Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιβλικό Πάρκο στην Ι. Μονή Παναγίας Καλόπετρας

Σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η διαχρονική αξία της Βίβλου, να προαχθεί η οικολογική συνείδηση αλλά και να γίνει ευρέως γνωστή η τοπική ιστορία, στην Ιερά Μονή Καλόπετρας φυτεύτηκαν τα πρώτα δέντρα και βότανα που αναγράφονται στη Βίβλο από μαθητές του 4ου Γυμνασίου.
Στόχος των δομών της ελληνικής εκπαίδευσης αποτελεί η γνώση να μετουσιώνεται σε παιδεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις , έτσι ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται να αναλάβουν ενεργητικά θετικό ρόλο στη κοινωνία. Πιστοί στις ιδέες αυτές  και στη χρησιμότητα των βιωματικών δράσεων και της διαθεματικής προσέγγισης του εκάστοτε διδακτικού αντικειμένου, αλλά και του ανοίγματος του ελληνικού σχολείου στους θεσμούς και στη κοινωνία, δημιουργείται  το πρώτο βιβλικό πάρκο στην Ελλάδα μέσα από την ολιστική προσέγγιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο 4ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια με όραμα και προοπτική σε συνεργασία με το ΚΠΕ Πεταλούδων, με απώτερο σκοπό την προαγωγή της χρηστικότητητας του εγχειρήματος μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνολογίας AURA.
Το εγχείρημα μας αυτό, από την πρώτη στιγμή βρήκε στήριγμα τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. O πρόεδρος της Μοναστηριακής Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ Κύριλλος, παραχώρησε το χώρο στο ιστορικό μοναστήρι της Καλόπετρας αλλά και κάθε είδους υλική και ηθική υποστήριξη στους μαθητές, ο κύριος Ιωάννης Αντωνάς, επίτροπος της Μονής, με άπειρο προσωπικό μόχθο και μαθήματα τοπικής  ιστορίας, ο κύριος Δραμουντανής Μιχάλης, παραγωγός φυσικής καλλιέργειας βοτάνων, έδωσε δυναμικά το παρόν με  προσφορά φυτών και τεχνογνωσίας, ο κύριος Νίκος Ρενέσης, υπεύθυνος  του Φυτώριου της Περιφέρειας, προσέφερε δέντρα αλλά και κατάρτισε τους μαθητές  σε θέματα γεωπονίας και οι Αιδεσιμότατοι π. Φιλόθεος Κάλφας και π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης  αμέριστα και ποικιλόμορφα στήριξαν τη δράση των παιδιών.
Η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στη κοινωνία ξεκινά από μας και μόνο συλλογικά μπορούμε να τη κάνουμε πράξη. Τα παιδιά του Καζουλλείου Γυμνασίου Ρόδου μας έδωσαν την έμπνευση και μας έδειξαν τον τρόπο ,χρέος όλων μας, όχι απλά να στηρίζουμε τις δράσεις των νέων, αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις πολλαπλασιασμού και πρόταξης αναλόγων ενεργειών γιατί ΜΑΖΙ μπορούμε καλύτερα.

Η καθηγήτρια Θρησκευτικών
Ιωάννα Κλιάρη

ΠΗΓΗ: Ι Μ Ρόδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου