Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «Θρησκευτική Εκπαίδευση» ξεκινά το διαδικτυακό ταξίδι της!

Ένα νέο ιστολόγιο με θέμα τη θρησκευτική εκπαίδευση ξεκίνησε το ψηφιακό ταξίδι του πριν λίγες μέρες με σκοπό να υπηρετήσει ποικιλότροπα το Μάθημα των Θρησκευτικών!

Το ιστολόγιο έχει τίτλο "Θρησκευτική Εκπαίδευση" και στην περιγραφή αναφέρεται "Βήμα διαλόγου και ενημέρωσης για το Μάθημα των Θρησκευτικών".

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε από τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο "ΚΑΙΡΟΣ" και στοχεύει στην προβολή ζητημάτων που αφορούν στα Θρησκευτικά και τους εκπαιδευτικούς που τα διδάσκουν. Συγχρόνως και σύμφωνα με την πρώτη ανάρτηση "αποβλέπει να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό: φοιτητές/φοιτήτριες, υποψήφιους και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, θεολόγους και δασκάλους, λαϊκούς και κληρικούς, γονείς μαθητών και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και για τις θεολογικές σπουδές".

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι στους διαχειριστές/στις διαχειρίστριες και στους αναγνώστες/στις αναγνώστριες του ιστολογίου "Θρησκευτική Εκπαίδευση" καλή και ευλογημένη αρχή με δύναμη και υπομονή!

Το ιστολόγιο μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Στη συνέχεια αναδημοσιεύω την πρώτη ανάρτησή της "Θρησκευτικής Εκπαίδευσης".

Το μάθημα των Θρησκευτικών, για πολλά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Με αφορμή διάφορες εξελίξεις που το αφορούν, συνεχώς δημοσιεύονται απόψεις και θέσεις γύρω από τον χαρακτήρα, τους σκοπούς, τις παιδαγωγικές αρχές και το περιεχόμενο, καθώς επίσης τις διδακτικές διαδικασίες της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, καταγράφεται διευρυμένο ενδιαφέρον γύρω από τα θέματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, το οποίο υπερβαίνει τα όρια του θεολογικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά δημοσιεύονται και ενημερώσεις οι οποίες εκκινούν από ιδεολογικές ή άλλες σκοπιμότητες και οι οποίες δεν βασίζονται στην απαιτούμενη παιδαγωγική γνώση και διδακτική εμπειρία. Διαρκές ζητούμενο είναι, αφενός, ο γόνιμος, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος και, αφετέρου, η έγκυρη ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Τα μέλη του Δ.Σ.  του «Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου "ΚΑΙΡΟΣ" για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ιστολογίου «Θρησκευτική Εκπαίδευση». Μοναδικό κίνητρό μας είναι η αγάπη προς το μάθημά μας και την αποστολή του. Βασικές επιδιώξεις μας είναι η άμεση και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών/αναγνωστριών σε θέματα επικαιρότητας της θρησκευτικής εκπαίδευσης και η λειτουργία του ως ενός βήματος ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου.
Το ιστολόγιο στοχεύει στην προβολή ζητημάτων που αφορούν στα Θρησκευτικά και τους εκπαιδευτικούς που τα διδάσκουν, όμως, μέσα από το περιεχόμενό του αποβλέπει να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό: φοιτητές/φοιτήτριες, υποψήφιους και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, θεολόγους και δασκάλους, λαϊκούς και κληρικούς, γονείς μαθητών και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και για τις θεολογικές σπουδές.
Στο μέτρο του εφικτού, είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο για έγκυρη πληροφόρηση και τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο, καθώς επίσης για νηφάλιο διάλογο, που θα σέβεται κάθε άποψη που κατατίθεται.  Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε πρόθυμοι για τη φιλοξενία άρθρων και δημοσιευμάτων γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών και όχι μόνο, προσφέροντας αυτή τη δυνατότητα καταρχάς στα μέλη του «ΚΑΙΡΟΥ» και στη συνέχεια σε όποιον άλλον συμφωνεί με τους σκοπούς και το πνεύμα αυτής της προσπάθειας. Τα άρθρα προς δημοσίευση πρέπει να είναι σχετικά σύντομα, να αφορούν στη θεματική του ιστολογίου και να πληρούν τους απαιτούμενους τυποτεχνικούς κανόνες. Το ιστολόγιο, κατά την κρίση της διαχειριστικής ομάδας, αποφεύγει την τακτική της εναλλασσόμενης φιλοξενίας άρθρων που αναδημοσιεύονται σε πολλαπλά μέσα.
Ανάμεσα στις ετικέτες και τις σελίδες του ιστολογίου κεντρική θέση έχουν η σελίδα «Ο "ΚΑΙΡΟΣ"», με ομαδοποιημένες τις αναρτήσεις γύρω από τις δράσεις και τις ανακοινώσεις του Συνδέσμου μας, η σελίδα «Μάθημα Θρησκευτικών», με θέματα θρησκευτικής εκπαίδευσης και η σελίδα «Επικαιρότητα», με νέα από τον εκπαιδευτικό, τον θεολογικό, τον εκκλησιαστικό και τον ευρύτερο θρησκευτικό χώρο.  Μέσα από τη σελίδα «ΕΛΘΕ/GIRE», ο αναγνώστης μπορεί να έχει πρόσβαση στη διεθνή επιστημονική έκδοση του «ΚΑΙΡΟΥ», η οποία φιλοξενεί άρθρα για τη θρησκευτική εκπαίδευση, την παιδαγωγική και τη θεολογία. Το ιστολόγιο προσπαθεί να αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα και διαθέσιμα δυναμικά μέσα, για μια ευέλικτη και όσο γίνεται  διαδραστική περιήγηση, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα για επικοινωνία με τη διαχειριστική ομάδα.
Με αυτή την πρώτη ανάρτηση, σας καλωσορίζουμε στον νέο διαδικτυακό χώρο μας. Ευελπιστούμε να σας συντροφέψει εποικοδομητικά στις αναζητήσεις και τις ψηφιακές περιηγήσεις σας στον κόσμο της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Ευχή μας είναι να αποτελέσει πραγματικά ένα βήμα επικοινωνίας, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών σχετικά με τα Θρησκευτικά, το μάθημα που όλες και όλοι αγαπάμε!

Η διαχειριστική ομάδα
του ιστολογίου «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου