Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2019

Πρόγραμμα Α΄Διεθνούς Συμποσίου Ομιλητικής

Εικόνα
Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Α΄Διεθνούς Συμποσίου Ομιλητικής με τίτλο "Η σπουδή της Ομιλητικής και η έρευνα. Συμβολή στο κήρυγμα της Εκκλησίας και στη μετάδοση του μηνύματός της στον σύγχρονο κόσμο".

Λειτουργική-ευχαριστιακή έκφραση της Εκκλησίας

Εικόνα
Η ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κου Παναγιώτη Σκαλτσή στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης (Σάββατο 30-01-2016) Παναγιώτατε Τίμιον Πρεσβυτέριον Σεβαστές Πρυτανικές Ἀρχές καί ἐλλογιμώτατοι Καθηγητές τοῦ Πανεπιστημίου μας Εὐσεβές Ἐκκλησίασμα «Ἑορτάζει σήμερον ἡ Ἐκκλησία τήν σεπτήν,  κατά τόν ὑμνογράφο , πανήγυριν τῶν διδασκάλων τῶν τριῶν» [1] . Κληρικοί τε καί λαϊκοί, ἐκκλησιαστικοί ταγοί καί δάσκαλοι ἀκαδημαϊκοί, ὡς ἕνα σῶμα, ἀπονέμουμε τόν ἑορτολογικό ἔπαινο στά  «σεπτά δοχεῖα τοῦ Πνεύματος  .  τούς στερρούς τῆς πίστεως προμάχους» [2] ,  «τόν μέγαν,  δηλαδή,  ἱεροφάντορα Βασίλειον  .  τόν θεῖον καί θεορρήμονα Γρηγόριον  .  καί Ἰωάννην τόν πάνυ, τόν χρυσοῦν τήν γλῶτταν» [3] .

ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ «ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΕΣ» ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Εικόνα
Η πρωτάκουστη πρωτοτυπία στα εκκλησιαστικά χρονικά, ένα Γραφείο μιας Ιεράς Μητροπόλεως της Ελλάδος να επιτίθεται προσβλητικά σε Προκαθήμενο μιας γειτονικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, γεγονός που αντιβαίνει σε κάθε εκκλησιαστική δεοντολογία, συνεχίστηκε. Οι ανώνυμοι συντάκτες του δευτέρου δημοσιεύματος (28.1.2019) έσπευσαν να δικαιολογήσουν την απρέπειά τους, ότι δεν πρόκειται για υβριστικό δημοσίευμα αλλά για «κριτική».

Α΄ Διεθνές Συμπόσιο Ομιλητικής στην Θεσσαλονίκη

Εικόνα
Το Α΄ Διεθνές Συμπόσιο Ομιλητικής με θέμα: « Η σπουδή της ομιλητικής και η έρευνα. Συμβολή στο κήρυγμα της Εκκλησίας και στη μετάδοση του μηνύματός της στον σύγχρονο κόσμο » θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 η Μαρτίου στην αίθουσα Α΄ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ώρα 14:00-20:00. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. 13 διδακτορικές διατριβές και 18 μεταπτυχιακές εργασίες βασισμένες σε μεθοδολογία που διέπει το γνωστικό αντικείμενο της Ομιλητικής. Είναι πρωτοποριακές στην επιστημονική βιβλιογραφία και ασχολούνται διαχρονικά ή συγχρονικά με το κήρυγμα της Εκκλησίας, τη μετάδοση του μηνύματός της και τους παράγοντες της επικοινωνίας (βλέπε  dimkou.webpages.auth.gr). Υπάρχει επίσης και  μία ακόμη που υποστηρίχθηκε πέρυσι στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ακόμη στο Τμήμα Θεολογίας «τρέχουν» 8  διδακτορικές εργασίες, οι οποίες ευρίσκονται προς το τέλος τους μαζί με 5 ακόμη μεταπτυχιακές. Στη Θεολογική Σχο...