Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Α΄ Διεθνές Συμπόσιο Ομιλητικής

Στο κατάμεστο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 είκοσι νεαροί ερευνητές στο πεδίο της Ομιλητικής, που προσήλθαν από διάφορες περιοχές της χώρας μας και το εξωτερικό, ανέπτυξαν με επιστημονική μεθοδολογία και σαφή λόγο τα πορίσματα των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τους εργασιών, που έχουν υποστηριχθεί  τα τελευταία 15 χρόνια στο Τμήμα Θεολογίας. Ανάμεσά τους δύο φιλοξενούμενοι ομότεχνοι από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. εκατέρωθεν. Στις θεματικές ενότητες όπου κινήθηκαν καταδείχτηκε η διαχρονική ισχύς της  βασικής ερμηνευτικής αρχής που διέπει τη χριστιανική ομιλία «Η Γραφή ερμηνεύει τη Γραφή» και η θεολογική πατερική τεκμηρίωση που είναι εμφανής στα νεώτερα κηρύγματα.

Η ομιλητική διάσταση της υμνογραφίας τονίστηκε με χαρακτηριστικά παραδείγματα υμνολογίας της Γραφής ή μετάβασης από το λογοτεχνικό είδος της ομιλίας στο ποιητικό και  συγχρόνως  οι δυσχέρειες για την πρόσληψη του μηνύματός της  από τους περισσότερους συγχρόνους ελληνοφώνους. Αιτία ο παρωχημένος γλωσσικός κώδικά της, όπως προκύπτει από τα ευρήματα πολλαπλών εμπειρικών ερευνών. Στο πλαίσιο της  διαχρονικής προοπτικής της έρευνας παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά κειμένων της Βυζαντινής και υστεροβυζαντινής περιόδου με έμφαση στο περιεχόμενο, τις ρητορικές επιδράσεις της Β΄ Σοφιστικής και την αποτύπωση του κοινωνικού περίγυρου της εποχής, ενώ η μελέτη συγχρόνων ομιλητικών κειμένων επιφανών Ιεραρχών και κληρικών ιεροκηρύκων κατέδειξε το βιβλικό τους υπόβαθρο, την απλότητα της μορφής και την αναφορά σε θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους αποδέκτες τους. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η συγκριτική προσέγγιση κηρυγμάτων διαφόρων χριστιανικών ομολογιών στην Κορέα, στη Γερμανία και την Ελλάδα, όπου η χρήση της Γραφής παρουσιάζει ποικίλες διακυμάνσεις. Τέλος στο πλαίσιο της επικοινωνιακής μεθοδολογικής προσέγγισης της ομιλητικής διαδικασίας, όπου εμπλέκονται έξι σταθεροί παράγοντες (πομπός, δέκτης, μήνυμα, θέμα, κώδικας, αγωγός), παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από εργασίες που εξετάζουν τον ρόλο περιοδικών στη μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο.
Ομιλητική_60
Το Συμπόσιο παρουσίασε την ποιότητα της έρευνας και της σπουδής που πραγματοποιείται στο Τμήμα της Θεολογίας του Α.Π.Θ., τη διεύρυνση του γνωστικού αντικειμένου της Ομιλητικής με τη διαχρονική και συγχρονική του προσέγγιση και την επικοινωνιακή προοπτική, τα οποία συμβάλλουν στον προβληματισμό για το σύγχρονο κήρυγμα της Εκκλησίας και την ορθόδοξη μαρτυρία κληρικών και λαϊκών στον σύγχρονο κόσμο. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν 13 διδακτορικές εργασίες και 18 μεταπτυχιακές και ολοκληρώνονται συντόμως άλλες 8 και 5 αντιστοίχως.
Οι κάτοχοι των διπλωμάτων εκτός από την Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Β. και Ν. Αμερικής, 3 είναι Επίσκοποι, 7 πρεσβύτεροι, 7 διδάσκουν σε Α.Ε.Ι. 4 σε εκκλησιαστικές σχολές και αρκετοί τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η πρωτοποριακή αυτή παραγωγή στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. ανάμεσα στα άλλα οφείλεται και στην απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. να καλλιεργηθεί αυτόνομα το γνωστικό αντικείμενο της Ομιλητικής σε μία εποχή ανάπτυξης τον μέσων επικοινωνίας, έντονου προβληματισμού για την απήχηση του λειτουργικού κηρύγματος και επιτακτικής ανάγκης επανευαγγελισμού των βαπτισμένων χριστιανών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2