Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια επιστολή ενάντια στον φανατισμό


Θέμα εργασίας:
 Υψηλόβαθμος κληρικός εκφράζεται δημόσια σε ένα κήρυγμά του με φανατισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε μια άλλη θρησκευτική κοινότητα.


Μέσα από μια επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνουμε τις συνέπειες αυτού του «κηρύγματος» και εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις.


Σεβασμιότατε,
έλαβα το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς με αφορμή το πρόσφατο κήρυγμά σας περί θρησκείας. Οφείλω να ομολογήσω πως εξεπλάγην από το έντονο ύφος και περιεχόμενο των όσων λέγατε και προσωπικά πιστεύω πως δεν πρόκειται παρά μόνο για μία κατάφορη έκφραση φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Αναλύω τα επιχειρήματά μου ως ακολούθως.


   Γνωρίζετε, σαφώς, καλύτερα από εμένα ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και φιλαλληλίας και απευθύνεται στον οποιονδήποτε χωρίς όμως να τον υποχρεώνει να δεχθεί τα όσα πρεσβεύει. Έτσι, λοιπόν, είναι απαραίτητο να αφήνετε το περιθώριο της επιλογής στους ανθρώπους και να μην εξαναγκάζετε κανένα να προσχωρήσει στη θρησκεία αυτή. Εάν συμβεί το αντίθετο, πιθανόν ο κόσμος να εκλάβει το χριστιανισμό ως ένα πιεστικό καθεστώς και, τότε, σε καμία περίπτωση δε θα επιτευχθεί ο στόχος του. Άλλωστε, εάν κάποιος δεν πιστεύει εσωτερικά, ποτέ δε θα τον υιοθετήσει ως θρησκεία του, ακόμη και αν τα λεγόμενά του δείχνουν το αντίθετο.

   Ο φανατισμός, όπου και αν υπάρχει, μαρτυρά μία προσωπικότητα στενόμυαλη, χωρίς προοπτική εξέλιξης και αποτελεσματικότητας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλα μίση και αντιπάθειες, που και εσείς εκφράσατε με την ομιλία σας, και δεν δίνει την ευκαιρία συζήτησης και υγιούς διαφωνίας. Το κήρυγμά σας, δυστυχώς, έθιξε ιδεολογίες και η πίστη πήρε τη μορφή αυστηρού δόγματος που δεν επιδέχεται απόρριψη. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνθήκατε πιθανότατα ένιωσαν άβολα και είτε πιστεύουν στο χριστιανισμό είτε όχι, κατανόησαν και εκείνοι πως η πίστη παρερμηνεύθηκε.


   Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω, μετά την ανάγνωση της επιστολής, τα κηρύγματά σας να αλλάξουν χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Με εκτίμηση,

Α.Α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου