Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1.1 Αναζήτηση του Θεού (2018-19)

"Ο Θεός αγάπη εστί"
(Α΄ Ιω. 4,16)

Νίκου Τσιρέβελου, 
θεολόγου

Τα δύο προηγούμενα χρόνια με τις αναρτήσεις μας παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις για τη διδασκαλία των μαθημάτων του Λυκείου καθώς και επιπρόσθετο σχετικό υλικό. Φέτος οι αναρτήσεις μας θα συνοδεύονται από ορισμένες σκέψεις για κάθε θεματική ενότητα και διδακτική έννοια καθώς και με ορισμένες προτάσεις διδασκαλίας ή υλικό.

Το πρώτο θέμα μας στην Α΄ Λυκείου είναι η αναζήτηση του Θεού. Στη συνέχεια θα προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις με βάση το υλικό του Φακέλου Μαθήματος.

Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν τον Θεό, ακόμη κι εκείνοι που δε δέχονται την ύπαρξή του Θεού. Η αναζήτηση του Θεού αποτελεί έμφυτη ορμή και ανάγκη. Από τότε που ο άνθρωπος ανέπτυξε τη λογική του και μια πρώιμη αυτοσυνειδησία ξεκίνησε την αναζήτηση του εαυτού του, της φύσης αλλά και της Ανώτερης Δύναμη / των Ανώτερων Δυνάμεων. Οδηγός του η βίωση του πόνου και της θλίψης του θανάτου και η προσδοκία για ζωή δίχως τέλος.

Πρώτοι του θεοί, ο ήλιος, η μητέρα γη, τα στοιχεία της φύσης και μια προσπάθεια κατανόησης τους, που αποσκοπούσε ουσιαστικά στην κατανόηση και βελτίωση της ίδιας της ανθρώπινης καθημερινής ζωής. Στο πανανθρώπινο αυτό κοσμοείδωλο ξεχωρίζει η Παλαιά Διαθήκη (της ιουδαϊκής παράδοσης που στη συνέχεια ακολούθησε και η χριστιανική), όπου οι συγγραφείς της εξ αρχής προσπαθούν να αποειδωλοποιήσουν όλα τα κτίσματα.

Ωστόσο η εξέλιξη του ανθρώπου συμπορεύεται μαζί με τη θρησκευτικότητά του, η οποία έχει ποικίλες εκφάνσεις μέχρι σήμερα, όπως θα ανακαλύψουμε φέτος. Ειδικότερα ο άνθρωπος δημιουργεί τη θρησκεία με σκοπό να απαντήσει στα υπαρξιακά ερωτήματά του. Υπάρχει Θεός; Και ποιός είναι (θεολογικά ερωτήματα); Ποιος είναι ο άνθρωπος και ποιος ο σκοπός του (ανθρωπολογικά ερωτήματα); Τι είναι ο κόσμος (κοσμολογικά ερωτήματα);
Η αναζήτηση του Θεού έχει ως αφετηρία το δέος και το φόβο απέναντι στο ιερό και κορυφώνεται στην προσωπική συνάντηση και σχέση, σε μια αδιάκοπη και ερωτική έλξη, στην κοινωνία αγάπης.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι έχουν διάφορες αντιλήψεις για τον Θεό: απρόσωπη δύναμη (που μπορεί να είναι αδιάφορη για τον κόσμο), θεός άγνωστος (αγνωστικισμός), δυνατός, τιμωρός, έμπορος, εισαγγελέας, συμπαραστάτης των ανθρώπων, πολλοί θεοί (πολυθεϊσμός), θεός που κρύβεται σε κάθε πράγμα (πανθεϊσμός), θεός που είναι πατέρας που αγαπάει.

Τελικά οι αντιλήψεις αυτές ποιο πολύ συνδέοονται με τις ανθρώπινες παραστάσεις.

Ειδικά στον Χριστιανισμό η εύρεση του Θεού, όπως αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαρκής αναζήτησή Του. Βέβαια, η αναζήτηση του Θεού, όπως και κάθε αναζήτηση συνδέεται με τη γνώση του εαυτού μας.
Εσείς ψάχνετε τον Θεό;
Και αν ναι, τι ακριβώς ψάχνετε;
Αν όχι, τότε για ποιούς λόγους οι πιστοί ψάχνουν τον Θεό; 


Για να δείτε παλιότερες σχετικές αναρτήσεις, πατήστε στους παρακάτω τίτλους.



  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου