Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Χριστιανικά μνημεία ανατολικής και δυτικής τεχνοτροπίας στη ΡόδοΤο βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μια εργασία των μαθητών/μαθητριών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος: "Διαχριστιανικές πολιτιστικές συνθέσεις στο πολυθρησκευτικό τοπίο της Ρόδου".

Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τρεις Εκκλησίες της νήσου Ρόδου που σε διαφορετικές εποχές χρησιμοποιήθηκαν από την Ορθόδοξη ή την Καθολική Κοινότητα του νησιού.

Οι εκκλησίες αυτές είναι ο Καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανδράκι, η Παναγιά του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη και η Παναγιά της Φιλερήμου.Στην εργασία αυτή συμμετείχαν οι ακόλουθοι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, τους οποίους θερμά ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία τους:
Ευαγγέλου Γιώργος
Πιτροπάκης Ιωάννης
     Φλουρίδης Δημήτριος
Φουκαράς Θεόδωρος
Φουντουλάκης Μιχαήλ Νιρέας
Φωτούδη Μαρία 
Χαμουζάς Παναγιώτης
Χατζηνικολάου Χρήστος (σκηνοθεσία - χειρισμός κάμερας – μοντάζ)
Χατζηπλή Γαβριέλα
Χιωνή Προεστάκη Ευαγγελία

Ωστόσο, αυτή η εργασία δε θα πραγματοποιούνταν δίχως τη βοήθεια πολλών άλλων προσώπων, εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας. Γι'  αυτό λοιπόν ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για την ευλογία του να κινηματογραφήσουμε τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού και το ναό της Παναγίας Φιλερήμου.
Ευχαριστούμε επίσης τους εφημέριους του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Ρόδου  π. Ιωάννη Χαλκιά και π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη, τους νεωκόρους Νίκο και Φωτεινή Γεωργιάδη, καθώς και τον εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Φιλερήμου π. Μιχαήλ Καψάλη  για τη διευκόλυνση στις εργασίες μας.
Ανάλογες ευχαριστίες οφείλονται στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μαρία Μιχαηλίδου και την αρχαιολόγο κα Κωνσταντία Κεφαλά  για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας να κινηματογραφήσουμε τα μνημεία της Παναγιάς του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη και της Παναγιάς Φιλερήμου.

Τέλος, καρδιακές ευχαριστίες οφείλονται στον Διευθυντή κο Βασίλειο Ζήκα και τον Σύλλογο Καθηγητών/Καθηγητριών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους!

Τέλος να αναφέρω ότι όσον αφορά τα μνημεία της Παναγιάς του Κάστρου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της Παναγιάς Φιλερήμου:

«Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)»