Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

2.2 Λατρεία - Α΄ Λυκείου (2017-18)

"ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τὸν Θεόν"
(Ψλ. 67,27)

Εισαγωγή
Η πίστη στον θρησκευτικό κόσμο εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο βασικός τρόπος έκφρασης της πίστης είναι η λατρεία, η οποία μπορεί να παρουσιάζει ποικίλες μορφές. Από την τελετουργική λατρεία μέχρι εκείνη του κοινωνικού βιώματος.
Τι σημαίνει όμως η λέξη λατρεία;
Ποια η σχέση της με τη θρησκεία;
Ποιες είναι οι μορφές λατρείας στις μονοθεϊστικές θρησκείες;
Τι σημαίνει λατρεία στον Χριστιανισμό και ειδικά στις μέρες μας;
Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε μέσα από τη σημερινή μας ανάρτηση.

1. Σύγχρονα πρότυπα και στοιχεία λατρείας προς αυτά.
Για να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας αναζήτηση, θα ΄παρατηρήσουμε τις παρακάτω φωτογραφίες. Τι συμβαίνει; Τι βλέπετε που σας κάνει να το λέτε αυτό;Ποια είναι τα κοινά σημεία των φωτογραφιών;


2. Η λατρεία ως αναπόσπαστο στοιχείο της θρησκείας.
Η λατρεία αποτελεί μια πολυδιάστατη πράξη που εντοπίζεται σε ποικίλες όψεις του καθημερινού βίου. Τι συμβαίνει στον θρησκευτικό κόσμο; 
Ας παρατηρήσουμε και τις επόμενες φωτογραφίες. Τι βλέπετε; Τι σκέφτεστε γι' αυτό που βλέπετε; Τι θα θέλατε να ρωτήσετε;
                                            Τι κοινό συνδέει όλους αυτούς τους ανθρώπους; 

3. Γνωριμία με τη λατρεία στις μονοθεϊστικές θρησκείες.
Ας ανακαλύψουμε τώρα τη λατρεία στον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ μέσα από τα κείμενα του Φ.Μ.

Ποιος λατρεύεται;
Ποιος προΐσταται στη λατρεία;
Που, πότε και πως γίνεται η λατρεία;
Γιατί μετέχουν στη λατρεία οι πιστοί των θρησκειών αυτών;

4. Σύζευξη πίστης και αγάπης στον χώρο της κοινωνίας
Ας γνωρίσουμε τώρα τη λατρεία στον Χριστιανισμό μέσα από ένα κουΐζ. Αφού διαβάσετε τις προσευχές στο Φ.Μ, μπορείτε να βρείτε σε ποια ακολουθία αντιστοιχεί η κάθε προσεχή; Ποια από αυτές ανήκει στον Όρθρο, την πρωινή προσεχή, ποια στον Εσπερινό, δηλαδή την απογευματινή προσεχή, ποια στο Απόδειπνο, τη βραδινή προσευχή, και ποια στη θεία Λειτουργία;

Ποιο είναι το περιεχόμενο της κάθε προσευχής;
Έχει η κάθε προσευχή σχέση με τη ζωή;
Πως συνδέεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον;
Μήπως τελικά η λατρεία τελειώνει στο ναό με το "Δι'  ευχών";
Για το τελευταίο ερώτημα, ας μελετήσουμε το ακόλουθο απόσπασμα:

"Η αποστολή της Εκκλησίας στοχεύει ουσιαστικά στην υπαρξιακή μεταλαμπάδευση της καινούριας εν Χριστώ ζωής. Αφετηρία αυτής της πράξης αποτελεί η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία, ώστε ο άνθρωπος να καθαίρεται από κάθε μορφή εγωισμού και να απελευθερώνεται από τις δαιμονικές δυνάμεις. Η συνέχεια αυτής της εμπειρίας εκφράζεται στη μεταφορά του λειτουργικού βιώματος στις διαπροσωπικές σχέσεις των χριστιανών, ως «λειτουργία μετά τη Λειτουργία». Έτσι, το ευχαριστιακό βίωμα γεμίζει κάθε κοινωνικό χώρο και τα μέλη της Εκκλησίας γίνονται ζωντανοί μάρτυρες του Ευαγγελίου.
Τελικά, ισχύουν περισσότερο τα λόγια του εμπνευστή του όρου «λειτουργία μετά τη Λειτουργία», του νυν Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου: «Η συνέχιση της Λειτουργίας μέσα στη ζωή (sic) σημαίνει συνεχή προσπάθεια για απελευθέρωση από τις δυνάμεις του κακού, οι οποίες δρούν εντός μας· σημαίνει συνεχή επαναπροσανατολισμό και άνοιγμα προς ενοράσεις και προσπάθειες, με σκοπό την απελευθέρωση των ανθρώπων από όλες τις δαιμονικές δομές αδικίας, εκμεταλλεύσεως, αγωνίας, μοναξιάς, και τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας προσώπων εν τη αγάπη» (Νικ. Τσιρέβελου, Θεολογική θεμελίωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Σπουδή στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, εκδ. Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη 2015, σελ.151).

Πως μπορεί η λατρεία του Θεού στον Χριστιανισμό να συνεχίζεται και μετά το ναό;

5. Η λατρεία στην προοπτική του σήμερα και της καθημερινότητας.
Πως μπορεί να εκφραστεί η λατρεία στην καθημερινή μας ζωή;
Διαβάζουμε την ευχή του Μεγάλου Βασιλείου. Την πρώτη φορά σημειώνουμε πέντε ομάδες ανθρώπων που αναφέρονται στην ευχή και αναφέρουμε γιατί μας έκαναν εντύπωση.
Τη δεύτερη φορά σημειώνουμε άλλες πέντε ομάδες. 
Εσείς ποιες άλλες ομάδες θα συμπληρώνατε και γιατί;

Επίλογος
Η λατρεία αποτελεί έκφραση αφιέρωσης και επέκταση αγαπητικής σχέσης. Σε όλες τις θρησκείες, και ειδικά στις Μονοθεϊστικές, εκφράζεται με διάφορες τελετουργίες και τυπικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Στη λατρεία πάντα προΐσταται ο/η ιερέας ή ο/η θρησκευτικός λειτουργός, ο οποίος καθοδηγεί τη λατρευτική πράξη των πιστών.
Στη Χριστιανική Εκκλησία η λατρεία προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη λατρεία-αγαπητική αφοσίωση του Θεού στην καθημερινή ζωή των πιστών μέσα από την αλληλεγγύη, την αδελφοσύνη, την αυτοθυσία. Το βίωμα αυτό εκφράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιο με τον τεχνικό όρο "λειτουργία μετά τη Λειτουργία".
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της λατρείας είναι η επικοινωνία με τον Θεό, η προσευχή.
Αυτό όμως θα είναι το θέμα μιας επόμενης ανάρτησής  μας.

Για να δείτε μια παλιότερη ανάρτηση, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ