Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η εμπειρία μου από τη Βουλή των Εφήβων


Άρθρο της μαθήτριας Χριστίνας Τσαμπίκας Τρουμούχη 
του "Βενετοκλείου" 1ου Λυκείου Ρόδου
και εκπρόσωπο του Νομού Δωδεκανήσου 
στη Βουλή των Εφήβων 


           Ως μία ανεπανάληπτη εμπειρία θα χαρακτήριζα τη συμμετοχή μου στην ΚΒ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, η οποία διεξήχθη από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου 2017 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο διάστημα αυτό 300 έφηβοι βουλευτές είχαμε τη δυνατότητα να προβληματιστούμε, να εκφραστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένων της παιδείας, του πολιτισμού ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά πάνω από όλα μέσω του θεσμού αυτού μας δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξουμε πως οι νέοι του σήμερα, αυτοί οι οποίοι ”κατηγορούνται” από πολλούς για την αποστασιοποίησή τους από τα όσα τεκταίνονται, έχουν φωνή. 


             Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που έτρεφαν πολλά παιδιά, αλλά και η ολοκληρωμένη άποψή τους  για θέματα, τα οποία πολλοί μεγαλύτεροι θεωρούν πως δε μας απασχολούν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι φιλίες που δημιουργήθηκαν. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πώς κατάφεραν να ενωθούν 300 διαφορετικές προσωπικότητες μέσα σε τόσο λίγες μέρες. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι γνώσεις που λάβαμε σχετικά με τον Κοινοβουλευτισμό γενικότερα, αλλά και οι γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της Ομάδας Διαβούλευσης στην οποία ανήκαμε. 


          Προσωπικά, ήμουν μέλος της Ομάδας Διαβούλευσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα οποία ασχοληθήκαμε πιο ενδελεχώς, πέραν του φόρουμ που λειτουργούσε πριν τη συνάντησή μας, με σχετικές συνεδριάσεις και συζητήσεις τόσο στο κτίριο της Βουλής όσο και στο παράρτημα της Βιβλιοθήκης της Βουλής, με βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς επί του θέματος.
  

 Η διαμονή μας στην Αθήνα, παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, ήταν, επίσης, πλούσια σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδρομές. Επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Σταύρος Νιάρχος, παρακολουθήσαμε θεατρική παράσταση, ενώ παρευρεθήκαμε και σε συναυλία στο προαύλιο χώρο της Βουλής με παρευρισκόμενα άτομα που βραβεύονταν για τη συμμετοχή τους σε μουσικούς, λογοτεχνικούς ή ποιητικούς διαγωνισμούς.


       Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των προτάσεων και της ερώτησης της κάθε Ομάδας Διαβούλευσης στη συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση και παρουσία υπουργών και πολιτικών αρχηγών.


    Θεωρώ πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα συνυφασμένα με την ενεργό πολιτειότητα και να μας μυήσει στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η συνέχιση της δράσης του, προκειμένου να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές διεργασίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου