Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ": Αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και θεολόγων εκπαιδευτικών

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος Καιρός, με προηγούμενη ανακοίνωσή του, στις 21 Ιουλίου 2018, είχε αποδοκιμάσει τις προσπάθειες ορισμένων για ποινικοποίηση παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών γύρω από τη λειτουργία της θρησκευτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης τις προσπάθειες διάφορων κύκλων να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς εκείνους που διαφοροποιούνται από τη δική τους γραμμή, όταν οι τελευταίοι εκτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ή επειδή έχουν ένα διαφορετικό όραμα για τη θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα μας.
Σε ώρες κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον του θρησκευτικού μαθήματος, όλον αυτόν τον καιρό, έχουμε γίνει θεατές πάσης φύσεων ακροτήτων, οι οποίες δεν συνάδουν με το επιβεβλημένο παιδαγωγικό και θεολογικό ήθος. Μέχρι σήμερα, εκτός από την αφόρητη προχειρολογία και την αναιτιολόγητη καχυποψία, την εμπλοκή μη ειδικών σε τόσο εξειδικευμένα παιδαγωγικά ζητήματα, την άρνηση των φωνασκούντων να προσέλθουν σε επιστημονικό διάλογο, τις ύβρεις και τις λοιδορίες εναντίον των θεολόγων που έχουν διατυπώσει μια δική τους διαφορετική προσέγγιση, τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων για την προσβολή των τυχόν διαφωνούντων, τις περιπτώσεις θεολογικά επιλήψιμης ρητορικής, μάλιστα ενίοτε από άμβωνος, επιπρόσθετα, έχουν καταγραφτεί και μεθοδικές προσπάθειες να εμπλέξουν εκκλησιαστικούς θεσμούς, μοναστικές κοινότητες, θρησκευτικά σωματεία, συλλόγους, ακόμη  και τους γονείς και τους μαθητές, για την εξυπηρέτηση των στόχων τους. Ακόμη και προσπάθειες να εξεγείρουν τους πλέον ένθερμους του θρησκευτικού και του εκκλησιαστικού περιθωρίου έχουν αναφερθεί.
Σε συνέχεια των ακροτήτων, τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και των θεολόγων εκπαιδευτικών, με επίκληση τάχα ποινικών ευθυνών τους, καθώς επίσης οι συστηματικές προσπάθειες παραπληροφόρησης των γονέων των μαθητών, ώστε να βρεθούν κάποιοι που θα στραφούν δικαστικά (sic) εναντίον των εκπαιδευτικών εκείνων οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», αταλάντευτος στο όραμα για μια σύγχρονη και δημιουργική θρησκευτική εκπαίδευση, για μια ακόμη φορά:
  • Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του απέναντι στην ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών. 
  • Αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται.  
  • Δηλώνει τη συμπαράστασή του στον μαχόμενο εκπαιδευτικό που δίνει καθημερινά τον αγώνα στη σχολική τάξη για πρόοδο και ανάπτυξη των μαθητών στο πλαίσιο του θρησκευτικού μαθήματος. 
  • Εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην τελική κρίση της δικαιοσύνης. 
  • Καλεί όλους τους δασκάλους και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν «εν τω συνδέσμω της ειρήνης» (Εφ 4, 3), γύρω από το όραμα για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, απορρίπτοντας κάθε εμπάθεια και ακρότητα. 
 Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Χρήστος Καρακόλης
Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.



Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Καπετανάκης
Δρ Θεολογίας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου