Επιμορφωτικό Πρόγραμμα: Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημόσιο Σχολείο
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα
Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Το μάθημα των θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο», στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έληξε το Μάιο του 2025.
Το Επιμορφωτικό πρόγραμμα οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, και του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεωργίου Πολύζου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Την επιστημονική και διδακτική ευθύνη του προγράμματος είχε η Επιμορφωτική Ομάδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία αποτελείται από τους θεολόγους εκπαιδευτικούς Απόστολο Μπάρλο, Βάσω Γώγου, Κυριακή Τριανταφυλλίδου, Νίκο Τσιρέβελο και Χρήστο Φραδέλλο. Τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης των επιμορφωτικών ημερίδων εκ μέρους της Διεύθυνσης Μαγνησίας είχαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεώργιος Πολύζος, η Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Μαγνησίας Κατερίνα Μαλαμίτσα, και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ70 Μαγνησίας.
Πραγματοποιήθηκαν εννέα επιμορφωτικές ημερίδες από τις οποίες επτά φιλοξενήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, μία στο Δημοτικό Σχολείο της Σκοπέλου και μία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Σκιάθου. Κάθε ημερίδα περιλάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, με τη μορφή εισήγησης και κατευθυνόμενου διαλόγου, γίνονταν αναφορά στην αναγκαιότητα του θρησκευτικού μαθήματος στο δημοτικό σχολείο, στα χαρακτηριστικά του Προγράμματος Σπουδών του 2023 καθώς και στα στάδια της βιωματικής μεθόδου που προτείνει αυτό το Πρόγραμμα. Στο δεύτερο μέρος, οι εκπαιδευτικοί, σε μικρές ομάδες εργασίας και με βιωματικό τρόπο, λάμβαναν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, κριτικού στοχασμού, αλλά και τεχνικών διδασκαλίας όπως ο «έντεχνος συλλογισμός» και το «εκπαιδευτικό δράμα», τεχνικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διδακτική του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου.
Συνολικά, επιμορφώθηκαν 850 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δούλεψαν σε 35 ομάδες για να επιτευχθεί ο εργαστηριακός και βιωματικός χαρακτήρας της επιμόρφωσης.
Στις επιμορφωτικές ημερίδες χαιρετισμό εκ μέρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου απηύθυνε προς τους εκπαιδευτικούς ο διευθυντής της Παντελής Καλαϊτζίδης, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έργο που με συνέπεια στηρίζει εδώ και χρόνια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών διοργανώνοντας επιμορφωτικά σεμινάρια και κύκλους επιμόρφωσης τόσο για θεολόγους, όσο και για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης ο Παντελής Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια με εργαστηριακό χαρακτήρα στα οποία να ασκούνται σε σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές ενεργητικής, ανακαλυπτικής και βιωματικής μάθησης.
Το όλο εγχείρημα κατέδειξε επίσης το μεγάλο και διαρκές ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τους εκπαιδευτικούς και το σημαντικό έργο τους, καθώς και την ποικιλότροπη στήριξή του στην διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ευχαριστεί τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεώργιο Πολύζο, την Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Μαγνησίας Κατερίνα Μαλαμίτσα καθώς και όλους τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ70 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την εξαιρετική συνεργασία στην διοργάνωση των παραπάνω επιμορφωτικών ημερίδων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου