Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟΥ - 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στα πλαίσια της πενθήμερης εκδρομής της Γ΄ Λυκείου του Βενετοκλείου - 1ου Λυκείου καθώς και του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος "Η τέχνη του θεολογείν" οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον θεολόγο του σχολείου Δρ. Νικόλαο Τσιρέβελο για τον βίο του αγίου, για την ιστορία του ναού και τη σημασία του για τους Θεσσαλονικείς στο πέρασμα των αιώνων.
Στο ναό οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα λείψανα του αγίου, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική του ναού, να παρατηρήσουν τις ιστορικές τοιχογραφίες και τα σπάνια ψηφιδωτά που έχουν διασωθεί από τις ποικίλες φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές και να επισκεπτούν την κρύπτη (υπόγειο χώρο), όπου βρίσκεται ο τόπος του μαρτυρίου. Στο παρεκκλήσι του αγίου Ευθυμίου παρουσιάστηκε η σημασία και ο συμβολισμός του λειτουργικού χώρου, ο αγιογραφικός κύκλος των ορθόδοξων ναών και έγινε αναφορά στα βασικά τελούμενα της θείας Λειτουργίας.

Επιπροσθέτως, έγινε αναφορά στο ιστορικό και πολιτιστικό έργο του ναού και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μέχρι τις ημέρες μας. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την ιστορία του ναού και να εμβαθύνουν στη σπουδαιότητά του για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλεως, περιδιαβαίνοντας στους δρόμους που οδηγούν στην αρχαία αγορά, τη Ροτόντα, το παλάτι του Γαλερίου, τον Λευκό Πύργο και την Άνω Πόλη.

Τις επόμενες μέρες της παραμονής τους στη Βόρεια Ελλάδα ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη νεκρόπολη και τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών - Βεργίνας, στο πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και στο φυσικό μνημείο των καταρρακτών της Έδεσσας. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.