Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων - 15 Νοεμβρίου - 25 Δεκεμβρίου+

                                         


 Για το σύνολο των ορθοδόξων χριστιανών πιστών η 15 Νοεμβρίου συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου προετοιμασιών για τη μεγάλη και πολύ σημαντική γιορτή των Χριστουγέννων, άρα με την έναρξη της Σαρακοστής. Πρόκειται για μία εκ των σαρακοστιανών περιόδων που η Εκκλησία έχει καθιερώσει ως περίοδο προετοιμασίας ώστε να υποδεχτούμε αξιοπρεπώς τις μεγάλες γιορτές.

Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων είναι χαρμόσυνη Σαρακοστή, διότι και το ίδιο το γεγονός, η Γέννηση του Χριστού, που γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου, έφερε μεγάλη χαρά (Ματθαίου 2:10). Κατά την περίοδο αυτή, όπως ορίζεται από την Εκκλησία, εμείς προετοιμαζόμαστε με νηστεία και βιώνουμε παράλληλα όλη την υμνολογία αυτής της περιόδου, ώστε να βιώσουμε το μεγάλο γεγονός της Αφίξεως του Θεού στη γη.

Η Σαρακοστή είναι συνέργεια του υλιστικού κομματιού του σώματός μας με τη λατρεία του εν ζωή Θεού. Νηστεύοντας από κάποιες τροφές κι από την άλλη απέχοντας σαρακοστιανά από τις αμαρτίες, βοηθούμε ολόκληρο τον άνθρωπο, σάρκα και πνεύμα, να προσεγγίσει και να λατρέψει το Θεό. Η κάθε σαρακοστή, η κάθε θρησκευτική εορτή δεν είναι απλή, εξωτερική απεικόνιση κάποιων παρελθόντων γεγονότων, αλλά σε κάθε τέτοια περίπτωση εμείς αναβιώνουμε σαν άνθρωποι ως να συμβαίνουν σήμερα εκείνα τα γεγονότα. Έτσι, κατά τη σαρακοστιανή περίοδο, ο άνθρωπος προετοιμάζεται να υποδεχτεί το Σωτήρα Χριστό που θα γεννηθεί στη φάτνη.

Η Σαρακοστή είναι βιβλική. Η Σαρακοστή μας εδόθη ναπό τον ίδιο το Χριστό, ο Οποίος πριν αρχίσει τη σωτήρια αποστολή επί τη γης, μετά τη βάπτισή Του, παρέμεινε 40 ημέρες στην έρημο, κάνοντας νηστεία (Ματθαίου 4:1-11). Η Σαρακοστή δεν είναι κάτι που επινόησε η φαντασία μας, αλλά είναι ένα τρόπος κάθαρσης του ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να προσφέρει κάτι στο Θεό κι αυτή η σαρακοστή αναφέρεται κι από την Παλαιά Διαθήκη.

Αυτή την παράδοση τη συνέχισε και την αναβίωσε με το παράδειγμά του κι ο ίδιος ο Θεός, όπως και αναφέρθηκε.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προετοιμαζόμαστε κι εμείς για την άφιξη του Θεού επί της γης μέσα από 40-ήμερη σαρακοστή. Κατά τη διάρκεια αυτής της σαρακοστής εμείς απέχουμε από τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, αβγά, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ.) και, παράλληλα, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε και μια αναθεώρηση για τη ζωή και τον εαυτό μας, χωρίς να μετατρέπουμε τη σαρακοστή σε δίαιτα και σε «ποζάρισμα», αλλά σε αληθινή και βαθιά μετάνοια του εαυτού μας και της αμαρτωλής καταστάσεως μας.

Η Σαρακοστή είναι μέσο, όχι σκοπός! Η Σαρακοστή μας βοηθά και μας δημιουργεί την ατμόσφαιρα για την πνευματική ανάταση. Οι πιστοί κατά την περίοδο αυτή εύχονται αλλήλους: «Καλή και χαρούμενη Σαρακοστή!».

Άρα, ας προσπαθήσουμε όλου μας, στο μέτρο του δυνατού, να προετοιμάσουμε τη φάτνη της καρδιάς μας, να γεννηθεί εντός της το νήπιο Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου! Ας προσευχηθούμε το θεό με τα λόγια μίας εκ των περικοπών της Τελετουργίας της Μεταλήψεως: «… κι όπως αξιώθηκες να ξαπλώσεις στο σπήλαιο και στη φάτνη των ζώων, αξιώσου να εισέλθεις και στη φάτνη της ασύνετης ψυχής μου και του αμαρτωλού σώματός μου».

Καλή Σαρακοστή!

————-
Υπενθυμίζουμε:
* Κατά τη Σαρακοστή δεν καταναλώνουμε το κρέας και τα υποπροϊόντα του, ούτε τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
* Επιτρέπονται τα ιχθυοτροφικά, τα φρούτα θαλάσσης, τα ζαρζαβατικά, το λάδι και τα φρούτα.
* Τα ιχθυοτροφικά είδη επιτρέπονται ως τις 17 Δεκεμβρίου. Το ψάρι, το λάδι και το κρασί δεν επιτρέπονται την Τετάρτη και την Παρασκευή.
* Από τις 17 ως τις 24 Δεκεμβρίου, η Σαρακοστή γίνεται πιο αυστηρή, οπότε δεν επιτρέπονται τα ιχθυοτροφικά είδη, ενώ το κρασί και το λάδι επιτρέπονται μόνον το Σάββατο και την Κυριακή.
—–
Φώτο από το εκκλησάκι «Η Γέννησης του Χριστού» παρά του Καθεδρικού της «Ανάστασης του Χριστού», Τίρανα.

Πηγή: Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου