Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λειτουργία μετά τη Λειτουργία και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

 


Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη ενός μάρτυρα, του αγίου Αναστασίου του Πέρση.

Το όνομα του αγίου φέρει ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ένας σύγχρονος ιεραπόστολος, ο οποίος με "λόγο έμπρακτο και πράξη ελλόγιμο" εδώ και 60 και πλέον έτη μαρτυρεί την εν Χριστώ ζωή στην Αλβανία, την Ελλάδα, την Αφρική και "έως τα πέρατα της γης".
Με αφορμή την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου αναρτώ μια πρόσφατη μελέτη μου σχετική με τη θεολογική εργασία και την εκκλησιαστική διακονία του.
Τις τελευταίες δεκαετίες στον θεολογικό κόσμο χρησιμοποιείται η προτροπή "λειτουργία μετά τη Λειτουργία" για να δηλωθεί η πολύπλευρη αποστολή και η διακονική μαρτυρία της Εκκλησίας στην οικουμένη . Ως εμπνευστές του όρου αναφέρονται διάφοροι θεολόγοι.
Στην παρούσα εργασία τεκμηριωμένα αναδεικνύεται ότι η προτροπή «η λειτουργία μετά τη Λειτουργία» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον τότε Επίσκοπο Ανδρούσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο (Γιαννουλάτο) στο Etchmiadzine της Αρμενίας το 1975.
Ο εμπνευστής της Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με εύστοχο και ευσύνοπτο τρόπο κάλεσε για μία διαρκή ευχαριστιακή στάση ζωής στην καθημερινότητα, που εκφράζει την αγωνία και τον αγώνα για μεταμόρφωση του κόσμου σε Εκκλησία Χριστού.



Στη μελέτη μας παρουσιάζεται το θεολογικό υπόβαθρο που αποκρυσταλλώθηκε στη γνωστή αυτή προτροπή, όπως απαντά πιο αναλυτικά στην εργογραφία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου κατά τη δεκαετία του ’60 και στα μεταγενέστερα έργα του μέχρι και σήμερα. «Η λειτουργία μετά τη Λειτουργία» αποτελεί μία πρωτότυπη ιεραποστολική προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, η οποία μαζί με την αναστάσιμη εντολή του Ιησού Χριστού για μαθητεία των εθνών καθόρισαν την ιεραποστολική του μαρτυρία και την εκκλησιαστική του διακονία.


Εις πολλά έτη Δέσποτα!
Σημ. Η εργασία έχει τον τίτλο “The liturgy after the liturgy. An original missionary exhortation of Archbishop Anastasios of Albania” και δημοσίευτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Theology & Culture, Volume 5, 2022, pgs 27-48.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου