Αποχαιρετισμός στον φίλο Μπάμπη Στεργιούλη

 


Με τον Μπάμπη Στεργιούλη γνωριστήκαμε πριν από 15 ακριβώς έτη στο Τμήμα Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης των ΙΕΚ Λάρισας. 

Μας σύνδεσε αμέσως το κοινό μας ενδιαφέρον για την έρευνα, την επιστημονική διερεύνηση της εκκλησιαστικής ρητορικής, το κήρυγμα και τη μαρτυρία της Εκκλησίας. 

Μετά την επιστροφή μου από τη Ρόδο στη Θεσσαλονίκη το 2020, αμέσως επικοινώνησε μαζί μου και ζήτησε τη συνεργασία μου στις επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις«Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων» και «Θεσσαλικά Μελετήματα». Οι συζήτήσεις μας για τα θέματα εργασίας διαρκούσαν συνήθως πάνω από μια ώρα και ήταν ιδιαίτερα δημιουργικές. Για εμένα ήταν ιδιαίτερη χαρά και ευλογία που ξεκίνησε η συνεργασία μου με έναν τόσο έμπειρο επιστήμονα.

Ένας ερευνητή που ως έγνοια είχε πάντα την προσφορά της γνώσης και τη βοήθεια και υποστήριξη στους νέους επιστήμονες.

Το χαμόγελο, το χιούμορ, η ευγένια, η αγάπη για διάλογο, η αισιοδοξία, ο δυναμισμός και κυρίως η χαρά του Θεού που μετέδιδες, όταν επικοινωνούσες με τους άλλους ανθρώπους, θα μας συντροφεύουν μέχρι να ξανασυναντηθούμε, φίλε Μπάμπη!

Καλή δύναμη στη συζυγό του Βάσω και στα δυο τους παιδιά!


Αλησμόνητος, φίλε Μπάμπη! Καλό Παράδεισο! Καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση!


Παρακάτω αντιγράφω τη θλιβερή είδηση, που ο νους μου ακόμη δε χωρά, από το Larissanet. Μακάρι όλα αυτά να είναι ένα κακό όνειρο και όχι η πραγματικότητα...

"Σε ηλικία 51 ετών απεβίωσε από κορωνοϊό ο γνωστός φιλόλογος Χαράλαμπος Στεργιούλης μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Να σημειώσουμε ότι χθες κηδεύτηκαν στη Λάρισα ο πατέρας του Βασίλης και η μητέρα του Ευδοξία, οι οποίοι κατέληξαν επίσης από κορωνοϊό.

Ο Χαράλαμπος Στεργιούλης ήταν αρθρογράφος της larissanet και τον τελευταίο χρόνο διατηρούσε τη στήλη «Άγνωστες σελίδες από τον Αγώνα του ’21».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε και έζησε στη Λάρισα. Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών και διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτήν την περίοδο ασκεί μεταδιδακτορική έρυενα στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει ως σύνεδρος και εισηγητής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.

Μέλος του ΔΣ της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Αγίων Μετεώρων και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Τακτικός αρθρογράφος του αθηναϊκού και περιφερειακού τύπου (Καθημερινή της Κυριακής, Larissanet, Νέα Εγνατία Καβάλας). Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ)

Υπηρέτησε, από το 2000 και μέχρι σήμερα, ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και δίδαξε στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφικό έργο:

  • Λόγοι στην ανακομιδή των λειψάνων του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Συμβολή στη μελέτη της επιδεικτικής ταφικής ρητορικής των Βυζαντινών, [Βυζαντινά Κείμενα και Μελέτες 52] Κέντρο Βυζαντινών Έρευνων, Θεσσαλονίκη 2009.
  • Άγιος Νικόλαος, Εγκωμιαστικοί Λόγοι Επιφανών Βυζαντινών Λογίων (Ανδρέας Κρήτης, Μιχαήλ, Μεθόδιος, Συμεών, Νεόφυτος), εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2018.

Μια συνέντευξη του Χαράλαμπου Στεργιούλη, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ και μέλους της Ενοριακής Συντροφιάς “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, στην εκπομπή “ΠΑΡΕΑ ΜΕΤΕΩΡΗ”".




ΠΗΓΗ: https://www.larissanet.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2