Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας



ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ

Μπορούν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο φαινόμενο της κοινωνικής βίας;

 

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αποτελούν μία σύγχρονη βασική πηγή προβληματισμού της Εκκλησίας. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως από τη στιγμή της υιοθέτησής τους αποτελούν «οδοδείκτες» για την αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων προβλημάτων, όπως αυτό της βίας και του πολέμου.  

Ωστόσο, στην ταραχώδη εποχή μας, που τις περισσότερες φορές η Εκκλησία εργαλειοποιείται από την πολιτική, στην εποχή των ταραγμένων συνειδήσεων και της αποτυχίας των θεσμών, της βίας και του πολέμου, δεν μπορεί κανείς να μένει απαθής και να σιωπά σε κάθε τι που διασπά το σύνολο της κοινωνικής συνοχής και της εκκλησιαστικής ενότητας. 

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών μετελών “Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου” (CEMES), με αφορμή την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016, διοργάνωσαν Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα σε μία προσπάθεια να μελετηθούν ξανά συγκεκριμένες πτυχές των κειμένων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα. Στο τέλος της ανάρτησης αυτής μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο με τις δύο συνεδρίες. Η δική εισήγηση στην πρώτη συνεδρία (πρώτο βίντεο) από 1:16:30 μέχρι 1:29:20.

 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρωινή Συνεδρία (10:00 - 12:00)

 

Χαιρετισμοί:

Νικόλαος Δημητριάδης, 

Πρόεδρος CEMES, Καθηγητής θρησκειολογίας στο ACT (American College of Thessaloniki).

Κωνσταντίνος Ζορμπάς,

Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημία Κρήτης. 


Συντονιστής: Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Κεντρική Εισήγηση: 

Θέμα: 

Εμμανουήλ Αδαμάκης, Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος

 Σχολιαστές:

1. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου του Graz.

2.Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Νικόλαος Τσιρέβελος, Δρ. Θεολογίας, Καθηγητής στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης - «Μανόλης Ανδρόνικος».

 Απόγευματινή Συνεδρία (19:00-21:00)

Συντονίστρια: Κατερίνα Καρκαλά, Θεολόγος - Επιστημονική Συνεργάτιδα ΟΑΚ.

 Κεντρική Εισήγηση

Θέμα: 

Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 Σχολιαστές:

1. Ελισάβετ Προδρόμου, Faculty Director, Initiative on Religion, Law and Diplomacy at the Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University USA.

2. Δημήτριος Κεραμιδάς, Καθηγητής Θεολογίας Pontifical Gregorian University.

3.Πέτρος Βασιλειάδης, Oμότιμος Kαθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος επί τιμή του CEMES .

 Γενικά Συμπεράσματα

 Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

 

 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου