"Και χάρισέ μας τα χρέη των αμαρτιών μας,
όπως κι εμείς τα χαρίζουμε
στους δικούς μας οφειλέτες".
(Μτ 6:12)
Στην τελευταία μας συνάντηση πέρσι εξετάσαμε τη σχέση του Χριστιανισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναφερθήκαμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων από τους χριστιανούς.
Στην ανάρτηση αυτή θα εξετάσουμε τη θρησκευτική νοηματοδότηση της συγχώρησης.
Τι είναι για εμάς η συγχώρεση και τι σημαίνει στον θρησκευτικό κόσμο.
Στη συνέχεια θα προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της συγχώρησης στον Χριστιανισμό και τα αίτια που δυσχεραίνουν την έκφρασή της.
Ποια είναι τα παραδείγματα της συγχώρεσης στον Χριστιανισμό; Έχουν κάποια σημασία για εμάς;
Τι τελικά δυσκολεύει να συγχωρούμε τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους, τους συγγενείς και τους άλλους ανθρώπους;
Ή μήπως είναι τελικά εύκολο να συγχωρούμε;
Αυτά και άλλο πολλά στην πρώτη ανάρτηση του χρόνου.
1. Απόψεις των νέων για τη συγχώρηση.
Οι μαθητές/μαθήτριες ανά ζεύγη και έπειτα ανά 4-5 επιχειρούν να δώσουν τον ορισμό της λέξης συγχώρηση και απαντούν σε ερωτήσεις, όπως:
Πόσο σημαντική είναι η συγχώρηση σε μια σχέση (φιλική, επαγγελματική, οικογενειακή, ερωτική) και γιατί;
Πόσο συχνά εμφανίζονται οι λέξεις συγγνώμη, συγχώρηση, μετάνιωσα, στο λεξιλόγιο των σύγχρονων ανθρώπων;
2. Το θρησκευτικό περιεχόμενο της συγχώρησης.
Οι μαθητές/μαθήτριες διαβάζουν την ευαγγελική περικοπή Ιω. 8:1-11. και έπειτα παρατηρούν τον πίνακα με θέμα «Ο Χριστός και η μοιχαλίδα» του Pieter Brueghel του Νεότερου. Ακολουθεί κριτική επεξεργασία με βάση το μοτίβο "Τι γνωρίζεις σχετικά με το θέμα; Τι θα ήθελες να ρωτήσεις; Τι θα ήθελες να εξερευνήσεις περισσότερο;"
Ποιο είναι το περιεχόμενο της συγχώρησης στον Χριστιανισμό; Τι είναι όμως αυτό που μας δυσκολεύει να συγχωρήσουμε τον άλλον;
3. Η συγχώρηση στον Χριστιανισμό. Αίτια που δυσχεραίνουν τη συγχώρηση και την έκφραση αγάπης στη ζωή των πιστών. Η αγάπη ως βάση για τη συγχώρηση.
Ας μελετήσουμε χωρία και κείμενα με θέμα τη συγχώρηση στον Χριστιανισμό και ας εντοπίσουμε το νόημα της συγχώρησης μέσα σε αυτά, κρατώντας λέξεις και φράσεις. Στη συνέχεια ας δημιουργήσουμε το δικό μας πίνακα με θέμα: «Η συγχώρηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε. Αφού διαβάσουμε όσα κολλήσαμε στον πινακα τοίχο και τα ξανασκεφτόμαστε, διαβάζοντας το κείμενο κάποιου κρατούμενου στη φυλακή.
Ας συζητήσουμε, τώρα που ξέρουμε περισσότερα για τα βιώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του προσώπου αυτού, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τα αίτια που δυσχεραίνουν τη συγχώρηση και να συνδέσουμε την αγάπη με τη συγχώρηση.
4. Εκτίμηση των θέσεων του Χριστιανισμού για τη συγχώρηση.
Έχετε τον ρόλο ενός χριστιανού/μιας χριστιανής. Τι θα γράφατε σε μια επιστολή/ένα email σε κάποιον που τον αδικήσατε ή που σας αδίκησε;
Επίλογος
Συγχώρεση σημαίνει χωρώ να ζω με τον άλλον. Αυτόν/αυτή που με αδίκησε. Συγχρόνως σημαίνει χωρώ να ζω και με εκείνον/εκείνη που αδίκησα, αφού έχω διορθώσει την αστοχία /το λάθος μου και ζητάω να με συγχωρέσει.
Πόσο εύκολο όμως να ζωρέσουμε να ζήσουμε με τον άλλον, τον εντελώς διαφορετικό; Τι σημαίνει ο άλλος για τον χριστιανό;
Αυτό θα είναι το θέμα μιας επόμενης ανάρτησής μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου