Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Μια επιστολή ενάντια στον φανατισμό


Θέμα εργασίας:
 Υψηλόβαθμος κληρικός εκφράζεται δημόσια σε ένα κήρυγμά του με φανατισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε μια άλλη θρησκευτική κοινότητα.


Μέσα από μια επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνουμε τις συνέπειες αυτού του «κηρύγματος» και εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις.


Σεβασμιότατε,
έλαβα το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς με αφορμή το πρόσφατο κήρυγμά σας περί θρησκείας. Οφείλω να ομολογήσω πως εξεπλάγην από το έντονο ύφος και περιεχόμενο των όσων λέγατε και προσωπικά πιστεύω πως δεν πρόκειται παρά μόνο για μία κατάφορη έκφραση φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Αναλύω τα επιχειρήματά μου ως ακολούθως.


   Γνωρίζετε, σαφώς, καλύτερα από εμένα ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και φιλαλληλίας και απευθύνεται στον οποιονδήποτε χωρίς όμως να τον υποχρεώνει να δεχθεί τα όσα πρεσβεύει. Έτσι, λοιπόν, είναι απαραίτητο να αφήνετε το περιθώριο της επιλογής στους ανθρώπους και να μην εξαναγκάζετε κανένα να προσχωρήσει στη θρησκεία αυτή. Εάν συμβεί το αντίθετο, πιθανόν ο κόσμος να εκλάβει το χριστιανισμό ως ένα πιεστικό καθεστώς και, τότε, σε καμία περίπτωση δε θα επιτευχθεί ο στόχος του. Άλλωστε, εάν κάποιος δεν πιστεύει εσωτερικά, ποτέ δε θα τον υιοθετήσει ως θρησκεία του, ακόμη και αν τα λεγόμενά του δείχνουν το αντίθετο.

   Ο φανατισμός, όπου και αν υπάρχει, μαρτυρά μία προσωπικότητα στενόμυαλη, χωρίς προοπτική εξέλιξης και αποτελεσματικότητας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλα μίση και αντιπάθειες, που και εσείς εκφράσατε με την ομιλία σας, και δεν δίνει την ευκαιρία συζήτησης και υγιούς διαφωνίας. Το κήρυγμά σας, δυστυχώς, έθιξε ιδεολογίες και η πίστη πήρε τη μορφή αυστηρού δόγματος που δεν επιδέχεται απόρριψη. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνθήκατε πιθανότατα ένιωσαν άβολα και είτε πιστεύουν στο χριστιανισμό είτε όχι, κατανόησαν και εκείνοι πως η πίστη παρερμηνεύθηκε.


   Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω, μετά την ανάγνωση της επιστολής, τα κηρύγματά σας να αλλάξουν χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Με εκτίμηση,

Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου