Αγιοκατάξη Γερόντισσας Γαβριηλίας
Σήμερα έγινε η αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο βίος της αγίας Γερόντισσας Γαβριηλίας είναι ένας ζωντανός ύμνος αγάπης προς τον Θεό και αυτοθυσιαστικής προσφοράς προς τον άνθρωπο.
Βέβαια, η αγιοκατάταξη αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για την Ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία (ιεραποστολή) στα έθνη. Η αγία Γερόντισσα διακόνησε ιεραποστολικά στην Ινδία. Μάλιστα είχε συνδεθεί πνευματικά με έναν νέο άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, ο οποίος με την πνευματική του καθοδήγηση συνέβαλε στην ιεραποστολική αφύπνιση.
Κατά τη δεκαετία του '60, ο άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου ενθάρρυνε και έδωσε την ευλογία τους σε πολλούς νέους και νέες να διακονήσουν ιεραποστολικά. Ενδεικτικά αναφέρω το νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον πρώην Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας και νυν Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιο Τσίκο και άλλους πολλούς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η αγία Γερόντισσα Γαβριηλία.
"Η Γερόντισσα Γαβριηλία (Παπαγιάννη) έλαβε την ευλογία του για την ιεραποστολική διακονία. Ο άγιος Αμφιλόχιος ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνάντησή του με τη Γερόντισσα: «Μια τέτοια ψυχή επιζητούσα να γνωρίσω για
την ιεραποστολή» (Ν. Τσιρέβελου, Ένας Πρόδρομος της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην οικουμένη. Άγιος αμφιλόχιος της Πάτμου. Θεολογία - Επικοινωνία-Χριστιανική Αγωγή, εκδ. Ostracon Publ., Θεσσαλονίκη 2019, σελ. 60).
Η αγία Γαβριηλία μπορεί να μη μιλούσε πολλές τοπικές γλώσσες ή διαλέκτους, αλλά γνώριζε 5 πανανθρώπινους κώδικες επικοινωνίας; το χαμόγελο, τα δάκρυα, το άγγισμα, την προσευχή και την αγάπη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου