Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2018

28η Οκτωβρίου 1940: πορεία αντίστασης, αλληλεγγύης και ελευθερίας

Εικόνα
Πορεία αντίστασης, αλληλεγγύης και ελευθερίας Νικολάου Γ. Τσιρέβελου, Δρ. Θεολογίας Σεβασμιώτατε, Θεοφιλέστατε, Εντιμότατε κύριε Υπουργέ, εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως, Εντιμότατοι κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Δήμαρχε, Σεβαστές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας, Κυρίες και κύριοι,             Οι αξίες και τα ιδανικά ενός λαού διαμορφώνουν την ταυτότητά του στο πέρασμα των αιώνων. Αυτή η ταυτότητα είναι σε άμεση σχέση με τα γεγονότα της ιστορίας, τα οποία χαράζουν τη συλλογική μνήμη. Ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί η σημερινή εορτή της 28 ης Οκτωβρίου 1940. Η επέτειος της εμπλοκής της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι ένα ακόμη ιστορικό μνημόσυνο. Αποτελεί όραμα ζωντανό, λυτρωτικό και συνάμα οικουμενικό. Όραμα, που σώζει από τη λήθη, εμπνέει για αντίσταση, αλληλεγγύη και ελευθερία! Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1939 στην Κεντρική Ευρώπη. Μέσα σε λίγους μήνες ο ναζι...

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου στην τελετή απονομής του «Χρυσού Αριστοτέλη»

Εικόνα
Από το ιστολόγιο  "ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ" αναδημοσιεύουμε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου κατά την τελετή απονομής του "Χρυσού Αριστοτέλη" στο ΑΠΘ. Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είχε τον τίτλο:  "Θρησκευτικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη". "Ευγνώμονα αισθήματα πλημυρίζουν την ψυχή μου κατά την ώρα αυτή της απονομής της υψίστης διακρίσεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Χρυσού Αριστοτέλη ο οποίος υπήρξε μεγαλοφυέστατη φυσιογνωμία της φιλοσοφίας, βαθύς στοχαστής και συγχρόνως άριστος οργανωτής της επιστημονικής γνώσεως και έρευνας. Η ακτινοβολία του παραμένει ανά τους αιώνας παγκόσμια".

1.4 Λύτρωση (Β΄ Λυκείου 2018-19)

Εικόνα
Το όνειρο των θνητών Φαβέλες, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 2016, Ολυμπιακοί Αγώνες. Παράγκες, φτώχεια, οδύνη, ασθένειες, ταλαιπωρία... Cobacabana,  Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 2016, Ολυμπιακοί Αγώνες.   Χλιδή, πολυτέλεια, ανέσεις με θέα τη φτώχεια. Ίσως και καμία ελεημοσύνη! Σε ένα σημείο αυτές οι δύο γειτονιές συναντιούνται. Και οι δύο γειτονιές έχουν μια κοινή θέα. Το άγαλμα του Λυτρωτή Χριστού. Άραγε ποιους και από τι σώζει  ο Χριστός ο Λυτρωτής στη Βραζιλία αλλά και σε κάθε τόπο;

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΕΛΘΕ/GJRE

Εικόνα
Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση. Το περιοδικό ΕΛΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GJRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review), που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με τη Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία .

Ο "Χρυσός Αριστοτέλης" απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Εικόνα
« Τελικά είμαι βέβαιος ότι το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος αλλά ο εγωκεντρισμός -ο ατομικός, ο συλλογικός, ο εθνικός, ο φυλετικός». Αναλύοντας την πεποίθησή του αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος έκλεισε την ομιλία του με θέμα «Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη: ορισμένες επισημάνσεις» στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας του απένειμε το μετάλλιο «Χρυσούς Αριστοτέλης», την ανώτατη τιμητική διάκριση του ιδρύματος, «για το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του», «το τιτάνιο έργο της εκ του μηδενός ανασύστασης και αναδιοργάνωσης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας» και «τους αδιάλειπτους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή των πάντων χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και γενικά για τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του». 

Αγιοποιήθηκε ο δολοφονηθείς αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ, Οσκαρ Ρομέρο

Εικόνα
Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποίησε τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Ελ Σαλβαδόρ, Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της λατινοαμερικάνικης χώρας, το 1980. Κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής στο Βατικανό, ο Ποντίφικας εξήρε τον ρωμαιοκαθολικό κληρικό, που υποστήριξε με σθένος την επικράτηση της ειρήνης την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, γιατί θυσίασε τη δική του ασφάλεια, «για να βρίσκεται κοντά στους φτωχούς και το ποίμνιο του».

1.3 Επικοινωνία (Α΄ Λυκείου 2018-19)

Εικόνα
Επικοινωνώ με τον Θεό, φιλιώνω με τον συνάνθρωπό μου Νικολάου Γ. Τσιρέβελου, θεολόγου Η επικοινωνία αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του πολιτισμού. Ο άνθρωπος σήμερα επικοινωνεί με διάφορους τρόπους και μέσα από ποικίλους αγωγούς (διαδίκτυο, τηλέφωνο). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κοινός κώδικας, ή αλλιώς γλώσσα, μεταξύ πομπού και δέκτη ή ομιλητή και συνομιλητή. Με την επικοινωνία ο άνθρωπος ανταλλάσσει απλές πληροφορίες αλλά και μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις. Να εξημερώσει τους ανθρώπους και να εξημερωθεί μαζί τους, να αποκτήσει φίλους, να αγαπήσει και να ερωτευθεί βαθειά. Η επικοινωνία δεν αποτελεί εύκολο πράγμα. Πολλοί παράγοντες δυσχεραίνουν την επίτευξή της με κυριότερο τον εγωκεντρισμό, που οδηγεί στη διακοπή της επικοινωνίας και άρα στην αφιλία.

1.3 Βίωμα (Β΄ Λυκείου 2018-19)

Εικόνα
Από το γεγονός της ζωής στην εμπειρία του Θεού  Νικολάου Γ. Τσιρέβελου, θεολόγου Οι εμπειρίες της ζωής προέρχονται από γεγονότα, που ορισμένες φορές μπορεί να είναι σε σχέση με άλλους ανθρώπους, και ουσιαστικά μας "σημαδεύουν" τη ζωή. Αυτές τις στιγμές -όμορφες ή άσχημες- συνήθως δεν τις ξεχνάμε ποτέ. Ακόμη κι αν το μυαλό μας δεν τις επαναφέρει στη μνήμη, αυτές έχουν γίνει βίωμά μας, δύναμη ή τραύμα, και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Και στον θρησκευτικό κόσμο υπάρχουν πολλές και δυνατές θρησκευτικές εμπειρίες. Αυτά τα βιώματα είναι εξίσου δυνατά με τα προηγούμενα και οπωσδήποτε προσωπικά, αλλά έχουν και μεγάλες διαφορές. Πιθανόν μια μεγάλη διαφορά είναι ότι αποτελούν ορόσημο συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό και ευκαιρία του ανθρώπου να δει βαθύτερα, με τα μάτια της ψυχής την αλήθεια, όπως μας υπενθυμίζει η θεραπεία του εκ γενετής τυφλού στον Ευαγγέλιο του Ιωάννη (Ιω. 9, 1-41). 

Μητροπολίτης Mεσσηνίας Χρυσόστομος: «Όποιος υπονομεύει τον διάλογο μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα»

Εικόνα
Αναδημοσίευση από  Orthodoxia.info Τη θέση του για τη σημασία του Μαθήματος των Θρησκευτικών σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία καθώς και τον ρόλο του διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας- Πολιτείας αναλύει σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους ΕλΘΕ

Εικόνα
Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους /The contents of the first issue ΕλΘΕ-Ελληνική περιοδική έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση GjRE-Greek Journal of Religious Education Τόμος/Volume 1 Τεύχος/Issue 1 Οκτώβριος/October 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ/CONTENTS Σημείωμα Υπεύθυνου Σύνταξης/Editorial Ομολογιακή και μη ομολογιακή Θρησκευτική Εκπαίδευση. Ποια σημασία μπορεί να έχουν οι όροι σήμερα;/Confessional and non-confessional Religious Educatio

1.2 Αυτογνωσία (2018-19)

Εικόνα
Ιχνηλατώντας τον εαυτό μας μέσα από τη θρησκευτική εμπειρία Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,  θεολόγου Για να ταξιδεύψει κάποιος/κάποια οφειλει να γνωρίζει ορισμένα πράγματα για τον προορισμό που θα επισκεφτεί. Η αναζήτηση των πληροφοριών για έναν τόπο και η γνώση του εαυτού του, όπως π.χ. των πραγμάτων που τον/τη συγκινούν, θα τον οδηγησει να επιλέξει το ταξιδι του.  Έχω την αίσθηση ότι ταξίδι είναι και η αναζήτηση του Θεού. Και επομένως αναγκαία και εδώ είναι η γνώση του εαυτού μας. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην αυτογνωσία. Η προσωπική ειλικρίνεια, αξιολόγηση των πράξεων και αποτίμηση των επιλογών μας. Υπάρχει όμως και η σχέση με τον άλλον, τον συνάνθρωπο, τον συμμαθητή - συμμαθήτρια, αυτόν που συναντάμε, τον φίλο/τη φίλη μας.Οι σχέσεις ειναι ο καθρέπτης αλλά και η πυξίδα στη ζωή μας.

1.2 Δημιουργία - Β΄Λυκείου (2018-19)

Εικόνα
Μυθολογία - Επιστήμη - Θεολογία Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,  θεολόγου Η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα όλων των θρησκειών. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι -χιλιάδες χρόνια πριν- προσπάθησαν μέσα από θρησκευτικές παραστάσεις και τη μυθική γλώσσα να εξηγήσουν τον κόσμο (σχετικά με τη δυναμική του μύθου βλ. τη μελέτη του Νίκου, Ματσούκα, Λόγος και Μύθος ) και επομένως να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους. Στις ειδωλολατρικές θρησκείες πριν τη δημιουργία του κόσμου ή αλλιώς κοσμογονία προηγούνταν η δημιουργία των θεών ή αλλιώς θεογονία. Με ρωμαλέα μυθική έκφραση οι διηγήσεις αυτές περιγράφουν επικές μάχες μεταξύ θεών, τιτάνων και άλλων ανώτερων πνευμάτων.

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ": Αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και θεολόγων εκπαιδευτικών

Εικόνα
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος Καιρός, με προηγούμενη ανακοίνωσή του, στις 21 Ιουλίου 2018, είχε αποδοκιμάσει τις προσπάθειες ορισμένων για ποινικοποίηση παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών γύρω από τη λειτουργία της θρησκευτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης τις προσπάθειες διάφορων κύκλων να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς εκείνους που διαφοροποιούνται από τη δική τους γραμμή, όταν οι τελευταίοι εκτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ή επειδή έχουν ένα διαφορετικό όραμα για τη θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα μας.

Παράσταση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» στο ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Εικόνα
Την 21 η  Σεπτεμβρίου 2018 διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία της προγραμματισμένης δικάσιμης στη μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Πρόκειται για τη συνεκδίκαση πέντε διαφορετικών προσφυγών οι οποίες έχουν κατατεθεί από διάφορα σωματεία, θεσμούς και πρόσωπα.  Όπως είναι γνωστό, οι τρεις από αυτές αφορούν σε αιτήσεις ακύρωσης των υφιστάμενων Προγραμμάτων Σπουδών, με το επιχείρημα ότι «απομειώνουν την ορθόδοξη πίστη και αγωγή». Η τέταρτη προσφυγή, εκκινώντας από εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, διεκδικεί τη ριζική μεταβολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, καθώς και την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στα Ατομικά Δελτία των μαθητών. Η πέμπτη επικεντρώνεται στα ζητήματα της πρωινής προσευχής στο σχολείο και του σχολικού εκκλησιασμού, με αίτημα την κατάργησή τους ή τουλάχιστον την απαλλαγή των ενδιαφερόμενων μαθητών.