Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το θρησκευτικό μας ταξίδι στα ζητήματα της βιοηθικής.
1. Θέματα σεβασμού ή περιφρόνησης της ζωής.
Θα σας διηγηθώ (στην τάξη) μια περίπτωση ευθανασίας. Η ιστορία αυτή αποτελεί το βασικό θέμα της ταινίας ""Η θάλασσα μέσα μου", την οποία παρακολουθήσαμε στον φετινό μας Όμιλο.
Ο ένας από εσάς έχει τον ρόλο του/της γιατρού που πρέπει να πάρει την απόφαση για την ευθανασία. Οι υπόλοιποι είναι η φωνή της συνείδησής του/της.
Τι θα αποφασίσετε;
Τι εκφράζει σεβασμό προς τη ζωή και τι περιφρόνηση της ζωής;
2. Θρησκευτικές πεποιθήσεις που δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
Τέτοιες αποφάσεις είναι δύσκολες. Και οπωσδήποτε ο σεβασμός προς τη ζωή συνδέεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ποιες είναι άραγε οι απαντήσεις που δίνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής; Διαβάζουμε το ποίημα του Γ. Δροσίνη, «Μήπως».
Έπειτα ανά δύο προσπαθούμε να διατυπώσουν τα βαθύτερα ερωτήματα που θέτει ο ποιητής.
Ποιες είναι οι απαντήσεις που δίνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
3. Οι θέσεις και οι στάσεις του Χριστιανισμού για την αξία της ζωής και τη σχέση της ζωής με τον Θεό.
Νομίζω ότι είναι η στιγμή για να μεταβούμε στη μελέτη μιας συγκεκριμένης περίπτωσης. Η κάθε ομάδα μελετάει τις θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1998) στο θέμα της ευθανασίας (Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2002, Σχολικό Βιβλίο Γ΄ Λυκείου, ΔΕ 16).
Τι σας έκανε εντύπωση;
Σε τι συμφωνείτε; Σε τι διαφωνείτε;
Άλλαξε κάτι από τις γνώσεις σας;
Τι άλλο θα προσθέτατε;
4. Κριτήρια για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου ζητήματος σεβασμού/περιφρόνησης της ζωής.
Τα κείμενα που μελετήσαμε μας οδηγούν σε μια πιο πρακτική πάλι εξέταση ενός θέματος. Διαβάζουμε το κείμενο του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, το οποίο αναφέρεται σε ένα ηθικό δίλημμα. Στις ομάδες μας συντάσσουμε ένα άρθρο για την εφημερίδα/ιστολόγιο του σχολείου, στο οποίο παρουσιάζουμε τα κριτήρια της δωρεάς οργάνων.
Τα κείμενά σας θα δημοσιευτούν στο ιστολόγιο μας.
Επίλογος
Η σχέση ζωής με τον Θεό στην Ορθόδοξη Εκκλησία αναφέρεται σε κάθε στιγμή του ανθρώπινου βίου και ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όπου ο πόνος και η απελπισία τυραννούν τον άνθρωπο. Η αγάπη και η ελευθερία αποτελούν τον οδηγό. Γιατί ο Ιησούς Χριστός είναι η όντως Αγάπη και "η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο" (Α΄ Ιω. 4:18). Η αγάπη του Χριστού είναι λυτρωτική. Όμως για το τι σημαίνει εν Χριστώ λύτρωση θα ασχοληθούμε σε μια επόμενη ανάρτηση μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου