Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Εικονική περιήγηση στα ανάκτορα του Γαλερίου

Γαλεριανό συγκρότημα: Πομπική οδός και κύρια λεωφόρος

Στο παρακάτω άρθρο μπορούμε να περιηγηθούμε εικονικά στο παλάτι του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη  και να δούμε πως ήταν η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), ο Ιππόδρομος κι άλλα αγαπημένα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η ΙΣΤ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε τη ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου.


Αυτή η παρουσίαση θεωρώ ότι είναι χρήσιμη για το μάθημα των Θρησκευτικών του Γυμνασίου, διότι αποτυπώνει πολλά μνημεία που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την πολιτιστική ατμόσφαιρα της εποχής που διαδόθηκε ο Χριστιανισμός.

Ευθύς αμέσως παραθέτω ένα βίντεο με ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό TV100 της Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο του Αλέξανδρου Μητάκη στην ιστοσελίδα voria.gr . Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα: 


"Το γνωρίζατε ότι η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) είχε οκτώ συνολικά πεσσούς, ότι η Ροτόντα ήταν ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, και ότι τον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ. λειτουργούσε Ιππόδρομος που ξεκινούσε από το ύψος της Εγνατίας και έφθανε έως τη θάλασσα;
Τα παραπάνω κτίσματα, και πλήθος άλλων όπως το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, η Βασιλική και η Αψιδωτή Αίθουσα αποτελούσαν μέρος του μεγαλειώδους Γαλεριανού Συγκροτήματος, του «παλατιού» του τετράρχη Γαλερίου (260-311 μΧ), ο οποίος είχε ως «έδρα» του τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνοντάς την σε μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές πόλεις της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου, η οποία παρουσιάζεται από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολυμέσων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημ. Γούναρη και Αλ. Σβώλου. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ένας οδηγός τσέπης, ο οποίος παρουσιάζει τη συνοικία του ανακτόρου, και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη  να κατανοήσει τη μορφή των κτηρίων στην εποχή της λειτουργίας τους (4ο-7ο αιώνα μΧ), καθώς και να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της Νοτιοανατολικής περιοχής της αρχαίας Θεσσαλονίκης."


Για τη συνέχεια του άρθρου πηγαίνετε στην ιστοσελίδα Voria.gr

Πηγή: http://www.voria.gr/article/etsi-itan-to-kentro-tis-thessalonikis-ti-romaiki-epochi-fotoΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου