Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Black Friday και Θρησκευτικά Λυκείου

Ή αλλιώς: Black Friday, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οικολογία!

Black Friday σήμερα!
Όλοι σε κατάσταση συναγερμού!

Ωστόσο και μια δυνατή ευκαιρία για να βιωματική μάθηση.


Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄Λυκείου του σχολείου μας διάβασαν μια ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το περιβάλλον και την οικονομία με ακροατές ηγέτες από διάφορες χώρες.

Όμως στην τάξη αλλάξαμε το σενάριο και σκεφτήκαμε ότι απευθύνεται σε επιχειρηματίες που σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τη διαφημιστική καμπάνια των επιχειρήσεων για τη "γιορτή" της Black Friday.
Στη συνέχεια, ολοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες ανέλαβαν το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τι σκέφτεται και τι αισθάνεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας;
Γράφουμε μέσα στο περίγραμμα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Ας αλλάξουμε τώρα ρόλους. Τι σκέφτονται οι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη;
Γράφουμε έξω από το περίγραμμα.

Οι απαντήσεις των μαθητών/μαθητριών φαίνονται καλύτερα αν μεγενθύνετε την εικόνα. 
Στη συνέχεια ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση με θέμα την πραγματικότητα των καταστάσεων, τη συμβολή τέτοιων λόγων από πνευματικούς ταγούς, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και βιωματική δράση για την ανεύρεση λύσεων...

Η ιδέα αυτή -ελαφρώς τροποποιημένη- οφείλεται στους δασκάλους μου, Βάσω Γώγου και Απόστολο Μπάρλο, που μας την παρουσιάσαν στο θεολογικό-παιδαγωγικό τους εργαστήριο κατά τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου