Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1.2 Αυτογνωσία (2018-19)

Ιχνηλατώντας τον εαυτό μας μέσα από τη θρησκευτική εμπειρία

Νικολάου Γ. Τσιρέβελου, 

θεολόγου

Για να ταξιδεύψει κάποιος/κάποια οφειλει να γνωρίζει ορισμένα πράγματα για τον προορισμό που θα επισκεφτεί. Η αναζήτηση των πληροφοριών για έναν τόπο και η γνώση του εαυτού του, όπως π.χ. των πραγμάτων που τον/τη συγκινούν, θα τον οδηγησει να επιλέξει το ταξιδι του. 
Έχω την αίσθηση ότι ταξίδι είναι και η αναζήτηση του Θεού. Και επομένως αναγκαία και εδώ είναι η γνώση του εαυτού μας.
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην αυτογνωσία. Η προσωπική ειλικρίνεια, αξιολόγηση των πράξεων και αποτίμηση των επιλογών μας. Υπάρχει όμως και η σχέση με τον άλλον, τον συνάνθρωπο, τον συμμαθητή - συμμαθήτρια, αυτόν που συναντάμε, τον φίλο/τη φίλη μας.Οι σχέσεις ειναι ο καθρέπτης αλλά και η πυξίδα στη ζωή μας.

Παρόμοιοι με τους δρόμους αυτογνωσίας είναι και οι δρόμοι θεογνωσίας. Ο άνθρωπος στη σχέση του με τον Θεό χρησιμοποιεί όλη του την ύπαρξη. Τη λογική, τις αισθήσεις, τα βιώματα. Αυτή η πορεί μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή και να συνειδητοποιήσει σε βάθος τον εαυτό του.
Αναμφίβολα υπάρχουν πολλά θρησκευτικά (και μη) γεγονότα που οδηγούν στην αλλαγή της ζωής ενός ανθρώπου. Το παράδειγμα του Αποστόλου Παύλου είναι ενδεικτικό. Η προσωπική του συνάντηση με τον Χριστό έμελλε να του αλλάξει όλη τη ζωή. Κι όχι μόνο αυτό. Άλλαξε τη ζωή των κατοίκων της Μεσόγείου και στη συνέχεια πολλών ανθρώπων στον κόσμο μέχρι και τις ημέρες μας.

Τελικά το ταξίδι της γνώσης του εαυτού μας είναι σε σχέση με τους άλλους αλλά και με τον Άλλον, τον Θεό. Αν ο Θεός είναι η πηγή της Αγάπης, τότε η μετοχή μας σε αυτή την πηγή μας εξημερώνει και μας κάνει δεκτικούς των ενεργειών Του. Τότε μόνο μπορούμε να καταλάβουμε τα λόγια του Αββά Απολλώ: "Είδες τον αδελφό σου, είδες τον Θεό σου"!

Για να δείτε παλιότερες αναρτήσεις επί του θέματος, πατήστε παρακάτω:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου