Η ερευνητική υποδομή – RESILIENCE – για τις θρησκευτικές σπουδές εγκαινιάζει τη λειτουργία της

 


Δεκατρία ακαδημαϊκά ιδρύματα από έντεκα χώρες συν εργάζονται με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής στον χώρο των θρησκευτικών σπουδών, με την επωνυμία RESILIENCE. Χθες [ 09 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε αίτηση με σκοπό την ένταξη της ερευνητικ ής αυτής υποδομή ς στο ESFRI Roadmap 2021. Η συμπερίληψη του RESILIENCE σε αυτό το Roadmap θα εξασφαλίσει στους εταίρους το κατάλληλο περιβάλλον για την έναρξη της φάσης προετοιμασίας της υποδομής.

Διαπιστώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για έρευνα στο πεδίο των θρησκευτικών σπουδών αλλά και την αυξανόμενη σημασία των τελευταίων, το RESILIENCE στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στη γνώση που σχετίζεται με τη θρησκεία. Ταυτόχρονα ωστόσο, χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία και η απαραίτητη υποστήριξη, προκειμένου η γνώση αυτή να καταστεί διαθέσιμη, αλλά και να μπορεί κανείς να την ερμηνεύει και να την αξιοποιεί. Το RESILIENCE θα ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη, δημιουργώντας μια μόνιμη ευρωπαϊκή υποδομή θρησκευτικών σπουδών.

Οικοδομώντας στις διαφορετικές παραδόσεις των ιδρυμάτων που συμμετέχουν, η ιστορία του RESILIENCE χρονολογείται ήδη από το 2014. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι συνεργαζόμενοι φορείς εργάζονται προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε το πρόγραμμα να συμπεριληφθεί στο ESFRI Roadmap 2021. Έχει ήδη γίνει ένας σχεδιασμός για τη μελλοντική υποδομή, ενώ οι υπηρεσίες που θα παρέχονται έχουν ήδη καθοριστεί, μαζί με έναν βιώσιμο προϋπολογισμό και ένα μοντέλο σταθερής διακυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η ερευνητική υποδομή είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της υποδομής είναι ότι περιλαμβάνει όχι μόνο φυσική αλλά και ψηφιακή πρόσβαση στη γνώση σχετικά με τη θρησκεία και ότι με μοναδικό τρόπο εστιάζει στις ανάγκες του χρήστη: Το RESILIENCE υποστηρίζει τους μελλοντικούς χρήστες του στην εύρεση, διαχείριση, και κοινή χρήση αυτής της γνώσης. Αν και οι ερευνητές θα είναι οι κατεξοχήν χρήστες της ερευνητικής υποδομής, όσοι επίσης ασχολούνται με θέματα που άπτονται της θρησκείας, όπως βιβλιοθηκονόμοι, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αλλά και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων θα μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση της υποδομής.

[Για ερευνητές]

Το RESILIENCE θα δώσει την δυνατότητα στους ερευνητές να ενταχθούν σε μια ανεπτυγμένη ερευνητική κοινωνία όπου θα αναγνωριστούν για την έρευνά τους, βοηθώντας τους παράλληλα να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους, να συμμετάσχουν σε προγράμματα, να προωθήσουν την έρευνά τους, να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο κ.λπ.

[Για βιβλιοθηκονόμους]

Οι υπεύθυνοι συλλογών και οι βιβλιοθηκονόμοι θα επωφεληθούν από τις συμβουλές και την καθοδήγηση που προσφέρει το RESILIENCE σχετικά με τις νέες εξελίξεις στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών, ειδικά σε ό,τι αφορά στις Θρησκευτικές Σπουδές. Η συμμετοχή των επαγγελματιών αυτών σε ένα επαγγελματικό δίκτυο τους βοηθά να προωθήσουν τις συλλογές τους και να βελτιώσουν την εργασία με το διαθέσιμο υλικό που υπάρχει σε αυτές.

[Για τις θρησκευτικές κοινότητες]

Το RESILIENCE θα προσφέρει στις θρησκευτικές κοινότητες πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ψηφιακών πληροφοριών αλλά και την σχετική με τον πρακτικό τους τομέα έρευνα. Διευκολύνει την αμοιβαία δικτύωση μεταξύ ερευνητικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, συνδέοντας την καθεμιά με συναδέλφους μέσα από την ανταλλαγή γνώσης.

Η μόνιμη ερευνητική υποδομή RESILIENCE έχει έναν ελάχιστο κύκλο ζωής 25 ετών και εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 246 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν το 80% αυτού του ποσού θα καλυφθεί από τους ίδιους τους εταίρους μέσω συνεισφορών σε είδος, που θα αφορούν κυρίως σε υπηρεσίες φυσικής πρόσβασης.

«Το Resilience φιλοδοξεί να προσφέρει ευρεία πρόσβαση στη θρησκευτική γνώση, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό την ειρηνική συνύπαρξη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα», Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

 

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα RESILIENCE ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Horizons 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιδότησης υπ’ αριθ. 871127. Το «Horizons 2020» είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη.

ESFRI

Το ESFRI, το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας, είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την προαγωγή της επιστημονικής ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και την ενίσχυση της διεθνούς προσέγγισής της.

 

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος RESILIENCE είναι

  • Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII (Ιταλία)
  • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (Γερμανία)
  • École Pratique des Hautes Études (Γαλλία)
  • Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο)
  • Leibniz-Institut für Europäische Geschichte (Γερμανία)
  • Uniwersytet Warszawski (Πολωνία)
  • Institut für Angewandte Informatik (Γερμανία)
  • Theological University ofApeldoorn (Ολλανδία)
  • Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (Βουλγαρία)
  • Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα)
  • Universitet U Sarajevu (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
  • Albanian University UFO (Αλβανία)

Περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: www.resilience-ri.eu και το ενημερωτικό δελτίο του RESILIENCE εδώ

Videos

Παρακολουθείστε το συνοδευτικό βίντεο για την αίτηση του ESFRI

 

 

Παρακολουθείστε το εισαγωγικό βίντεο για το πρόγραμμα RESILIENCE με ελληνικούς υπότιτλους

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Μελισσιάτικα, Βόλος-Ελλάδα, Τ.Θ. 1308, Τ.Κ. 38001

Τηλ.: 24210-93553

info@acadimia.org

Nικόλαος Ασπρούλης: asprou@acadimia.org

Παρασκευή Αράπογλου: paraskevia@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2