Καθ´ οδόν στην Αλβανία με τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός»
Την πρώτη εκδρομή, θεολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, υλοποιήσαμε τα μέλη του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός», Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας στην γείτονα Αλβανία, την Πρωτομαγιά, όταν, θεολόγοι και φίλοι του «Καιρού», ξεκινήσαμε το πολυαναμενόμενο ταξίδι στα Τίρανα για να συναντήσουμε τον Aρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο (Γιαννουλάτο) και να συνομιλήσουμε μαζί του.
Η επιθυμία για τη συνάντηση αυτή ήταν πολυετής. Η πραγμάτωση της μετάβασής μας στην Αλβανία πρόσφερε σε όλους μας την ευκαιρία να εκφράσουμε εμπράκτως την αγάπη και τον σεβασμό μας στον Μακαριώτατο Αναστάσιο, έναν ιεράρχη πεπαιδευμένο, έναν άνθρωπο που η καταλλαγή έγινε η δημιουργός δύναμή του, και ο οποίος, μαζί με τους σεμνούς και άξιους συνεργάτες του, πολλοί από τους οποίους είναι ομογάλακτοι θεολόγοι των Θεολογικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, αφήνει σε όλους ανεξαιρέτως ένα έργο παρακαταθήκης πολλών γενεών.
Είναι αδύνατον σε λίγες μόνον γραμμές να ειπωθούν τα συναισθήματα της συνάντησης με τον Μακαριώτατο Αναστάσιο. Η συνάντηση αυτή μας γέμισε κουράγιο για την πορεία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, η οποία μπορεί να δημιουργεί, να ορθοποδεί και να ζεσταίνει πνευματικά τις καρδιές των ανθρώπων, ακόμη και σε συνθήκες άκρας δυσκολίας. Βιώσαμε το θαύμα της ανασύστασης της Εκκλησίας στην Αλβανία, μιας Ορθοδόξου Εκκλησίας οικουμενικής, η οποία αγκαλιάζει ανθρώπους με διαφορετικές πολιτισμικές και γλωσσικές αναφορές και πραγματώνει το θεάρεστο έργο της αγαστής εν Χριστώ συνύπαρξης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μετρά πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, εκκλησίες, σχολεία, πανεπιστήμια, συσσίτια και ποικίλο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο ωθεί τους ανθρώπους όχι απλώς στην ανακούφιση της φιλανθρωπίας αλλά στη δύναμη της δημιουργίας και της αυτάρκειας.
Για τον λόγο αυτόν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στάθηκε αυτόνομη οικονομικά με ικανότητα, κόπους και σεβασμό στον μόχθο των ανθρώπων, αλλά και με πνεύμα καταλλαγής απέναντι σε όλους τους Αλβανούς, θρησκευόμενους και μη, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Το όραμα του Μακαριωτάτου Αναστασίου ακριβώς εντοπίστηκε στο σημείο αυτό: στη συνέχεια της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στην ενότητα του σύμπαντος κόσμου εν τω συνδέσμω της αγάπης.
Η επίσκεψη στην Αλβανία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Μοιραστήκαμε κουβέντες και ανησυχίες με Αλβανούς στο διάβα μας – οι περισσότεροι μέτοχοι της ελληνικής γλώσσας – και είδαμε την ανάπτυξη της χώρας και τον σεβασμό στον κοινό δημόσιο χώρο, με την διατήρηση και τη φροντίδα των πλατειών και των περιαστικών πάρκων και αλσυλλίων. Κοινωνήσαμε με τα προβλήματα και τον μόχθο των ανθρώπων για καλύτερες συνθήκες ζωής.
Απολαύσαμε τις βόλτες μας στην μαγική και φημισμένη Μοσχόπολη, κτισμένη σε υψόμετρο 1,160 μέτρων, παλαιό κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού, σήμερα γνωστή ως Voskopojë (πόλη των βοσκών), έναν ήσυχο τόπο χιλίων περίπου κατοίκων, που τον αγκαλιάζουν τα γύρω καταπράσινα βουνά και τα ανθισμένα δέντρα και που ανταμείβει απλόχερα τον οδοιπόρο με αρχιτεκτονική αισθητική ενταγμένη στη φύση και το κλίμα, και με περιποιημένα πέτρινα σπίτια, συνέχεια της μοναδικής παράδοσης των μαστόρων της πέτρας στην ευρύτερη περιοχή.
Από τον 18ο αιώνα επτά εκκλησίες απομένουν, δύο εκ των οποίων επισκεφτήκαμε, τον Άγιο Νικόλαο, που μας μύησε στο ήθος και το κάλλος των τοιχογραφιών και της απέριττης αρχιτεκτονικής του, και τον μεγαλύτερο κατά τι ναό της Παναγίας, που γεννά το αίσθημα της περιχώρησης, μεταξύ κτιστού και ακτίστου, παλαιού και νέου.
Υπήρξε συγκινητική η αντάμωση με τους ιερείς της Μοσχόπολης, του Πόγραδετς και της Κορυτσάς, τον μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ στα Τίρανα, αλλά και τους θεολόγους της Θεολογικής Σχολής «Λόγος», Jani Meri, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και δραστήριο διευθυντή της Balkan Orthodox Youth Association και του Dhimiter Qosja, μέτοχο της θεολογίας, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, και αγαπητού συναδέλφου.
Τους ευχαριστούμε θερμά όλους για την αγάπη με την οποία μας περιέβαλαν, καθώς και την συντροφιά και τη φιλοξενία που μας προσέφεραν κατά την περιήγησή μας σε Τίρανα, Δυρράχιο, Πόγραδετς και Κορυτσά, και προσβλέπουμε σε νέα αντάμωση.
Χριστός Ανέστη!
Σημείωση του διαχεριστή του ιστολογίου:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου