Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

1.1 Αποκάλυψη - Β΄ Λυκείου (2017-18)


"οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ  [...]  ὅτι ἡρπάγη εἰς τόν παράδεισον καί ἤκουσεν ἄρρητα ῥήματα ἃ οὐκ ἐξόν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι" (Απόστόλου Παύλου, Β΄ Κορ. 12, 2,4)

Εισαγωγή
Αποκάλυψη. Μια λέξη ιδιαίτερη και με πολλές σημασίες και ερμηνείες.Τι μπορεί να σημαίνει στη δική μας ζωή και τι στον θρησκευτικό κόσμο;
Θα θέλαμε να μας αποκαλυφθεί κάποιος/κάποια ή κάτι στη ζωή μας και γιατί;
Αυτός/αυτή/αυτό που αποκαλύπτεται προσφέρει κάποιες λύσεις στα προσωπικά μας αδιέξοδα ή μήπως μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να προχωράμε μπροστά, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε. Με δυο λόγια, ένα νόημα στην καθημερινότητά μας. Πολλά τα ερωτήματα και με αυτά θα αρχίσουμε τους θρησκευτικούς προβληματισμούς μας.

Τι σημαίνει όμως ο όρος "αποκάλυψη" για εμάς;
Ας ξεκινήσουμε, τις φετινές μας αναζητήσεις στη Β΄ Λυκείου πλέον.

1. Αποκαλύψεις στη ζωή των ανθρώπων.Ποιο είναι και τι γνωρίζετε για το αγαπημένο σας συγκρότημα, τραγουδιστή, ηθοποιό, αθλητή;
Θα θέλατε να σας παρουσιαστεί προσωπικά και γιατί;

2. Η αποκάλυψη του Θεού στον Χριστιανισμό και στις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις.

Τι σημαίνει όμως "αποκάλυψη" στον θρησκευτικό κόσμο;
Η αποκάλυψη έχει και εδώ, όπως είπατε προηγουμένως, το νόημα της συνάντησης, εμφάνισης, παρουσίασης, επικοινωνίας,
Η κάθε ομάδα μελετώντας τα κείμενα της που υπάρχουν στο Φ.Μ., ας προσπαθήσει να εξηγήσει τι σημαίνει "αποκάλυψη" στις τρεις Μονοθεϊστικές θρησκείες. Ποιες όμως είναι αυτές και τι δηλώνει  ο όρος;
Ειδικότερα, ας αναζητήσουμε ποιο/τι, ποιος, πού, πότε, πώς και γιατί αποκαλύπτεται; 
Τελικά μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί ορισμένες θρησκείες ονομάζονται «αποκαλυπτικές»;

Στην έρευνά μας μπορεί να βοηθήσει και το παρακάτω βίντεο που πρότεινε ο εκλεκτός συνάδελφος Γιάννης Μπάλτος στο ιστολόγιό του "Θρησκευτικά και Μουσική".
Αναγνωρίζεται ποιες θρησκείες παρουσιάζονται στο βίντεο (ευκαιρία και για μια σύντομη επανάληψη!).

3. Το νόημα της Αποκάλυψης στον Χριστιανισμό και στις αποκαλυπτικές θρησκείες.
Τα βασικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποκάλυψης σε κάθε θρησκεία αποσκοπούν να φανερώσουν μία κατεύθυνση στη ζωή του πιστού. Ο Θεός εισέρχεται στην ιστορία και την καθημερινότητα του ανθρώπου και την αλλάζει! Βοηθάει τον άνθρωπο να δει με άλλα μάτια το παρόν και τους συνανθρώπους του, να λάβει πρωτοβουλίες ή μια αποστολή και να αποκτήσει η ζωή του κάποιο νόημα.

Ποιο όμως είναι το νόημα της "αποκάλυψης" στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ;
Το θέμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε με τη μελέτη κειμένων και τον εντοπισμό σχετικών στοιχείων στις εικόνες του Φ.Μ.
Ειδικότερα, η κάθε ομάδα διαβάζει το κείμενό της και στη συνέχεια εντοπίζει και υπογραμμίζει ποιο είναι το νόημα της "αποκάλυψης";
Μπορείτε να εντοπίσετε στοιχεία στις εικόνες του Φ.Μ.;


4. Η σημασία που έχουν στη ζωή των πιστών οι πεποιθήσεις τους για την αποκάλυψη
Όμως, το νόημα που προσφέρει η αποκάλυψη του Θεού ανάλογα με τη θρησκεία στη ζωή των θρησκευόμενων, λαμβάνει πολλές φορές ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα πιστό. Να εντοπίσουμε ή να περιγράψουμε αυτή την εμπειρία, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον.
Ωστόσο, μπορούμε ενδεικτικά να τη ψηλαφήσουμε στις μαρτυρίες των πιστών.
Ας διαβάσουμε μια σχετική μαρτυρία ενός Ορθόδοξου χριστιανού, του Μητροπολίτη Αντωνίου Bloom, ο οποίος έγραψε σχετικά με το αποκαλυπτικό γεγονός που βίωσε.

Αφού διαβάσουμε το σχετικό απόσπασμα από το Φ.Μ., ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις.

Τι σκέφτεστε για την εμπειρία του συγγραφέα; 
Αν είχατε τον συγγραφέα μπροστά σας, τι θα θέλατε να τον ρωτήσετε;
Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Ant. Bloom να αποδεχτεί τη βεβαιότητα της Ανάστασης; 
Ποια θα ήταν η διαφορά αν η πίστη απέκλειε εντελώς την αμφιβολία; 

Όλα αυτά, ας τα εξετάσουμε σε σχέση με το χωρίο Αποκ. 22, 20-21.
Κι ας προβληματιστούμε, λίγο ακόμη. Ένα βιβλίο του Κανόνα της Αγίας Γραφής ονομάζεται "Αποκάλυψη". Γιατί άραγε;
 Τι μπορεί να σημαίνει για τους χριστιανούς η φράση ότι ο «Κύριος έρχεται σύντομα»;

Τελικά, τι σημαίνει η αποκάλυψη στον θρησκευτικό κόσμο; Μπορείτε με συντομία να περιγράψει η κάθε ομάδα τη σημασία της;

Επίλογος

Τα κείμενα των μεγάλων θρησκειών, όταν περιγράφουν την αποκάλυψη του Θεού σε ιστορικά πρόσωπα, ουσιαστικά αποτυπώνουν με παραστατικό και έντονο τρόπο τα συναισθήματα και τις εικόνες αυτών των ανθρώπων. Γι΄ αυτό πολλές φορές κατά το αποκαλυπτικό γεγονός ο Θεός περιγράφεται με έντονες ανθρωπομορφικές παραστάσεις. Ουσιαστικά, οι συγγραφείς περιγράφουν αυτό που ο Θεός "λέει" στην καρδιά τους.

Επίσης, πολλοί θεολόγοι και πιστοί θεωρούν τη δημιουργία του κόσμουαπό τον Θεό μια μορφή αποκάλυψης Του. Αυτό θα είναι και το θέμα μας στην επόμενη συνάντησή μας. 


Ολοκληρώνοντας αυτή την ανάρτηση και όσα εσείς είπατε, σκέφτομαι ότι η αποκάλυψη, όπως και η σχέση με τον Θεό, είναι βίωμα. Το βίωμα δύσκολα περιγράφεται. Χρειάζεται πιο πολύ η εμπειρία των αγίων, η γλώσσα των ποιητών ή το χέρι των ζωγράφων. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε πλέον να καταλάβουμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου ότι η εμπειρία της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια (βλ. την αρχή σε αυτή την ανάρτησης). Όμως, τη σημασία της έννοιας "βίωμα" θα την εξετάσουμε σε μία από τις επόμενες αναρτήσεις μας!


Μήπως άραγε και ο ακόλουθος στίχος του Νίκου Γκάτσου στο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι δεν περιγράφει μία βεβαιότητα, που τεκμηριώνεται σε ένα προσωπικό αποκαλυπτικό βίωμα;

"Μές την ερημιά του κόσμου ένα χέρι γράφει εντός μου, κάπου υπάρχει Θεός..." 
Για να δείτε μια παλιότερη σχετική ανάρτηση, πατήστε ΕΔΩ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου