Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίγες σκέψεις πριν την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη

Λίγο πριν την εορτή της Πεντηκοστής και την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη το ζήτημα που ανακύπτει και πάλι στον ορθόδοξο χώρο είναι αυτό της "αίρεσης" του εθνοφυλετισμού και της θεμελιοκρατίας (φονταμενταλισμού).



Μερικές φορές λησμονούμε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος έχει ιερ-αποστολικό χαρακτήρα και αποβλέπει στη φανέρωση της εν Χριστώ μαρτυρίας σε όλη την οικουμένη. Κάθε εμμονή στην εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως εθνικά εγωκεντρικών και φονταμενταλιστικά ιδιοτελών σκοπιμοτήτων καταλύει την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει πάντα ιερ-αποστολικό και διακονικό χαρακτήρα. Όπως σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από την Κρήτη, χρέος όλων των Εκκλησιών είναι να διακηρύξουν την ενότητα της της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να δώσουν από κοινού ένα σημαντικό μήνυμα για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξο κόσμο [1]. 



Επομένως, το ζητούμενο είναι η ανάδειξη της ομοψυχίας στην πολυφωνία,σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του νυν Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου [2].



Αυτό άλλωστε εκφράζει και το ιστορικό παράδειγμα της Εκκλησίας, η οποία μεταδίδει το Ευαγγέλιο στη γλώσσα και την περιρρέουσα πολιτιστική ατμόσφαιρα κάθε λαού και φυλής. Με αυτόν τον τρόπο καταλύεται κάθε εθνικιστική υπεροχή. Συγχρόνως, αποκαλύπτεται ότι τα μέλη της Εκκλησίας ανήκουν ισότιμα στην ευρύτερη οικογένεια του Χριστού και έχουν μεταξύ τους αδελφική σχέση. "Στο γεγονός της Πεντηκοστής, άλλωστε, αποτυπώνεται δυναμικά η θεολογική θέση ότι εντός των ορίων της Εκκλησίας δεν υπάρχει καμία «ιερή» ή «απόλυτη» γλώσσα, καθώς και καμιά φυλή ή πολιτισμός ή τρόπος ζωής ανώτερος ή κατώτερος. «Το Ευαγγέλιο, ενώ τονίζει τον αιώνιο και θείο χαρακτήρα του, δεν δυσκολεύεται να σαρκωθεί εκάστοτε στο συγκεκριμένο πολιτιστικό σώμα της εποχής» και συνεπώς στη γλώσσα κάθε έθνους. Η Πεντηκοστή διαρκώς υπομνηματίζει τούτη την αλήθεια σε κάθε ορθόδοξη ιεραποστολική δράση ανά τους αιώνες". Εν τέλει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί πρώτιστα γεγονός ιερ-αποστολής και μαρτυρίας της εν Χριστώ ενότητας!



Υποσημειώσεις

[1] http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/06/video_15.html (τελευταία προσπέλαση 16-06-2016)
[2] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2000, σελ. 131.
[3] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ο.π., σελ. 120.
[4] Ν. Τσιρέβελου, "Η μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στη γλώσσα κάθε λαού", Πάντα τα Έθνη τεύχ. 137 (Ιαν.-Μαρ. 2016), σελ. 17.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου