Ο «Καιρός» καθ’ οδόν: Ταξίδι στην Αλβανία- Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Αναδημοσίευση από ORTHODOXIA.INFO | Μαρία Σερέτη 


Ταξίδι στα Τίρανα για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, με θεολόγους και φίλους του.
Αφορμή η συζήτηση γύρω από τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αιτία η αγάπη και ο σεβασμός προς έναν ιεράρχη πεπαιδευμένο, έναν άνθρωπο που η καταλλαγή έγινε η δημιουργός δύναμή του, και ο οποίος, μαζί με τους σεμνούς και άξιους συνεργάτες του, αφήνει σε όλους ανεξαιρέτως ένα έργο παρακαταθήκης πολλών γενεών. Παρακαταθήκη καταλλαγής, αφύπνισης πνευματικής και συμβίωσης αγαθής ακόμη και σε συνθήκες άκρας δυσκολίας. Ο κόσμος για τον Μακαριώτατο Αναστάσιο είναι μικρός και χωρά στην αγκάλη του Θεού, όπως χώρεσε η βασανισμένη Αφρική και κατόπιν η πολυτάραχη Αλβανία.

Επικεφαλής της συνάντησης ήταν ο Διευθυντής του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης θεολόγος κ. Γρηγόρης Μαυροκωστίδης και η Αν. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του «Καιρού» κ. Αγγελική Ζιάκα.
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Ο "Καιρός" καθ’ οδόν: Ταξίδι στην Αλβανία- Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
Κατά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Αναστάσιος μίλησε για τον ρόλο της οικουμενικής ορθοδοξίας, η οποία υπερβαίνει εθνότητες και σύνορα. Αυτό το όραμα υλοποίησε με τη χάρη του Θεού στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν τη Αλβανία, όπως ο ίδιος τόνισε, χρησιμοποιώντας τη δοτική για να εκφράσει ακριβώς το νόημα και την ουσία της ανασύστασης της Εκκλησίας στη χώρα, όπου συναντιούνται άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, αλλά διατελούν εν Χριστώ αδελφοί.
Για το «θαύμα» της ανασύστασης της Ορθοδόξου Εκκλησίας προηγήθηκε σύντομο κατατοπιστικό βίντεο, το οποίο πλαισιώθηκε από τον πλούσιο λόγο του Αρχιεπισκόπου. Η ιεραποστολή για τον Μακαριώτατο Αναστάσιο είναι μαρτυρία ζωής, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς. Αρχικώς στην Αφρική, κατόπιν στην Αθήνα με την ακαδημαϊκή του προσφορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον επιστημονικό κλάδο της «Ιστορίας των Θρησκειών», ταυτοχρόνως στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, όπου διετέλεσε και Πρόεδρος (2006), και κατόπιν στην Αλβανία για την οποία κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αναγεννηθεί η πίστη και η αγάπη στον Θεό και την Εκκλησία.
Το ακατόρθωτο έγινε πραγματικότητα και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μετρά ανθρώπους, εκκλησίες, σχολεία, πανεπιστήμια, συσσίτια και ποικίλο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο ωθεί τους ανθρώπους όχι απλώς στην ανακούφιση της φιλανθρωπίας αλλά στη δύναμη της δημιουργίας και της αυτάρκειας. Για τον λόγο αυτόν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στάθηκε αυτόνομη οικονομικά με ευφυΐα, κόπους και σεβασμό στον μόχθο των ανθρώπων και με καταλλαγή απέναντι σε όλους τους Αλβανούς, θρησκευόμενους και μη, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η ανησυχία του ακριβώς εντοπίστηκε στο σημείο αυτό: στη συνέχεια της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στην ενότητα του Σύμπαντος κόσμου εν τω συνδέσμω της αγάπης.
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Ο "Καιρός" καθ’ οδόν: Ταξίδι στην Αλβανία- Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ΑναστάσιοΤο κλίμα της συνάντησης ήταν εξαιρετικά φιλικό και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει αμηχανία, διότι οι χριστιανοί είναι φίλοι μεταξύ τους. Διέθεσε τον εαυτό του για να απαντήσει και να ακούσει τους επισκέπτες του, οι οποίοι με ευγνωμοσύνη τον περιέβαλλαν. Η συνάντηση υπήρξε συγκινητική με ανταλλαγή πνευματικών και υλικών δώρων: το «Ημέτερον Κάλλος» του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών του προσέφεραν τα μέλη του «Καιρού», πολλά βιβλία τους, ως αντίδωρο πνευματικό, του παρέδωσαν καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. μια φωτογραφία- τάμα από τη Γιορτή Πέτρου και Παύλου σε εκκλησία της Αλβανίας το 2000 του έστειλε η φωτογράφος κα Φανή Σαρρή, το βιβλίο «Θεολογική Θεμελίωση της Ορθόδοξης Μαρτυρίας. Σπουδή στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου» του προσέφερε ο θεολόγος και μέλος του ΔΣ του «Καιρού» κ. Νίκος Τσιρέβελος, καθώς και τις εκδόσεις του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) του παρέδωσαν ο Επίκ. Καθηγητής κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Αντιπρόεδρος του Κέντρου, ο Γραμματέας κ. Νίκος Κοσμίδης και το μέλος του ΔΣ η υπ. Διδάκτορας κα Μαρία Σερέτη.
Το ταξίδι συμπεριέλαβε στάση στην περίφημη Μοσχόπολη με τους μοναδικούς σε κάλλος ναούς της, τους Αγίους Ταξιάρχες, τον Προφήτη Ηλία, την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο, όπου οι συνοδοιπόροι είχαν την ευλογία να ψάλουν τα απολυτίκια των Αγίων και Αναστάσιμα τροπάρια, καθώς και επίσκεψη στο Πόγραδετς στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, με θέα την πόλη Οχρίδα και τη μεγαλοσύνη της λίμνης κατά το σούρουπο. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Δυρράχιο, με θέα την Αδριατική, και επίσκεψη στην Μονή του Αγίου Βλασίου και της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου «Λόγος», όπου οι επισκέπτες χάρηκαν την εξαιρετική φιλοξενία των συναδέλφων θεολόγων τους, κ. Dhimiter Qosja και κ. Jani Meni.
Τέλος, κατά την επιστροφή της, η ομάδα των θεολόγων του «Καιρού» είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και την πόλη της Κορυτσάς, τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και να περιηγηθεί και σε άλλα μνημεία της πόλης. H Αλβανία άφησε σε όλους το άρωμα μιας όμορφης και φιλόξενης χώρας.
Φωτογραφίες: Χρύσα Σερέτη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2