Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Ενώσαμε οι θρησκείες τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε τους αβοήθητους»
Άρθρο του π. Ηλία Μάκου.
Αναδημοσίευση από τη Romfea.gr
Ο ιδιαίτερα θετικός ρόλος στην πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας από τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και τις κοινές πρωτοβουλίες των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, που, μέσα από την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα, συναντώνται στο μετερίζι της προσφοράς και της αγάπης, τονίστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Θρησκεία και Κοινωνία: Το αλβανικό μοντέλο», που ξεκίνησε, παρουσία των ηγετών των θρησκευμάτων στο Εθνικό Μουσείο Τιράνων, τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019.
Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας: «Ενώσαμε οι θρησκείες τη φωνή και τις προσπάθειές μας, για να βοηθήσουμε τους αβοήθητους».
Σκοπός της εκδήλωσης, που θα συνεχιστεί τις δύο επόμενες ημέρες (με επισκέψεις στις κύριες εγκαταστάσεις λατρείας κάθε θρησκευτικής κοινότητας και συνέδριο) και την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Ένταξης και Ανάπτυξης, με τη βοήθεια του Εθνικού Μουσείου Τιράνων και του Κρατικού Αρχείου, είναι η προώθηση και η καλλιέργεια και η ανάδειξη της αξίας της συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία, ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη και η αρμονία και η ψυχική ακεραιότητα του λαού.
Στις παρεμβάσεις τους οι θρησκευτικοί ηγέτες, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας Bujar Spahiu, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αλβανίας George Frrenda, ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Μπεκτάσι Baba Saliu και ο υπεύθυνος της Ευαγγελικής Συμμαχίας Αλβανίας Ylli Doçi, ανέφεραν ότι η διαθρησκειακή συνεννόηση είναι πρότυπο για τη βελτίωση και τη συνοχή της κοινωνίας.
«ΣΤΟΧΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ»
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Σε περιόδους εγχώριας κρίσης, ενώσαμε τη φωνή μας και τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους αβοήθητους.
Εντοπίσαμε σε γενικές γραμμές ότι τα θέματα σήμερα, για το δημιουργικό διάλογο μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων είναι: η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η συμφιλίωση μεταξύ των ατόμων και των εθνών, η ανάπτυξη, η βιοηθική και κυρίως η ειρήνη ως επίτευγμα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σκοπός αυτού του διαλόγου αποτελεί όχι μόνο η θρησκευτική ανοχή, αλλά και η ειρηνική συνύπαρξη. ".
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Χαιρετισμούς, όπου υπογραμμίστηκε η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της διαθρησκειακής συνεργασίας στην Αλβανία, απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του Διαθρησκειακού Συμβουλίου Genti Kruja, ο Αποστολικός Νούντσιος στα Τίρανα Charles John Brown, ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Dorian Koci, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bedër Prof. Asoc, ο αντιδήμαρχος Τιράνων Rahim Ombashi, ο καθηγητής Reis Mulita, η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για τις λατρείες Kultet znj, η διευθύντρια της AQSH Ardit Bido, ενώ παραβρέθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και ιδρυμάτων.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ
Οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, επισκέφθηκαν έκθεση με υλικό (κειμήλια και αρχεία) όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, που οργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Τιράνων και το Κρατικό Αρχείο Αλβανίας.
Πρόκειται για εικόνες, έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία. Πράγματι τα εκθέματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, γιατί δείχνουν τη λατρευτική και όχι μόνο διάσταση των θρησκειών, αλλά και αποκαλύπτουν ιστορικά στοιχεία για τη διαθρησκευτική πορεία στη χώρα κατά το διάβα του χρόνου.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δικαιώνεται ημέρα με την ημέρα στο μακροχρόνιο αγώνα του για την αποδοχή του θρησκευτικού πλουραλισμού, μακριά από φανατισμούς και οξύτητες. Πάγια θέση και πρακτική του είναι, θεωρώντας πως «το μυστικό καύσιμο που κινεί τη μικρή αλλά ισχυρή «γεννήτρια αγάπης» είναι η χριστιανική πίστη», η επιδίωξη μιας ειρηνικής θεολογίας και ανθρωπολογίας, επιμένοντας ότι το χρέος κάθε ανθρώπου είναι να σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία των συνανθρώπων του.
Και ακολουθεί τον τρόπο του νηφάλιου διάλογου, με τον τονισμό των ειρηνικών αρχών κάθε θρησκείας, ως καθοριστική συμβολή στην εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Διακηρύττει ότι με την υποστήριξη της αλήθειας, την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση της ελπίδας η ειρήνη δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά άμεση προτεραιότητα όλων όσοι πονούν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου