Ο Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής: Πρόδρομος της Ορθόδοξης ιεραποστολικής αφύπνισης


Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,
Δρ. Θεολογίας

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Πάντα τα Έθνη, τεύχ. 147 & 148, σελ. 16-21 & 3-9 αντίστοιχα.

Εισαγωγή
Η αναβίωση της ελληνόφωνης Ορθόδοξης μαρτυρίας στα έθνη ξεκίνησε σταδιακά στα μέσα της δεκαετίας του ’60[1]. Στην πρωταρχική ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των χριστιανών για την ιεραποστολή συνέβαλαν διάφοροι κληρικοί και λαϊκοί. Οι ίδιοι μπορεί να μην εργάστηκαν ως ιεραπόστολοι στο εξωτερικό, ωστόσο με το έργο και το λόγο τους προετοίμασαν αθόρυβα την αφύπνιση της ελληνόφωνης Ορθόδοξης μαρτυρίας στα έθνη κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο όσιος Γέροντας της Πάτμου, αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μακρής.
Το παρόν άρθρο αποσκοπεί να αποτυπώσει και να αναδείξει την προδρομική προσφορά του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου στην αναζωπύρωση της ιεραποστολικής μαρτυρίας στα έθνη. Το κείμενο διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμένα στιγμιότυπα από τον βίο του για τους αναγνώστες/τις αναγνώστριες που πιθανώς δεν τον γνωρίζουν. Στη συνέχεια, αναλύεται η προσφορά του στην ιεραποστολική αφύπνιση σε πέντε θεματικούς άξονες. Πηγή της ανάλυσης αποτελούν οι επιστολές του Γέροντα Αμφιλοχίου, αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στην εκτενή μελέτη του Μητροπολίτου Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνατίου (Τριάντη), με τίτλο Ο Γέροντας της Πάτμου Αμφιλόχιος Μακρής (1889-1970. Βίος-Υποθήκαι-Μαρτυρίαι[2]. Στο άρθρο μας, οι αριθμοί σε παρένθεση παραπέμπουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, όπου υπάρχουν τα αποσπάσματα των επιστολών του π. Αμφιλοχίου.



Α) Σύντομος βίος του Γέροντα Αμφιλοχίου (Μακρή)
Ο Γέροντας Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Αθανάσιος Μακρής) γεννήθηκε το 1889 στην Πάτμο και ήταν ο πρωτότοκος από τα άλλα τέσσερα αδέλφια. Οι γονείς του, Εμμανουήλ και Ειρήνη, διακρίνονταν για την κατά Χριστόν ευσέβειά τους. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο ιεροδιδασκαλείο της Πάτμου. Στην ηλικία των 17 ετών έγινε δόκιμος μοναχός, ενώ το 1906 εκάρει μοναχός και έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος. Ως μοναχός ήρθε σε επικοινωνία και γαλουχήθηκε πνευματικά από σύγχρονούς του άγιους ασκητές και κληρικούς, όπως τον ησυχαστή Θεόκτιστο και τον Γέροντα Μακάριο (Αντωνιάδη) τον Σάμιο στην Πάτμο, τον Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη στο Άγιον Όρος, τον π. Ευσέβιο Ματθόπουλο, ιδρυτή της Αδελφότητας «Ζωή», στην Αθήνα, καθώς και τον άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως στην Αίγινα. O καθένας τους συνέβαλε στην ανάδειξη και καλλιέργεια των πνευματικών χαρισμάτων του.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ





[1] Ν. Τσιρέβελου, Θεολογική θεμελίωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Σπουδή στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, εκδ. Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη 2015, σελ. 18 κ.ε..
[2] Εκδ. Ι. Μ. «Ευαγγελισμός» Μ.Η., Πάτμος 1997, σσ. 590. Στο κείμενο μας διατηρήσαμε την ορθογραφία του πρωτοτύπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2