ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


«Αν φτιάχναμε την εικόνα του αόρατου Θεού, πράγματι θα αμαρτάναμε- γιατί είναι αδύνατο να εικονιστεί το ασώματο και το ασχημάτιστο και το αόρατο και το απερίγραπτο.



Η αναστήλωση των αγίων εικόνων
Και πάλι- αν φτιάχναμε εικόνες ανθρώπων και τις παίρναμε για θεούς και τις λατρεύαμε, πράγματι θα ήμασταν ασεβείς. Αλλά τίποτα απ' αυτά δεν κάνουμε.

Η αποδοχή μόνο του Σταυρού και ή άρνηση απεικόνισης του προσώπου και του σώματος του Χριστού από τους εικονομάχους. Εικόνα από το χειρόγραφο "Ψαλτήρι του Χλουντόφ" (830 μ.Χ.)
Γιατί, μια και ο Θεός σαρκώθηκε και φανερώθηκε στη γη με τη σάρκα και επικοινώνησε με τους ανθρώπους και πήρε φύση και μέγεθος και σχήμα και χρώμα σάρκας, φτιάχνοντας την εικόνα δεν κάνουμε σφάλμα- γιατί ποθούμε να δούμε τη μορφή του, όπως λέει ο θείος απόστολος

"Τώρα βλέπουμε το Θεό μέσα σε καθρέφτη και θαμπά" (Α' Κορ. 13,12).



Ο διωγμός των εικονόφιλων
Και η εικόνα είναι καθρέφτης και αίνιγμα που ταιριάζει με την παχύτητα του σώματος μας γιατί όσο και να μοχθήσει ο νους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα σωματικά όρια, λέει ο θείος Γρηγόριος (Λόγος 28,13)».  (Βιβλίο των Θρησκευτικών της Α΄ Λυκείου, σελ. 101)



Για να δείτε την παρουσίαση της δ.ε 18 του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Α΄ Λυκείου πατήστε ΕΔΩ


Ο  Φώτης Κόντογλου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στη Ρόδο

Ο Φώτης Κόντογλου. Ο πρωτοπόρος του παραδοσιακού επαναπροσδιορισμού της ανατολικής χριστιανικής ζωγραφικής (αγιογραφίας)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2