Η Καθολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης
Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" ασχολούνται με τις θρησκευτικές περιηγήσεις στον τόπο τους. Η διερεύνησή τους περιλαμβάνει τις θρησκευτικές κοινότητες και τα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία παρουσιάσεων και κειμένων, τα οποί μπορούν να αξιοποιηθούν στα ευρύτερα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού.
Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος του Εκπαιδευτικού - Πολιτιστικού Προγράμματος «Πολιτισμικές αναπαραστάσεις σε θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλονίκης»
"Ιστορική αναδρομή
Η Καθολική Εκκλησία είναι η πολυπληθέστερη Χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των πιστών της ξεπερνά τα 1.500.000.000.Κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας είναι ο Πάπας, ο Επίσκοπος Ρώμης, με τωρινό τον Φραγκίσκο. Ο αριθμός των καθολικών πιστών σήμερα στην Ελλάδα υπερβαίνει τις 250.000.Έως το 19ο αι. η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη υπάγονταν στο Αποστολικό Βικαριάτο Κωνσταντινουπόλεως.Στις 18 Μαρτίου 1926 ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ ιδρύει το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκηςμε όρια δικαιοδοσίας τη Μακεδονία, τη Δυτική Θράκη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλία και τις Βόρειες Σποράδες. Ο Ιεράρχης φέρει τον τίτλο: Αποστολικός Βικάριος Θεσσαλονίκης.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Καθεδρικός Ναός Αμόλυντης Σύλληψης
Ο Καθεδρικός Ναός της Ευαγγελιστικής Σύλληψης είναι μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται στην οδό Frangon στην πόλη της Θεσσαλονίκης ,στη βόρεια Ελλάδα . Η εκκλησία ακολουθεί τη ρωμαϊκή ή λατινική ιεροτελεστία και λειτουργεί ως έδρα του Αποστολικού Βικιτορίου Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον VitalianoPoselli . Ο ιερέας της ενορίας εκείνη την εποχή ήταν ο π. EriqueHeudre. Η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από έναν Γάλλο έμπορο καπνού, FrederickCharnaud. Η κρύπτη ολοκληρώθηκε και αφιερώθηκε, αφιερώθηκε στην Ιερή Καρδιά του Ιησού και διακοσμήθηκε από τον Μιχαήλ Μπουκάρ, έναν αδελφό Λαζαριστή από τη Σλοβενία. Το 1926 έγινε έδρα του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης. Αν και η εκκλησία επέζησε της Μεγάλης Φωτιάς της Θεσσαλονίκης του 1917 , υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η στέγη, τα διακοσμητικά έπιπλα και το όργανο καταστράφηκαν όλα. Μετά τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν επισκευές. Η οροφή ξαναχτίστηκε, η εκκλησία ανακαινίστηκε και εγκαταστάθηκαν νέα έπιπλα, βιτρό παράθυρα και ένα όργανο. Οι μάζες ( καθολικές θείες λειτουργίες) γιορτάζονται στα ελληνικά και στα αγγλικά . Κυριακές στις 8:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ. προσφέρονται στα ελληνικά και στα αγγλικά στις 7:00.
Τα βλέμματα των επισκεπτών στην Ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, μαγνητίζουν το άγαλμα της Θεοτόκου στον εξωτερικό περίβολο της εκκλησίας καθώς και το άγαλμα του Αποστόλου Παύλου στο εσωτερικό της."
2ο ΠΠ "Λευκός Πύργος" - Β1: Ζωή Α., Γιάννης Μ., Χρήστος Κ., Γρηγόρης Α., Σωκράτης Κ.
Αγαπητοί
πιστοί, σας καλωσορίζουμε να
επισκεφθείτε τους καθεδρικούς ναούς που δεσπόζουν στην πόλη μας.
Παρακολουθώντας και εξερευνώντας τους καθολικούς ναούς έχετε την δυνατότητα να
έρθετε σε επαφή με την ιστορία τους , να θαυμάσετε τα έργα τέχνης που
διακοσμούν το εσωτερικό του ναού και να παρακολουθήσετε τις λειτουργίες που
τελούνται.
Οι
γηγενείς Έλληνες Καθολικοί είναι γύρω στους
50.000-70.000 (0,5-0,7% του πληθυσμού). Πρόκειται για θρησκευτική και όχι
εθνική μειονότητα. Σημαντική είναι η παρουσία των Καθολικών Εκκλησιών στην
Θεσσαλονίκη περίπου 2000.
Εκκλησιαστικές Περιφέρειες
και διοίκηση
Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης: Η εκκλησιαστική αυτή επαρχία ιδρύθηκε το 1926 και ο τίτλος της παραπέμπει στη θέση που είχε ο αρχιεπίσκοπος της Θεσσαλονίκης ως τον 8ο αιώνα, ως ύπατος εκπρόσωπος του Πάπα στις Βαλκανικές επαρχίες του Πατριαρχείου της Ρώμης (επαρχίες του Ιλλυρικού). Σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας, η επαρχία αυτή σήμερα δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε αυτοτελή επισκοπή. Η βασική ενορία του Βικαριάτου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στη δικαιοδοσία του ανήκουν οι Καθολικές Εκκλησίες του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Εκτός από την Καθολική Εκκλησία της Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονταΒιταλιάνοΠοζέλι, που βρίσκεται στην καρδιά του άλλοτε φραγκομαχαλά, στην οδό Φράγκων, λειτουργούν τρία παρεκκλήσια: της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Καλαμαριά και του Αγίου Βικεντίου στη Σταυρούπολη, στο βικαριάτο της μονής Λαζαριστών, καθώς και το παρεκκλήσιο των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας, στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Κάθε Κυριακή η Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικά καθολική. Απόγονοι των παλιών καθολικών Θεσσαλονικέων, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί που ζουν προσωρινά ή μόνιμα στην πόλη, φοιτητές Erasmus από όλη την Ευρώπη ,Φιλιππινέζες και Αιθίοπες μετανάστες συμμετέχουν στην πρωινή λειτουργία."
2ο ΠΠ "Λευκός Πύργος" - Β2: Σοφία Π., Βασίλης Σ., Μυρτώ Τ., Δημήτρης Τ., Στεφανία Χ.
«Η Καθολική Εκκλησία στην Θεσσαλονίκη»
Στην
Θεσσαλονίκη υπάρχουν ένας ναός της Καθολικής Εκκλησίας και δύο παρεκκλήσια, που
εξυπηρετούν τους 2.000 καθολικούς της πόλης. Ο Ιερός Καθολικός Καθεδρικός και
Ενοριακός Ναός της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας βρίσκεται στο κέντρο της
πόλης και θυμίζει κυρίως Γαλλικές Εκκλησίες, αφού είναι σχεδιασμένος σε
Αναγεννησιακά πρότυπα. Αυτό που
εντυπωσιάζει είναι το τεράστιο καμπαναριό της, ύψους 40μ με το ρολόι, το οποίο
δείχνει τη φράγκικη ώρα σε όλη την περιοχή. Η εσωτερική διακόσμηση του
ναού επιφυλάσσει μια μικρή έκπληξη για τους περισσότερους επισκέπτες καθώς, διαφέρει
κατά πολύ από την πλειοψηφία των θρησκευτικών χώρων της πόλης. Επίσης, στην
πόλη αξίζει να επισκεφθείτε το Παρεκκλήσιο Ιεράς Καρδίας του Ιησού και Παρεκκλήσιο Αγίου Βικεντίου του Παύλου. Όπως είχε
πει ο Άγιος Βικέντιος «Δεν φτάνει να μιλάμε για αγάπη, αυτή πρέπει να περάσει
στα έργα, τότε η αγάπη θα είναι τέλεια και γόνιμη και θα μπορεί να κερδίσει όλο
τον κόσμο».
1ο ΠΠ "Μανόλης Ανδρόνικος" - Β1: Κατερίνα Ι., Θοδωρής Β., Ναταλία Κ., Χρίστος Κ., Εμμέλεια Β., Σοφία Ε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου