Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ogdoo.gr
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Καθηγητής Θεολογίας με την ροκ μουσική;
Στον κόσμο της σοβαροφάνειας, καμία. Στον κόσμο όμως της επιστημονικής γνώσης και ο Θεολόγος μπορεί να κατανοήσει την τεράστια αξία της ροκ μουσικής. Απόδειξη, ο Αθανάσιος Καλαμάτας, Καθηγητής Θεολογίας, στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει εκτός από εκκλησιαστική ιστορία και την ιστορία της ροκ μουσικής!
Έβαλε, μάλιστα, ερευνητική εργασία και σειρά μαθημάτων στους μαθητές Λυκείου, με τίτλο «Στα ανοικτά της rock μουσικής».
Στην σχετική του πρόταση στην Σχολική Μονάδα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Με το πέρας των διδακτικών ενοτήτων οι μαθητές θα:
1- έχουν κατανοήσει την τεράστια αξία της rock μουσικής, που από τη γέννησή της μέχρι σήμερα λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα.
2- έχουν διευρύνει τους μουσικούς τους ορίζοντες μέσα από την οπτική γωνία rock καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.
3- έχουν προσεγγίσει βιογραφίες rock μουσικών...»
Ο Αθανάσιος Καλαμάτας, έχοντας μια ιδιαίτερη αγάπη στην ποιητική του Jim Morrison, έδωσε ως προτεινόμενη βιβλιογραφία στους μαθητές του τα βιβλία:
ΤΖΕΡΥ ΧΟΠΚΙΝΣ - ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΑΓΚΕΡΜΑΝ, Τζιμ Μόρρισον. Η ζωή και τα τραγούδια του, εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1981.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣ, Jim Morrison, ττ. Α΄- Β΄, εκδ. Γιάννης Βασδέκης, Αθήνα 1982, ενώ τους παρότρυνε να βρουν και να μελετήσουν στο διαδίκτυο βίντεο με τραγούδια του ροκ τραγουδιστή.
Επιπλέον, τους ζήτησε να μελετήσουν, μέσα από σχετικά βιβλία, τους στίχους από τα τραγούδια των LED ZEPPELIN και των THE CLASH, όπως και να δουν το φιλμ, «Ο Άνθρωπος που έπεσε στη Γη», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο David Bowie.
Ο Αθανάσιος Καλαμάτας γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στον Ιστορικό Τομέα της σχολής έκαμε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές. Σήμερα, διδάσκει το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κείμενα και μελέτες του θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή, μας είπε:
«Η Ροκ μουσική έχει πραγματικά τεράστια αξία και πρέπει με κατάλληλο τρόπο να διδάσκεται στα Λύκεια. Με το ροκ, ήρθα σε επαφή από τα νεανικά μου χρόνια. Μάλιστα, το 1981, όταν έγινε η συναυλία του Γκάλαχερ, ήρθα στην Αθήνα, από την Λαμία όπου τότε ήμουν μαθητής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο».
Σχετικά με το πρότζεκτ-μάθημα που έκανε στους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, ο Αθανάσιος Καλαμάτας, λέει:
«Η σημερινή νεολαία αναζητά γόνιμες διεξόδους και στη μουσική, και κρίθηκε σκόπιμο, μέσα από ένα μάθημα όπως είναι το project, οι μαθητές/τριες να έρθουν σε άμεση επαφή με ένα είδος μουσικής αρκετά δημοφιλές σε νεαρές ηλικίες. Το θέμα σχετίζεται άμεσα με το μάθημα της μουσικής, αλλά και με τη λογοτεχνία, μιας και οι στίχοι πολλών τραγουδιών αποκτούν ποιητικό ενδιαφέρον.
Είναι δεδομένο ότι στη σημερινή εκπαίδευση δεν μπορεί να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη τους διευρυμένους κώδικες επικοινωνίας, αυτούς που προέρχονται μέσα από μορφές έκφρασης, όπως είναι και η μουσική, το βίντεο, τα πολυμέσα και το Διαδίκτυο. Ειδικότερα, ο ρόλος της μουσικής φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται, αποκτώντας μια νέα εκπαιδευτική και παιδευτική διάσταση, η οποία αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά από τον εκπαιδευτικό, μπορεί να προσφέρει στους μαθητές απεριόριστες δυνατότητες αισθητικής καλλιέργειας».
Συγχαρητήρια στον κύριο Καθηγητή. Τέτοιους δασκάλους χρειαζόμαστε, αν θέλουμε οι ελληνόπαιδες μαθητές να αγαπήσουν τα σχολεία, να αποκτήσουν ανοιχτό μυαλό και αισθητική, να ασχοληθούν με την έρευνα, και να γίνουν τα γερά θεμέλια για το μέλλον της χώρας.
Κι δυο τραγούδια των the Doors που είναι από τα αγαπημένα του διαχειριστή αυτού του ιστολογίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου