Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Λίγες σκέψεις πριν την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη

Λίγο πριν την εορτή της Πεντηκοστής και την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη το ζήτημα που ανακύπτει και πάλι στον ορθόδοξο χώρο είναι αυτό της "αίρεσης" του εθνοφυλετισμού και της θεμελιοκρατίας (φονταμενταλισμού).Μερικές φορές λησμονούμε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος έχει ιερ-αποστολικό χαρακτήρα και αποβλέπει στη φανέρωση της εν Χριστώ μαρτυρίας σε όλη την οικουμένη. Κάθε εμμονή στην εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως εθνικά εγωκεντρικών και φονταμενταλιστικά ιδιοτελών σκοπιμοτήτων καταλύει την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει πάντα ιερ-αποστολικό και διακονικό χαρακτήρα. Όπως σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από την Κρήτη, χρέος όλων των Εκκλησιών είναι να διακηρύξουν την ενότητα της της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να δώσουν από κοινού ένα σημαντικό μήνυμα για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξο κόσμο [1]. Επομένως, το ζητούμενο είναι η ανάδειξη της ομοψυχίας στην πολυφωνία,σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του νυν Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου [2].Αυτό άλλωστε εκφράζει και το ιστορικό παράδειγμα της Εκκλησίας, η οποία μεταδίδει το Ευαγγέλιο στη γλώσσα και την περιρρέουσα πολιτιστική ατμόσφαιρα κάθε λαού και φυλής. Με αυτόν τον τρόπο καταλύεται κάθε εθνικιστική υπεροχή. Συγχρόνως, αποκαλύπτεται ότι τα μέλη της Εκκλησίας ανήκουν ισότιμα στην ευρύτερη οικογένεια του Χριστού και έχουν μεταξύ τους αδελφική σχέση. "Στο γεγονός της Πεντηκοστής, άλλωστε, αποτυπώνεται δυναμικά η θεολογική θέση ότι εντός των ορίων της Εκκλησίας δεν υπάρχει καμία «ιερή» ή «απόλυτη» γλώσσα, καθώς και καμιά φυλή ή πολιτισμός ή τρόπος ζωής ανώτερος ή κατώτερος. «Το Ευαγγέλιο, ενώ τονίζει τον αιώνιο και θείο χαρακτήρα του, δεν δυσκολεύεται να σαρκωθεί εκάστοτε στο συγκεκριμένο πολιτιστικό σώμα της εποχής» και συνεπώς στη γλώσσα κάθε έθνους. Η Πεντηκοστή διαρκώς υπομνηματίζει τούτη την αλήθεια σε κάθε ορθόδοξη ιεραποστολική δράση ανά τους αιώνες". Εν τέλει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί πρώτιστα γεγονός ιερ-αποστολής και μαρτυρίας της εν Χριστώ ενότητας!Υποσημειώσεις

[1] http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/06/video_15.html (τελευταία προσπέλαση 16-06-2016)
[2] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2000, σελ. 131.
[3] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ο.π., σελ. 120.
[4] Ν. Τσιρέβελου, "Η μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στη γλώσσα κάθε λαού", Πάντα τα Έθνη τεύχ. 137 (Ιαν.-Μαρ. 2016), σελ. 17.