Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1.3 Επικοινωνία (Α΄ Λυκείου 2018-19)

Επικοινωνώ με τον Θεό, φιλιώνω με τον συνάνθρωπό μου

Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,
θεολόγου

Η επικοινωνία αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του πολιτισμού. Ο άνθρωπος σήμερα επικοινωνεί με διάφορους τρόπους και μέσα από ποικίλους αγωγούς (διαδίκτυο, τηλέφωνο). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κοινός κώδικας, ή αλλιώς γλώσσα, μεταξύ πομπού και δέκτη ή ομιλητή και συνομιλητή. Με την επικοινωνία ο άνθρωπος ανταλλάσσει απλές πληροφορίες αλλά και μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις. Να εξημερώσει τους ανθρώπους και να εξημερωθεί μαζί τους, να αποκτήσει φίλους, να αγαπήσει και να ερωτευθεί βαθειά. Η επικοινωνία δεν αποτελεί εύκολο πράγμα. Πολλοί παράγοντες δυσχεραίνουν την επίτευξή της με κυριότερο τον εγωκεντρισμό, που οδηγεί στη διακοπή της επικοινωνίας και άρα στην αφιλία.

Στον θρησκευτικό κόσμο η επικοινωνία με τον Θεό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που καλλιτέχνες (ποιητές, συγγραφείς, τραγουδιστές, στιχουργοί, ζωγράφοι) με τα δημιουργήματά τους επικοινωνούν με το ιερό. Μεταφέρουν και αποτυπώνουν τον πόνο και τη χαρά της ζωής τους, τα βιώματά τους, τις ανησυχίες και τα επιτευγματά τους. Αρκεί κανείς για παραδειγμα να συγκρίνει τέτοια δημιουργήματα με θρησκευτικούς ύμνους, όπως είναι οι Ψαλμοί του Δαβίδ, για να εντοπίσει τον κοινό πόθο της επικοινωνίας με τον Ιερό.

Στον Χριστιανισμό η επικοινωνία με τον Θεό πραγματοποιείται μέσα από την προσευχή, τη λατρεία και τη μυστηριακή ζωή. Με τον θεολογικό και τον εκκλησιαστικό λόγο μεταφέρονται τα καρδιοχτύπια της καθημερινής ζωής. Κι αυτό ισχύει για κληρικούς και λαϊκούς, έγγαμους και άγαμους, καθώς και για τους μοναχούς. Η θεογνωσία βιώνεται μέσα στην μεγάλη οικογένεια του Χριστού, όπου οι πιστοί μαρτυρούν την εν Χριστώ ζωή μέσα από τις σχέσεις τους. Επομένως η επι-κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό αντανακλάται στην επι-κοινωνία με τον συνάνθρωπο.

Αν κανείς αναζητούσε έναν τρόπο ουσιαστικής επικοινωνίας με τον Θεό, τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο, θα μπορούσε να τον συναντήσει στην "Επί του όρους ομιλία" του Χριστού (Μτ. 5-7). Στα λόγια αυτά του Χριστού υπάρχουν οι κατευθυντήριες "οδηγίες" για τη φιλική επικοινωνία, που απαρνείται τον εγωκεντρισμό και δημιουργεί σχέσεις. 

Τελικά, μακάριοι είναι αυτοί που αγωνίζονται να βιώσουν τους λόγους αυτούς!

Μέσα από την επικοινωνία τους αυτή θα οικοδομήσουν και θα διδάξουν το εν Χριστώ ήθος!

Για να δείτε παλιότερες αναρτήσεις μας επί του θέματος, πατήστε παρακάτω:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου