Το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Εικονική περιήγηση στα ανάκτορα του Γαλερίου
Γαλεριανό συγκρότημα: Πομπική οδός και κύρια λεωφόρος
|
Στο παρακάτω άρθρο μπορούμε να περιηγηθούμε εικονικά στο παλάτι του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη και να δούμε πως ήταν η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), ο Ιππόδρομος κι άλλα αγαπημένα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Η ΙΣΤ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε τη ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου.
Αυτή η παρουσίαση θεωρώ ότι είναι χρήσιμη για το μάθημα των Θρησκευτικών του Γυμνασίου, διότι αποτυπώνει πολλά μνημεία που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την πολιτιστική ατμόσφαιρα της εποχής που διαδόθηκε ο Χριστιανισμός.
Ευθύς αμέσως παραθέτω ένα βίντεο με ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό TV100 της Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο του Αλέξανδρου Μητάκη στην ιστοσελίδα voria.gr . Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα:
"Το γνωρίζατε ότι η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) είχε οκτώ συνολικά πεσσούς, ότι η Ροτόντα ήταν ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, και ότι τον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ. λειτουργούσε Ιππόδρομος που ξεκινούσε από το ύψος της Εγνατίας και έφθανε έως τη θάλασσα;
Τα παραπάνω κτίσματα, και πλήθος άλλων όπως το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, η Βασιλική και η Αψιδωτή Αίθουσα αποτελούσαν μέρος του μεγαλειώδους Γαλεριανού Συγκροτήματος, του «παλατιού» του τετράρχη Γαλερίου (260-311 μΧ), ο οποίος είχε ως «έδρα» του τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνοντάς την σε μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές πόλεις της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου, η οποία παρουσιάζεται από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολυμέσων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημ. Γούναρη και Αλ. Σβώλου. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ένας οδηγός τσέπης, ο οποίος παρουσιάζει τη συνοικία του ανακτόρου, και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει τη μορφή των κτηρίων στην εποχή της λειτουργίας τους (4ο-7ο αιώνα μΧ), καθώς και να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της Νοτιοανατολικής περιοχής της αρχαίας Θεσσαλονίκης."
Για τη συνέχεια του άρθρου πηγαίνετε στην ιστοσελίδα Voria.gr
Πηγή: http://www.voria.gr/article/etsi-itan-to-kentro-tis-thessalonikis-ti-romaiki-epochi-foto
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου