Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρόδος, η μικρή Ιερουσαλήμ


Ιωάννας Κλιάρη,
θεολόγου

"Μια εργασία στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών των μαθητών/μαθητριών του Καζούλειου 4ου Γυμνάσιου Ρόδου.

Σκοπός της εργασίας ήταν να προαχθεί ο διαπολιτιστικός και διαθρησκειακός χαρακτήρας της Ρόδου και η επιταγή της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκειών. Επιπρόσθετα, απέβλεπει οι μαθητές/μαθήτριες να ανακαλύψουν κλίσεις και δεξιοτητες τις οποίες τους στερεί το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα για να δημιουργήσουν.

Σε όλη την πορεία της εκπαιδευτικής δράσης, η επαφή με τους θεσμούς και την κοινωνία της Ρόδου αλλά και η δημιουργία μιας προσωπικής ταυτότητας που δένει την ομάδα είναι εμφανής!

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, όπως και όλα τα μαθήματα, θεμελιώνονται στην έννοια του δομισμού. Οι μαθητές.μαθήτριες όχι απλά μαθαίνουν αλλά δημιουργολύν μόνοι τους τα εργαλεία μάθησης μεσα απο βιωματικές συνθήκες, μετακενώνοντας παράλληλα τις γνώσεις τους!

"Τα παιδία παίζει και μεις ταξιδεύουμε στον κόσμο που ονειρεύονται!!!"


Ακολουθεί το κείμενο των μαθητών/μαθητριών, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν διαφορετική εθνική προέλευση και θρησκευτική πίστη.

"Είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι όταν οι νέοι ονειρεύονται, κάποιοι βλέπουν εφιάλτες. Όταν όμως οι νέοι δεν ονειρεύονται απλά, αλλά καλλιεργούν και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους υπάρχει ελπίδα και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως ασπίδα και όχι σαν εξαρτώμενο χαρακτηριστικό της νέας εποχής, καταφέραμε να προβάλλουμε την ομορφιά και την ανάγκη της διαφορετικότητας. Να προβάλουμε τη διαπολιτισμικότητα και τη διαθρησκευτικότητα του νησιού μας. Γιατί, μαζί με όπλο την αλληλεγγύη και την αγάπη, μπορούμε καλύτερα!

Υ.Γ. Δάσκαλος είναι αυτός που θα σου πει να δεις, χωρίς να σου πει τι θα δεις. Τα λόγια περισσεύουν, τα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια σας, δε μιλούν απλά για μια καθηγήτρια. Αλλά για ένα σχολείο μέσα στο ίδιο το σχολείο. Ευχαριστούμε πολύ, κα Κλιάρη".


Σημείωση του διαχειριστή του ιστολογίου:

Μέσα από την καρδιά μου θα ήθελα να συγχαρώ την Ιωάννα και τους μαθητές/τις μαθήτριές της για το μεστό νοημάτων κινηματογραφικό οδοιπορικό που μας χάρισαν. 

Και εις άλλα με υγεία!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου