Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2021

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και παιδεία

Εικόνα
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Λυκείου του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" επεργάστηκαν διάφορα θέματα σχετικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821 και στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και τα παρουσιάζουν σε μια σειρά αναρτήσεων.

21 πρόσωπα μιλούν για το 1821: Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου

Εικόνα
  Η   ΕΡΤ  και το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ)  τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τη μετάδοση μηνυμάτων μικρής διάρκειας για το 1821. Δείτε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας  Αναστάσιου.

Ευγένιος Βούλγαρης

Εικόνα
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Λυκείου του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" επεργάστηκαν διάφορα θέματα σχετικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821 και στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και τα παρουσιάζουν σε μια σειρά αναρτήσεων.

Γρηγόριος ο Ε΄

Εικόνα
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Λυκείου του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" επεργάστηκαν διάφορα θέματα σχετικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821 και στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και τα παρουσιάζουν σε μια σειρά αναρτήσεων. Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα του Γρηγόριου Έ, γεννήθηκε το 1745 στη Δημητσάνα Αρκαδίας από φτωχούς και ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και την Ασημίνα. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της πατρίδας του και στη συνέχεια μαθήτευσε για δύο χρόνια στην Αθήνα. Το 1767 μετέβη στην Σμύρνη, και σπούδασε για 5 χρόνια στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή. Στις 14 Οκτωβρίου του 1785, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σμύρνης. Διακρίθηκε για το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, δημιούργησε όμως αρκετές αντιπάθειες με τη δράση του.  Την Πρωτομαγιά του 1797 εκλέχθηκε ομοφώνως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ...

Ορθόδοξος κλήρος και επανάσταση του 1821

Εικόνα
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Λυκείου του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" επεξεργάστηκαν διάφορα θέματα σχετικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821 και στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και τα παρουσιάζουν σε μια σειρά αναρτήσεων. Επίσης ετοίμασαν ψηφιακές αφίσες, όπου αποτυπώνουν την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η δράση του Παπαφλέσσα

Εικόνα
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Λυκείου του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος" επεργάστηκαν διάφορα θέματα σχετικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821 και στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και τα παρουσιάζουν σε μια σειρά αναρτήσεων. " Ο Παπαφλέσσας ή αλλιώς ο Γεώργιος ο Δίκαιος ως  Έλληνας κληρικός, πολιτικός και οπλαρχηγός βοήθησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αρχικά ο Παπαφλέσσας συμμετείχε στη Συνέλευση της Βοστίτσας, ο οποίος παρουσίασε τις εντολές του Αλέξανδρου Υψηλάντη σχετικά με την έναρξη της Επανάστασης στο Μοριά. Όμως τον αντιμετώπισαν με επιφύλαξη, δισταγμό και εχθρότητα γι’ αυτό και τα μέλη της συνέλευσης αποφάσισαν την απόσυρσή του στο μοναστήρι προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την Επανάσταση. Ο ίδιος εκείνη τη στιγμή απείλησε   πως θα ξεκινούσε μόνος του την επανάσταση λέγοντας «κι όποιον πιάσουν χωρίς όπλα οι Τούρκοι ας τον θα...

Ορθόδοξη Εκκλησία και επανάσταση του 1821

Εικόνα
  Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις αναζητήσεις μας για τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον επαναστατικό αγώνα του 1821.

3.2 Γιορτή - Α΄ Λυκείου

Εικόνα
  Εισαγωγή Η λατρεία είναι έκφραση αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Οι χριστιανοί προσπαθούν να βιώσουν τη λατρεία στο ναό και από εκεί στον κοινωνικό χώρο. Γιατί όμως συγκεντρώνονται στο ναό; Τι θέλουν να τιμήσουν; Ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο της σύναξής τους; Οι συνάξεις αυτές έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή; Για εσάς τι σημαίνει γιορτή;

Νέα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης , ως συνέχεια των Περιβαλλοντικών Δράσεων στην Κωνσταντινούπολη

Εικόνα
  Τ ο Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: ''Νέα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης , ως συνέχεια των Περιβαλλοντικών Δράσεων στην Κωνσταντινούπολη'' Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 ώρες 18.00 ως 21.00.

3.1 Η λατρεία ως έκφραση της πίστης - Α΄ Λυκείου

Εικόνα
"ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τὸν Θεόν" (Ψλ. 67,27) Εισαγωγή Η πίστη στον θρησκευτικό κόσμο εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο βασικός τρόπος έκφρασης της πίστης είναι η λατρεία, η οποία μπορεί να παρουσιάζει ποικίλες μορφές. Από την τελετουργική λατρεία μέχρι εκείνη του κοινωνικού βιώματος. Τι σημαίνει όμως η λέξη λατρεία; Τι σημαίνει λατρεία στον Χριστιανισμό; Ποια η σημασία της λατρείας σήμερα; Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε μέσα από τη σημερινή μας ανάρτηση.

Η ενότητα στον Χριστιανισμό - Α2

Εικόνα
  Οι μαθητές/μαθήτριες του Α2 με αφορμή τη δ.ε 2.3 Ενότητα επεξεργάστηκαν τη σημασία αυτής της έννοιας με καλλιτεχνικό τρόπο.

Εικονικό Μουσείο του Πατριαρχικού ΙΔρύματος Πατερικών Μελετών

Εικόνα
  Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών απέκτησε το εικονικό του στίγμα και τη δική του θέση στην απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου με τη δημιουργία του Virtual Museum of Patriarchal Institute of Patristic Studies. Οχτώ θεματικές ενότητες και 30 αθέατες κάμερες δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη του virtual museum να γνωρίσει, μέσα από τα ενδεικτικά εκθέματα, τους χώρους και το έργο που επιτελούν στην θρησκευτική και πολιτιστική ζωή η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Βλατάδων και το Π.Ι.Π.Μ.

Η ενότητα στον Χριστιανισμό - Α1

Εικόνα
 Οι μαθητές/μαθήτριες του Α1 με αφορμή τη δ.ε 2.3 Ενότητα επεξεργάστηκαν τη σημασία αυτής της έννοιας με καλλιτεχνικό τρόπο.

Διάλεξη του π. Εμμανουήλ Κλάψη: Η μαρτυρία της Εκκλησίας στην δημόσια σφαίρα υπό την σκιά της πανδημίας

Εικόνα
  Η τρίτη ομιλία της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 4 Μαρτίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας Ζουμ, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ομιλητής είναι ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, πρώην καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, και το θέμα είναι «Η μαρτυρία της Εκκλησίας στην δημόσια σφαίρα υπό την σκιά της πανδημίας».   

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος): «Από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν στον Άγιο Πορφύριο με θέμα τη Χαρά»

Εικόνα
                                        2 η   e -διάλεξη του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η δεύτερη από τις διαδικτυακές διαλέξεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος), που ανέπτυξε το θέμα «Από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν στον Άγιο Πορφύριο με θέμα τη Χαρά». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 ακροατές σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Πανδημία - Πρώτες νύξεις - Περιοδικό SYMBOL-E

Εικόνα
  Δημοσιεύτηκε το νέο τέυχος του περιοδικού SYMBOL-E με θέμα την πανδημία και τη θεολογική και ευρύτερη διάστασή της. Αντιγράφω από τον Πρόλογο του περιοδικού.