Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

EDUC8: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου2020 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) η εναρκτήρια συνάντηση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών οργανισμών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EDUC8.
Πρόκειται για ένα ένα διεπιστημονικό πολυπολιτισμικό πρόγραμμα την πρωτοβουλία διοργάνωσης του οποίου είχε ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ευρωπαϊκός οργανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια «Beyond the Horizon» και που στόχο έχει την πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικο-θρησκευτικής πόλωσης των νέων της Ευρώπης μέσω της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και εκτός σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα, το EDUC8 στοχεύει στο να φέρει σε επαφή θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους νέους, αλλά και ειδικότερα πιστούς της Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού, του Προτεσταντισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, οικοδομώντας γέφυρες επικοινωνίας αντί για τείχη άγνοιας, μίσους και προκαταλήψεων.
Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε επιλεγμένα Γυμνάσια από ευρωπαϊκές χώρες, στα οποία συνυπάρχουν μαθητές από τις προαναφερθείσες θρησκευτικές παραδόσεις, καθώς και σε σχολεία φυλακών ανηλίκων, αλλά και χώρους κοινωνικής εργασίας.
Η όλη προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί τη διετία 2020-2021 και θα κινηθεί σε τέσσερα επίπεδα:
Α. Στη γνωριμία των νέων με τις θρησκευτικές παραδόσεις και πεποιθήσεις των άλλων (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλάμ).
Β. Στη βαθύτερη γνωριμία με τη δική τους πίστη. Η γνωριμία αυτή θα γίνει από θεολόγους και με διδακτικό υλικό που θα έχει ετοιμαστεί από ειδικούς της κάθε θρησκευτικής παράδοσης.
Γ. Στις εντός τάξης συζητήσεις μεταξύ των μελών των θρησκευτικών ομάδων.
Δ. Στην αναζήτηση κοινών πεδίων επικοινωνίας, ενδιαφερόντων και δράσεων και την απόρριψη της βίας που έχει θρησκευτική προέλευση.
Το σημαντικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως απώτερο στόχο τη γνωριμία και δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των μαθητών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και παραδόσεων, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην είναι ευεπίφοροι στο θρησκευτικό προσηλυτισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν στο μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό και την τρομοκρατία.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του προγράμματος είναι ότι θα παραχθούν εκπαιδευτικά βίντεο τα οποία θα ενσωματωθούν σε ψηφιακές πλατφόρμες για χρήση από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets, πράγμα που θα τα καθιστά εύχρηστα και ελκυστικά στους νέους σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Στο Πρόγραμμα EDUC8 συμμετέχουν οι εξής οργανισμοί και ιδρύματα:
Από το Βέλγιο:
  • Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven).
  • Centre of Expertise for Intellectual Reformation, Research and Advice (CIRRA) – (Οργανισμός εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση, αποριζοσπαστικοποίηση και επανένταξη μουσουλμάνων κρατουμένων στις φυλακές του Βελγίου).
  • Evangelical Theological Faculty (ETF) – Leuven
Από τη Σλοβενία
  • University of Ljubljana (UL)
Από τη Φινλανδία
  • Nuorten Muslimien Foorumi / Muslim Youth Forum of Finland (NMF)
Από την Ελλάδα
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  • Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Το πρόγραμμα θα συνδράμουν με την εμπειρία και τεχνογνωσία τους, η βραβευμένη στις Κάννες, Βελγική εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, «Lapino Albino», καθώς και η συνεργαζόμενη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εταιρία μάρκετινγκ, επικοινωνίας και εκπαίδευσης με ειδίκευση στο θρησκευτικό ριζοσπαστισμό «Aristo Solutions and Consulting» (ARISCON), με έδρα τη Γερμανία.
Εκτός από την εφαρμογή του Προγράμματος σε επιλεγμένα ελληνικά σχολεία, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό από την Ορθόδοξη παράδοση σχετικό με τα θέματα του Προγράμματος EDUC8 το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από Ορθόδοξους μαθητές και Ορθόδοξους θεολόγους καθηγητές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Στη συνάντηση αυτή την Ακαδημία Βόλου εκπροσώπησε ο διευθυντής της Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο συνεργάτης της Ακαδημίας θεολόγος-εκπαιδευτικός Χρήστος Φραδέλλος (Master Θεολογίας). Τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβουν την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού καθώς και το συντονισμό και την εφαρμογή του προγράμματος στα επιλεγμένα σχολεία είναι οι Απόστολος Μπάρλος (Master Θεολογίας, εκπαιδευτής ενηλίκων), Βάσω Γώγου (θεολόγος, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων), Νίκος Τσιρέβελος (Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικός) και ο Κωστής Δρυγιανάκης (Master Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μουσικός).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου