Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χριστιανικά μνημεία ανατολικής και δυτικής τεχνοτροπίας στη Ρόδο



Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μια εργασία των μαθητών/μαθητριών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος: "Διαχριστιανικές πολιτιστικές συνθέσεις στο πολυθρησκευτικό τοπίο της Ρόδου".

Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τρεις Εκκλησίες της νήσου Ρόδου που σε διαφορετικές εποχές χρησιμοποιήθηκαν από την Ορθόδοξη ή την Καθολική Κοινότητα του νησιού.

Οι εκκλησίες αυτές είναι ο Καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανδράκι, η Παναγιά του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη και η Παναγιά της Φιλερήμου.



Στην εργασία αυτή συμμετείχαν οι ακόλουθοι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, τους οποίους θερμά ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία τους:
Ευαγγέλου Γιώργος
Πιτροπάκης Ιωάννης
     Φλουρίδης Δημήτριος
Φουκαράς Θεόδωρος
Φουντουλάκης Μιχαήλ Νιρέας
Φωτούδη Μαρία 
Χαμουζάς Παναγιώτης
Χατζηνικολάου Χρήστος (σκηνοθεσία - χειρισμός κάμερας – μοντάζ)
Χατζηπλή Γαβριέλα
Χιωνή Προεστάκη Ευαγγελία

Το βίντεο παρουσιάστηκε στους μαθητές/μαθήτριες του σχολείου, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο. Ιδού οι απαντήσεις στην έρευνα πεδίου που ετοίμασαν οι μαθητές.μαθήτριες. Για να τις δείτε ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ωστόσο, αυτή η εργασία δε θα πραγματοποιούνταν δίχως τη βοήθεια πολλών άλλων προσώπων, εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας. Γι'  αυτό λοιπόν ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για την ευλογία του να κινηματογραφήσουμε τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού και το ναό της Παναγίας Φιλερήμου.
Ευχαριστούμε επίσης τους εφημέριους του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Ρόδου  π. Ιωάννη Χαλκιά και π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη, τους νεωκόρους Νίκο και Φωτεινή Γεωργιάδη, καθώς και τον εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Φιλερήμου π. Μιχαήλ Καψάλη  για τη διευκόλυνση στις εργασίες μας.
Ανάλογες ευχαριστίες οφείλονται στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μαρία Μιχαηλίδου και την αρχαιολόγο κα Κωνσταντία Κεφαλά  για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας να κινηματογραφήσουμε τα μνημεία της Παναγιάς του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη και της Παναγιάς Φιλερήμου.

Τέλος, καρδιακές ευχαριστίες οφείλονται στον Διευθυντή κο Βασίλειο Ζήκα και τον Σύλλογο Καθηγητών/Καθηγητριών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους!

Τέλος να αναφέρω ότι όσον αφορά τα μνημεία της Παναγιάς του Κάστρου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της Παναγιάς Φιλερήμου:

«Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου