεμία που σιγά σιγά θεράπευε την σωματική του κούραση. Ήξερε ότι το τέλος πλησίαζε.

               Σε αυτά τα 92 χρόνια, ο γέρο-Νίκος αγάπησε και αγαπήθηκε, βοήθησε ανθρώπους και βοηθήθηκε. Ακολούθησε το μήνυμα του Ιησού και δεν κράτησε ποτέ μίσοςγια κανέναν, αλλά τους αγαπούσε όλους.

               Παρόλλο που το τέλος σε αυτόν τον κόσμο του χτυπούσε την πόρτα, αυτός δεν ένιωθε φόβο. Είχε πίστη. Ο κύριος, με το βίωμά Του, έδειξε ότι δεν υπάρχει τέλος. Δεν υπάρχει μαύρο, κενό, μόνο άσπρο γεμάτοαγάπη και ομορφιά. Είχε λοιπόν πίστη και ήξερε ότι και οι αγαπημένοι του το γνώριζαν αυτό. Μπορεί να μην είναι μαζί τους από την Παρασκευή, αλλά θα ξέρουν ότι θα είναι καλά και ήρεμα στο μέρος που θα πάει.

               Ένιωσε ηρεμία, ένα είδος ηρεμίας που δεν είχε ξανανιώσει ποτέ στην ζωή του. Σιγά, σιγά άρχισε να αποχωρεί από την ξύλινή του καρέκλα, μαζί με τον ήλιο που έδυε. Και άφησε γαλήνια την τελευταία του πνοή." Φ.Σ.

"~Ιστορία ~

 

Ήταν νωρίς το πρωί της Κυριακής όταν η μητέρα του Κωστή τον ξύπνησε για να αναχωρήσουν όλοι μαζί για την εκκλησία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας ο Κωστής δεν μπορούσε να προσέξει καθώς νύσταζε. Όμως μία φράση αποτυπώθηκε στο μυαλό του και του κέντρισε το ενδιαφέρον. << Ο Χριστός έρχεται, όταν του μοιάσουμε >>. Βυθίστηκε σε σκέψη. Ύστερα από ώρα απευθύνθηκε στη μητέρα του και την ρώτησε τι σήμαινε αυτή η φράση. Η μητέρα του γέλασε γλυκά και του απάντησε ότι ο ίδιος θα μπορέσει να βρει την απάντηση αν αναλογιστεί και ρωτήσει τον εαυτό του.

Την ίδια μέρα όταν ο Κωστής βγήκε με τους φίλους του είδε έναν άπορο, τον πλησίασε και του έδωσε όσα χρήματα είχε πάνω του εκείνη την στιγμή , δηλαδή, πέντε ευρώ . Ο άπορος του χαμογέλασε και τον ευχαρίστησε. Τότε, ο Κωστής ένιωσε χαρούμενος και την ψυχή του ελαφρύτερη. Εκείνη , την συγκεκριμένη, στιγμή κατάλαβε τι σήμαινε η φράση που άκουσε το πρωί.

Όταν ο άνθρωπος θα μάθει να αγαπά τον συνάνθρωπό του ,να είναι αγνός , φιλειρηνικός και πάνω από όλα να αποδέχεται τους συνανθρώπους τους και να είναι γαλήνιος τότε μόνο θα έρθει κοντά στον Θεό." Φ.Φ.

Κ.Τ.

Πως μπορεί το βίωμα του Χριστού να αλλάξει τον κόσμο;

 

Κάποτε ένα 16χρονο κορίτσι, η Χριστίνα, ανακάλυψε ότι είχε μείνει έγκυος. Η Χριστίνα ήταν παιδί μιας οικογένειας που ποτέ δεν την φρόντισε, δεν ένιωσε ποτέ την αγάπη και για αυτό ήταν πολύ μπερδεμένη. Χρόνια τώρα έμπλεκε σε προβληματικές καταστάσεις. Γνώριζε καλά πως κανείς δεν θα την στήριζε στην εγκυμοσύνη της, ωστόσο αποφάσισε να μην κάνει έκτρωση. Μπορεί η Χριστίνα να μην μεγάλωσε καλά και να μισούσε τον εαυτό της, αλλά δεν ήθελε να σκοτώσει το αθώο αυτό πλασματάκι που ζούσε μέσα στα σπλάχνα της. 9 μήνες αργότερα,  ήρθε στον κόσμο το κοριτσάκι της και η αγάπη με την οποία την υποδέχτηκε σαν να μούδιασε τις πληγές της ψυχής της. Παρόλο που τα πράγματα για την Χριστίνα ήταν δύσκολα, ο Χριστός την οπλίζει με δύναμη κάθε μέρα για να είναι καλή μάνα για το παιδί της. Ίσως και η κόρη της να ήταν ο Χριστός, που μπήκε τη ζωή της για να την γεμίσει με φως και αγάπη. Ότι και να ισχύει, ο Χριστός ήρθε απρόσμενα στην ζωή της Χριστίνας κάνοντας την πολύ πιο όμορφη".

Β. Χ

                                                                           Φ.Τ.

"‘’Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κολασή σου’’



Το νόημα του Χριστιανισμού είναι η ανιδιοτελής αγάπη. Η αγάπη που προσφερέται χωρίς αντάλαγμα ακόμα και αν ξέρει ο δωριτής ότι δεν θα αναγνωριστεί ποτέ η προσφορά του. Ο Χριστός έκανε την υπέρτατη θυσία: έδωσε την ζωή του για να σωθούν τα παιδιά του. Οι χριστιανοί καλούνται να ζήσουν ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα. Όχι μόνο να προσφέρουνε από το περισσευμά τους αλλά να μην διστάζουν να δώσουν τα πάντα προκείμενου ο συνάνθρώπος τους να νιώσει τον παράδεισο. Να γίνουν συνοδοιπόροι στον Γολγαθά ώστε να γευτούν μαζί τα αγάθα του παραδείσου. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος κόσμος χαραρακτήριζεται από εγωισμό, ματαιοδοξία, εγωκεντρισμό και αλλαζονεία. Πολλές φορές χαρακτήριζουν τον πραγματικό ευεργέτη ανόητο, αγαθό και ονειροπραγμένο. Έτσι ακόμα και αν κάποιος επιθυμούσε να ζήσει στα βήματα του Χριστού, διστάζει μην στοχοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει και να αισθανθεί ως πραγματικός χριστιανός αφού αναγκάζεται να μετράει και να υπολογίσει αντί να προσφέρει απλόχερα."Α.Μ.



Α.Χ.

Θρησκευτικά βιώματα και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

"Μία ημέρα ένας άνδρας με την γυναίκα του αναγκάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο , λόγο του οξύ πόνου που είχε ο άνδρας στο στομάχι του. Μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο , οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή και συμπεραίνανε ότι η κατάσταση του ασθενή δεν ήταν αρκετά σοβαρή , καθώς επρόκειτο για μια διάτρηση στομάχου , η οποία με μια εύκολη εγχείρηση μπορεί να θεραπευτεί. Μετά από μία εβδομάδα βασανιστηρίων , ο ασθενής μετά από μια δεύτερη εξέταση διαγνώσθηκε με μία πιο θανατηφόρα και σπάνια ασθένεια , η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει περιτονίτιδα στο έντερο του ασθενή. Εντωμεταξύ , οι γιατροί προέβλεπαν ότι ο θάνατος του ασθενή ήταν αναπόφευκτος. Όταν συνέβη η εγχείρηση , η οποία διήρκησε για εφτά ώρες περίπου , οι γιατροί ανακοίνωσαν στον ασθενή πως πλέον το πρόβλημα λύθηκε. Ο ασθενής στη συζήτηση του με τον επικεφαλής γιατρό έμαθε ότι την εγχείρηση την πραγματοποίησε αυτός, ενώ ο ασθενής είχε δει έναν άλλον άντρα να τον χειρουργεί. Μέσα από αυτήν την συζήτηση ανακαλύφτηκε ότι στο δωμάτιο υπήρχε ο Αγ. Ραφαήλ , στον οποίο ο πρώην πλέον ασθενής πίστευε και θαύμαζε πάρα πολύ. Ο άγιος σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού τον έσωσε 3 φορές από τα δόντια του Χάρου. Ο Αγ. Ραφαήλ είχε εμφανισθεί με λευκά ρούχα , που συμβολίζουν την καλοσύνη του και την αγνότητα του. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο άγιος πήρε την κόλαση του ασθενή και του έδωσε πίσω τον παράδεισο του.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά δεδομένα. Συνέβη στην Κύπρο και υπάρχει σε αρκετά βιβλία με θεολογικό θέμα. Τέλος υπάρχει συνέντευξη στο διαδίκτυο του άνδρα αυτού , την οποία μπορείτε να την δείτε πατώντας το παρακάτω link .

https://www.youtube.com/watch?v=NRBckaD2ZHk"

Γ.Π.


Γ.Π.


             " Θρησκευτικό Βίωμα

Με βάση τις δύο εκφράσεις που είδαμε στο κείμενο που είδαμε στο βιβλίο μπορούμε να αποδεχτούμε τον Χριστό στην ζωή μας οποιαδήποτε στιγμή νιώθουμε έτοιμοι να λάβουμε την γαλήνη και την αγάπη του. Μέσω του χριστιανικού βιώματος να έρθουμε κοντά στον θεό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της θείας λειτουργίας , που ουσιαστικά με το αντίδωρο δεχόμαστε το Σώμα Του και με τον οίνο το Αίμα Του" Α.Ρ.



"     Ο Χριστός μέσα απο τα θαύματα και τις παραβολές του προσπαθεί να περάσει σημαντικα μηνύματα στους ανθρώπους ,όσα χρόνια και αν περάσουν, με σκοπό μια καλύτερη κοινωνία. Αν ο καθένας αντίγραφε τις πράξεις Του και τηρούσε κάποιους απο τους ‘’κανόνες’’ που έθεσε ο ίδιος, ο κόσμος θα ήταν τελειώς διαφορετικός. Για παράδειγμα τομείς όπως η φτώχεια, η πείνα και η εγκλιματικότητα θα είχαν εξαθληφθει σε μεγάλο βαθμό, δίοτι ο κάθενας απο εμάς θα ήθελε το καλό του συνανθρώπου του και θα μοιραζόταν τα υλικά αγαθά που διαθέτει, καθώς και την αγαπη του, χωρίς την ύπαρξη μίσους.  Το μίσος μόνο καταστροφές φέρνει, ενώ η αμοιβαία αγαπη και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να χτίσει σπουδαία πράγματα για τις επόμενες γενιές. Μέσα από τις πράξεις μας δείχνουμε πόσο πιστευούμε και πόσο κοντά Του είμαστε και όχι με τα λόγια. Τέλος , πρέπει όλοι να συλλογιστουμέ ότι έδωσε μέχρι και την ζωή Του για εμας,κατι που δεν θα έκανε κανένας άλλος και πρέπει να το εκτιμήσουμε". Γ.Χ.




Μ.Σ.


Μ.Μ.


Γ.Χ.

Και ένα τραγούδι hip hop από τους μαθητές  Α.Ο. και Π. Φ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΊΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΊΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ

ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΟΣ 
ΜΑ ΉΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΑΠΕΙΝΟΣ
ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ
ΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ο ΓΙΟΣ

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ
ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΕΔΩ
ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟ

ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΦΩΝΑΖΕ ΔΥΝΑΤΑ
ΣΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΚΙΝΗΓΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ
ΑΠΟ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΙΚΗ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΗ
"ΦΤΟΥΣΟΥ ΙΟΥΔΑ ΡΕ ΚΑΡΦΙ"

ΣΤΑΥΡΏΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ 
ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ
"ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΆ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου